Як рік у війні вплинув на людську психіку: розповідає одеський психотерапевт

Як рік у війні вплинув на людську психіку: розповідає одеський психотерапевт

Ексклюзивно

Майже рік повномасштабного вторгнення, руйнування, трагедії та смерті відбилися на психіці людей. За даними ВООЗ, кожному четвертому українцю зараз загрожують психічні розлади через війну. Як стрес від війни впливає на психологічне здоров'я та як розпізнати "тривожні дзвіночки" у дітей Суспільному розповів психіатр та клінічний психолог Олексій Кругляченко.

Як хронічний стрес впливає на організм

За словами психотерапевта, хронічний стрес призводить до того виснаження та може викликати психічні розлади:

"Наприклад, розлад адаптації Різні види психічних і фізичних дисфункцій, що виникають внаслідок нездатності пристосуватися до нової ситуації, яка є так званим стресором (джерелом стресу, страху, тривоги тощо).і це — найменше з того. Це ще не депресія і не тривожний розлад, але людина не може нічого планувати й не може взагалі нічого зробити. Вона не розуміє навіщо щось робити. Людина така розгублена".

Розповсюдженими, за словами Олексія Кругляченка, є панічні атаки. Серед їхніх симптомів страх, відчуття, ніби людина помирає. Долоні стають холодними, частішає серцебиття. Постійний стрес також може призвести до генералізованого тривожного розладу:

"До цього доєднуються соматичні симптоми, тобто це значить, як відповідає наше тіло. Наприклад, такий тілесний соматичний розлад як гіпертонія. Ми не знаємо, людство не знає, що є головним чинником гіпертонії, проте стрес 100%, однозначно, призведе до того, що гіпертонія може загостритись. Це може бути і не тільки це. Всілякі виразки шлунку – це може загострятися також. Багато соматичних розладів можуть загострюватись саме через стрес, через те, як ми думаємо, як ми спимо, наприклад. Через стрес ми можемо не спати, а якщо ми не спимо, то це призводить до того, що з’являються інші проблеми".

Що відбувається зараз з психологічним здоров’ям дітей та на що батькам варто звертати увагу

Психотерапевт стверджує, що дітей варто уберігати від шокового контенту, не залякувати та створювати максимально можливі умови "нормального життя":

"Діти мають знати, що наша країна – це Україна, що на нас напали не якісь там казкові "орки", а цілком певні росіяни. РФ почала агресію і це треба знати й не ховати від дітей. Ще одне, це моя персональну думку, не треба дітей привчати ненавидіти, тому, що вони не будуть знати кого саме ненавидіти і, можливо, стануть ненавидіти усіх. А ось любов треба в них підтримувати один до одного, до нас, до своїх".

За словами Олексія Кругляченка, батьки мають насторожитися, якщо дитина поводиться таким чином:

  1. Стає агресивною, перестає спілкуватись з оточенням, замикається в собі.
  2. Перестає відчувати задоволення та робити звичні для неї речі, навіть якщо це стосується гаджетів.
  3. Починає казати, що вона не бачить сенсу у житті

"Не треба недооцінювати таке, будь ласка. Це може призвести до трагедії. Коли дитина, каже, що не бачить сенсу у житті, або каже про конкретні плани на самогубство – повірте їй. Повірте і дайте все, що потрібно аби не довести до трагедії. Ситуація з повномасштабною війною в Україні може їх загартувати, а може призвести до того, що вони будуть "поламані" усе своє життя", — наголошує експерт.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок