У Держслужбі якості освіти оцінили готовність шкіл Харківщини до навчання онлайн

У Держслужбі якості освіти оцінили готовність шкіл Харківщини до навчання онлайн

У Держслужбі якості освіти оцінили готовність шкіл Харківщини до навчання онлайн
. Суспільне Харків

Тільки 7% шкіл Харківської області були готові до дистанційної освіти.

Про це, посилаючись на результати опитування, в ефірі "Українського радіо Харків" сказала начальниця Управління служби якості освіти Світлана Вольянська.

"7% — це школи, які були готові, й використовували раніше дистанційне навчання", — сказала Вольянська.

За її словами, відгуки батьків були переважно негативні:

"Батьки говорили, що немає ефективної взаємодії з вчителями, не всі вчителі виходили на зв'язок, якщо треба якась консультація. Говорили, що важко працювати на різних платформах, що найчастіше вчителі комунікували надсилаючи перелік параграфів. А проводили уроки онлайн тільки 17% вчителів".

Мати двох школярів з села Олександрівка Золочівського району Юлія Кучеренко розповіла, що була не готова до дистанційного навчання, до того ж в селі не всі мають інтернет:

"Менший син навчається у 2 класі, програма не важка, а от старшому сину у 8 класі важко... Люди не готові були: ні батьки, ні діти, ні вчителі.. У нас проблема в селі – не кожна дитина має доступ до інтернету і не може бачити, які завдання виставляють на шкільному сайті. Допомагають уроки онлайн, які йдуть по телевізору... Звичайно, що діти страждають. Одна справа — коли тему доносить вчитель, інша — коли діти самі розбираються. Це небо і земля".

У Держслужбі якості освіти оцінили готовність шкіл Харківщини до навчання онлайн
Pexels

Деякі вчителі пояснювали завдання телефоном. А деякі — надсилали й забирали завдання поштою через брак зв'язку.

"Для дітей, у кого не було інтернету, вчителі сідали на велосипед, вкидали в пошту якісь завдання потім збирали — були й такі випадки", — розповіла директорка Нововодолазького ліцею №2 Віта Зощук.

Вольянська погоджується, що поки доступ до інтернету є не у всіх, говорити про якісне дистанційне навчання з використанням технологій — неможливо:

"Мова не йде, що школа повністю перейде на дистанційне навчання... Не було іншого виходу, ніж перевести всіх учнів та студентів на дистанційну освіту, щоб менше людей підхопили цю хворобу. І ніколи мова не йшла про те, що колись, наприклад, школа, стане повністю дистанційною".

Тільки 7% шкіл на Харківщині були готові до дистанційного навчання
Харківська спеціалізована школа №73 Фото: google.maps/Владимир Кузнецов.

Одна з 7% шкіл Харківщини, яка частково була готова до дистанційного навчання — Харківська спеціалізована школа №73. Її директорка Тетяна Михайленко розповідає, що працює з елементами дистанційної освіти 7 років:

"Не весь колектив працював на дистанційній освіті. 50% чули, але ще не пробували... І тих, які не працювали, ми їх зробили швидко активними. Стимулом було — працювати дистанційно. Я сказала: хто не засвоїть, працюватиме в школі, під моїм керівництвом, в кабінеті. А хто може працювати вдома — буде вдома працювати".

З майже 900 дітей, які навчаються у школі, під кінець дистанційного навчання вчасно не отримали заліків троє, говорить Михайленко.

Що відомо

  • У квітні Державна служба якості освіти провела онлайн-опитування, в якому взяли участь 212 тисяч людей: директори шкіл, вчителі, учні, батьки. За результатами опитування, думки щодо якості дистанційної освіти розділилися навпіл серед респондентів з усієї України: "55% опитаних учнів (24 087 осіб) та 50% батьків (60 569 осіб) висловилися позитивно; 45% учнів (20 001 особа) і 48% батьків (57 858 осіб) дали негативний відгук".
  • 25 травня на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України з'явилася петиція, де пропонується заборонити дистанційну освіту у всіх навчальних закладах. За 6 днів вона зібрала майже половину із необхідних голосів для того, щоб пропозицію розглянув президент.
  • Вчителька на Харківщині читає учням реп-уроки.

Автор: Оксана Білецька

На початок