Екватор опалювального сезону: як "обігрівають Вінниччину" в умовах вимкнення електроенергії

Екватор опалювального сезону: як "обігрівають Вінниччину" в умовах вимкнення електроенергії

Із початку опалювального сезону "Вінницяоблтеплоенерго" продовжує залучати альтернативні технологій, чим здешевлює собівартість послуг. Наразі 48 із 67 котелень дооснащені котлами, які працюють на твердому паливі. Якої економії вдалося досягти та як працює підприємство в умовах війни, в ефірі Українського радіо. Вінниця розповів генеральний директор комунального підприємства "Вінницяоблтеплоенерго" Андрій Ковальов.

"Наразі виконуємо усі взяті на себе зобов'язання. Викликів багато. Це і постійні відключення електроенергії. Для того щоб котельня працювала, потрібно, щоб працювали насоси. Маємо об'єкти, наприклад, у Козятині, де відключення триває по 16 годин. В середньому по області так майже по всіх котельнях, за виключенням Вінниці. У місті ситуація стабільніша, ніж по регіону, адже тут є великі об'єкти, зокрема лікарні Пирогова, дитяча обласна, онколікарня", — говорить Андрій Ковальов.

"На Вінниччині уперше встановили теплові насоси на котельнях"

За його словами, цьогоріч провели велику кількість модернізацій й реконструкцій котелень. На це було закладено понад 10 млн гривень.

"Уперше на Вінниччині встановили на котельнях теплові насоси. Вони чудово себе показали. Це практика передових європейських країн. Плануємо продовжувати працювати в цьому напрямку й далі, — розповідає Андрій Ковальов. —У Козятині майже з нуля побудували нову котельню. Встановили два котли потужністю 6 мегават, які працюють на альтернативних видах палива. Такі ж проєкти були у Погребищі, котельня ендокринологічного диспансеру у Вінниці й інші.

Також вклали 6,5 млн гривень у повну модернізацію трьох об'єктів, які під'єднані до однієї тепломережі у мікрорайоні Корея. Це ДСНС, університет культури і тубдиспансер. Зробили їх автономними Економічний ефект склав 8,5 млн гривень одного опалювального періоду. Тобто фактично за 9 місяців ми повністю окуповуємо цю модернізацію", — каже Ковальов.

Він наводить приклад, як використання альтернативних видів опалення, сприяє економії.

"Котельня, де встановили два котли по 0,6 мегават з використанням альтернативних видів палива, зменшила собівартість виробництва однієї гігакалоріїтрадиційна позасистемна одиниця вимірювання енергії, що дорівнює енергії, необхідній для нагрівання 1 г води на 1 °C. Дорівнює приблизно 4,2 Дж. з 3 200 грн до 2 300 грн. Тобто фактично на 25-30% ми здешевшали виробництво однієї гігакалорії. Але на це також впливає якість деревини, яку отримуємо на свої котельні.

Також такий вид опалення зменшує на навантаження на екологічну систему. Але тут, з одного боку, економимо на викидах СО2, а з іншого — ця деревина повинна десь узятися. Тут уже питання до того, наскільки ці посадки відновлюються".

"Наразі понад 50% це альтернативні види палива"

У середньому на інвестиційну програму раніше витрачалося від 2 до 3 млн гривень, пояснює гендиректор "Вінницяоблтеплоенерго".

"Ми вперше вклали у тарифи 15 млн гривень на модернізацію. Одна із найбільших котелень розташована на вулиці Амосова у Вінниці. Там стоїть 4 потужних котла. Ми працювали з Міжнародним банком інвестицій, є попередні перемовини. В середньому вартість модернізації цієї котельні складатиме від 4 до 8 мільйонів євро, залежно від обладнання.

Наразі більше 50% в роботі це альтернативні види палива. Це найкращий показник у порівнянні з минулими роками. Раніше 60% це був газ. За опалювальний період споживаємо до 25 тисяч метрів кубічних деревини. Це близько 60 мільйонів гривень, які витрачаємо на альтернативні види палива".

"На початку військових дій підприємство було забезпечене генераторами на 0%"

Зі зниженням температури повітря енергетики почали вимикати світло на тривалий час. На початку військових дій підприємство було забезпечене генераторами на нуль відсотків, каже Ковальов.

"Отримали 3 млн гривень субвенції з бюджету Вінницької міської територіальної громади, 5 мільйонів — з обласного бюджету за підтримки ОВА. Наразі генераторами забезпечили понад 50% своїх об'єктів. Перш за все це великі лікарні, тобто всі медзаклади Вінниці з генераторами. По області наші психоневрологічні інтернати, центральні лікарні забезпечені на близько 50%. Працюємо над цим, — розповідає Андрій Ковальов.

Намагаємося також домовитися із територіальними громадами, які закупили генератори, підключатися до них. Пропонуємо наші матеріали й пальне. Крім того закупили декілька причепів, на яких встановили мобільні генератори. У разі блекауту маємо можливість одним генератором опалювати два об'єкти. У випадку блекауту хоча б зможемо зберегти мережі. Є заклади, де у разі температури повітря -10, якщо тепла не буде дві три години, мережа може підмерзнути"

Наразі Вінниччина пройшла екватор опалювального сезону.

"Підприємство готове, запаси палива є. Генератори маємо. Головне, щоб хлопці в ЗСУ трималися, а ми то точно будемо триматися", каже Андрій Ковальов.

На початок