344 день війни: хроніка подій в Херсонській області

344 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
344 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон. Будинок і зупинка після обстрілів росіськими військами, 1 лютого 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

344 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Російські збройні формування ведуть інтенсивні обстріли Херсонської області, ймовірно, намагаючись погіршити моральний стан цивільного населення — британська розвідка.
  • Російські війська протягом доби обстріляли населені пункти шести громад Бериславського району. Зокрема Осокорівку, Хрещенівку, Гаврилівку, Золоту Балку, Червоний Маяк, Одрадокам'янку, Тягинку, Дудчани та Новокаїри. Пошкоджені житлові будинки та господарські споруди
  • Херсонська обласна прокуратура оголосила підозру у колабораційній діяльності депутату Генічеської міськради та жителю Херсона. "Посадовці" окупаційної влади організовували життєдіяльність громад за російським законодавством.
  • На Херсонщині на трасі Мар’янське-Берислав сталася ДТП, в якій загинули дві жінки. За даним фактом поліція відкрила кримінальне провадження. Винуватцю аварії загрожує позбавлення волі до десяти років.
  • На Херсонщині збільшує виробництво електроенергії Трифонівська сонячна станція. Відновили роботу 2/3 інверторів станції, це дозволить наростити генерацію електроенергії в енергосистему України.

Загиблі мирні жителі, пошкодження цивільної інфраструктури — наслідки чергових влучань РФ по Херсону та передмістю

Російські війська не припиняють обстрілювати Херсон та його передмістя. Дві людини загинуло, пошкодженні будинки та школи. Також через влучання снарядів поблизу протезно-ортопедичного цеху, пошкоджено його будівлю.

Херсонський центр крові потребує донорів

Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп для важкохворих та поранених при обстрілах місцевих жителів. Кров здавати з 8:30 до 12 години, за адресою: Миколаївське шосе, 7.

Картини двох художниць з Нової Каховки, які переїхали у Франківськ, експонуватимуть на міжнародній виставці у Лондоні

Картини Олени Манжай та її учениці Аліни Подавільнікової з Нової Каховки, які переїхали в Івано-Франківськ, відправили до Лондона. Там їх експонуватимуть на виставці-продажу у межах міжнародної благодійної програми "KIDS and ART for UKRAINE". Про це Суспільному розповіли художниці.

Жителів тимчасово окупованої Херсонщини окупаційна влада примушує брати паспорти РФ

Жителів тимчасово окупованого лівобережжя Херсонської області окупаційна влада разом з військовими РФ примушують брати російські паспорти. Інакше, обіцяють залишити їх без грошей.

За словами старости Гладківського старостинського округу Голопристанської громади Вікторії Ткаченко, люди у розпачі і не знають як діяти в такій ситуації.

Схожа ситуація була і у тимчасово окупованому Криму, розповідає політолог Олександр Мошнягул. Там жителі були змушені брати російські паспорти, щоб не лишитися своїх прав. Тоді за це українська влада не карала.

За словами юриста Костянтина Капошиліна, в Україні законодавством заборонене подвійне громадянство, але це не є підставою притягнення до кримінальної відповідальності.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину

Протягом доби російська армія атакувала Херсон та більше ніж 15 разів Комишани. Також під обстрілами опинились Антонівка, Інженерне, Понятівка, Тягинка, Миколаївка, Новокаїри, Червоний Маяк, Зміївка та Берислав, повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

Російські війська обстріляли дитячий садок у селі Золота Балка

Російські війська обстріляли дитячий садок у селі Золота Балка Бериславського району. Частково зруйнований другий поверх приміщення. Також пошкоджений дах та вибиті вікна. Загиблих та поранених немає, повідомив у Telegram голова РВА Володимир Літвінов

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

До Херсонської області доставлені три додаткові набори для цілодобової автономної роботи "Пунктів незламності"

За інформацією Міністерства реінтеграції, до Херсонської області доставили три додаткові набори для цілодобової автономної роботи "Пунктів незламності". Їх надала гуманітарна організація Samaritan’s Purse. До комплекту входять дизельний генератор, обігрівачі, Starlink і телевізори. За словами Уповноваженого з питань ВПО – заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Бородая, Міністерство разом з міжнародними партнерами працює над оснащенням ще семи "Пунктів незламності" у Херсонській області.

У Посад-Покровському відкрили чергову поліцейську станцію.

У Посад-Покровському відкрили чергову поліцейську станцію. Правоохоронці цілодобово патрулюють населені пункти громади та протидіють мародерству. Також на деокупованій території тривають розмінування, виявлення та знешкодження не розірваних снарядів, повідомляється на сторінці поліції Херсонської області у Facebook.

Херсонці можуть повідомити про пошкоджене та зруйноване обстрілами РФ житло до ЦНАПу

У Херсоні з 3 лютого жителі міста та області можуть повідомити про пошкоджене або зруйноване обстрілами РФ житло. ЦНАП працює з 9 до 14 години щодня, окрім вихідних, повідомляє Херсонська МВА.

Військовий з Херсонщини Сергій Шусть загинув у боях за Україну

На Донецькому напрямку три дні тому загинув військовий з Херсонської області Сергій Шусть. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook волонтер Фазел Манан.

344 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Загиблий військовий з Горностаївки Сергій Шусть Фото: Фазел Манан/Facebook

Сергій Шусть народився і виріс у Горностаївці. Наприкінці лютого 2022 року він вступив до лав Збройних Сил України.

"Після повномасштабного вторгнення Росії, Сергій покинув Польщу, де був на заробітках зі словами: "Я не збираюся сидіти в безпеці, коли на моїй Батьківщині війна", — розповів Суспільному Фазел Манан.

Попрощаються з Героєм у Дніпрі 4 лютого.

Російські військові знову обстріляли Комишани

Російські військові знову обстріляли Комишани, у Telegram повідомила Херсонська ОВА. Наразі відомо про чотирьох поранених, серед них п'ятирічний хлопчик. Усіх доправили до лікарні.

Правоохоронці ексгумували тіла п'яти жителів Станіславської громади, які загинули внаслідок російських обстрілів

На Херсонщині ексгумували тіла п'яти жителів Станіславської громади, які загинули внаслідок обстрілів російської армії у березні-квітні 2022 року, повідомила у Telegram обласна прокуратура. За даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Двоє загиблих та щонайменше двоє поранених внаслідок ранкових обстрілів — прокуратура відкрила провадження

У Telegram прокуратура Херсонської області повідомила про двох загиблих та щонайменше двох поранених під час ранкових обстрілів. За цими фактами відкрили кримінальні провадження.

На Херсонщині внаслідок обстрілів виникли три пожежі за добу

За інформацією Головного управління ДСНС в Херсонській області, протягом минулої доби рятувальники ліквідували чотири пожежі. Три займання стались внаслідок обстрілів російського війська. В обід російська армія обстріляла Берислав, загорілась легкова автівка. Вночі військові РФ поцілили в гаражний кооператив у Херсоні та у двоповерховий будинок. До гасіння залучались 3 одиниці техніки та 11 рятувальників.

Російська армія обстріляла центр Херсона

Військові РФ обстріляли центр Херсона, загинула людина, повідомив Суспільному керівник пресофісу ОВА Толоконніков.

Військові РФ обстріляли Комишани

Російські військові зранку обстріляли селище Комишани у передмісті Херсона, повідомила Суспільному староста Катерина Рогова. Снаряди влучили в будинки. Одна людина загинула, одна — поранена.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

До громад Херсонської області Укрзалізниця передала 45 вагонів паливної деревини

Укрзалізниця передала паливну деревину до Херсонщини, у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

35 вагонів надійшли до Білозерської, Чорнобаївської, Дар’ївської, Станіславської, Музиківської громад та Херсона. Ще десять вагонів отримали Високопільська та Милівська громади.

Військові РФ обстріляли чотири громади Бериславського району протягом доби

Російські війська протягом доби обстріляли населені пункти чотирьох громад Бериславського району, повідомив у Telegram керівник Бериславської РВА Літвінов. Зокрема, Берислав, Червоний Маяк, Бургунку та Милове. Чотири людини поранені. Пошкоджені житлові будинки, господарські споруди та автомобілі.

Російські війська протягом доби обстрілювали Херсон, Берислав та Антонівку

Протягом доби 1 лютого російська армія обстрілювала Херсон, Берислав та Антонівку. Про це повідомив Генштаб в оперативній інформації станом на 6 ранку 2 лютого.

Натомість ракетники та артилеристи Сил оборони вразили пункт управління армії РФ, три райони зосередження російських військових та склад пально-мастильних матеріалів, йдеться в повідомленні.

На початок