Вода у Харкові під час війни: як російські удари вплинули на якість та обсяги постачання

Вода у Харкові під час війни: як російські удари вплинули на якість та обсяги постачання

Вода у Харкові під час війни: як російські удари вплинули на якість та обсяги постачання
. Заступник гендиректора КП "Харківводоканал" Владлен Волков, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Російські військові завдали понад 100 ударів по мережам водопостачання у Харкові з початку повномасштабного вторгнення. Яких пошкоджень зазнала система, як війна вплинула на роботу насосних станцій, водозаборів та водогонів, чи змінилися джерела харківської води "з-під крана" та її якість — інтерв’ю із заступником гендиректора КП "Харківводоканал" Владленом Волковим.

Об'єми споживання води

Як змінилося споживання води у Харкові?

З того періоду, як почалася повномасштабна війна, об'єм водопостачання значно скоротився. В перші місяці — майже втричі. У зв’язку з тим, що багато людей в ту мить виїхало з Харкова.

А нині ми вийшли на подачу практично довоєнну. Десь 400 тисяч кубічних метрів у середньому. Ми намагаємося зараз тримати у резервуарах максимальні рівні щодоби. Тобто набираємо максимально воду й у міру її витрачання все одно водопостачання додаємо.

вода силаєва
Заступник гендиректора КП "Харківводоканал" Владлен Волков, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Відбуваються іноді відключення електроенергії, і наші насосні агрегати зупиняються, насосні станції залишаються без води — підтримувати максимальний рівень, щоби втримати водопостачання на потрібному рівні протягом доби-двох-трьох. І якомога швидше відновити систему водопостачання і водовідведення. Тому тримаємо максимальні рівні.

Це ви говорите про роботу "Харківводоканал". А я говорю з іншого боку — там, де споживачі. Вони споживають зараз води майже стільки, скільки було на лютий 2022?

Так.

Але ж воно мало скоротитися принаймні за рахунок виробництва?

І обсяг водоспоживання для виробництва також зріс. Паралельно все зростає. Місто повертається до нормального життя, кількість харків’ян в середньому 1-1,1 млн. Тому рівень виробництва також нині в обсягах водоспоживання зростає.

Про заміну мереж

Найбільший ваш споживач — "Харківські теплові мережі".

Так.

Як вони розраховуються з вами?

Це давня історія. Нині рівні розрахунків за 2022 рік склали 25%. Це краще, ніж у 2021, вище. І якщо був середній відсоток — 17%, то зараз, за 2022 рік — 25%.

Це відбувається за рахунок дотацій з міського бюджету?

Очевидно, так. У них своя економіка, мені складно говорити. Основну частину міського бюджету вони витрачають на перекладку своїх мереж. Вони переклали понад 100 км мереж минулого року. І це дало можливість запустити тепло в місті практично без збоїв.

Є у вас ревнощі, заздрощі?

Ні, абсолютно.

вода силаєва
Заступник гендиректора КП "Харківводоканал" Владлен Волков, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

У водоканалу якісь профілактичні, планові ремонти були влітку?

Ми планували у 2022 році перекласти 25 км мереж.

Це ще до повномасштабної війни формувалися?

Плани на рік. Ми почали роботу, коли припинилися масові обстріли. І зуміли перекласти різних діаметрів 10 км мереж. І ми не зупиняємося зараз: нам дозволяють погодні умови, у нас є всі можливості — матеріальні, технічні, щоби це робити.

Аварій багато?

Кількість аварій скоротилася більше ніж на 300 одиниць в порівнянні з 2021 роком.

Так, це пов’язано із тим, що ми перекладали мережі — до війни, протягом семи років — 25 км щороку. І цей ефект дає зниження пошкоджень.

Він накопичувальний? Якось акумулювалося і змінилася якість мереж?

Так. Ми перекладаємо більше, ніж іде їхнє фізичне старіння. Я скажу, що останніми роками покращилася і якість виконання капітальних ремонтів.

вода силаєва
Комунальники перекладають мережі у Харкові, січень, 2023 року. Фото: "Харківводоканал"/Facebook

З’явилися інші технології?

Нові технології, і плюс — з’явилися сучасні матеріали. Той чавун, який можна покласти під дорогу, і він витримує навантаження у 100 атмосфер. Проїжджає великоваговик, 50-60 тонн завантажений, — трубопровід приймає це навантаження і не виходить з експлуатації. Його не рве, не ламає.

Як часто його треба замінювати?

У нас в місті ковкий чавун, той, що використовувався ще з 1930-х років, досі експлуатується в місті, лежить. Ми ще ним подаємо воду, хоча вже вийшов термін використання — удвічі. Але трубопровід працює, і навіть якщо з ним щось відбувається, він інкрустується, заростає…

Є сучасні методи, є компанії, з якими ми підтримуємо стосунки, які нам допомагають — укладаємо договір і реінкрустуємо трубопровід, і він знов стає таким, що може забезпечити водопостачання.

Понад 100 російських влучань

Джерело води те, що і було?

Два! І одне, і інше джерело у більш-менш належному стані. Хоча були влучання в одне з них. Були серйозні влучання.

Ми говоримо зараз про об'єкти водозабору?

Так, водозабір.

Ми не можемо говорити, коли й куди влучило, але ми можемо говорити загалом, скільки було влучань у важливі об'єкти?

Понад 100 влучань у різні об’єкти: насосні станції, камери перемикання, кабельні лінії, трубопроводи. Настільки серйозні були пошкодження, що… Часом ми не могли через бойові дії у даному районі, навіть не могли виконати відключення, перемикання, певні технічні заходи, щоби почати ліквідацію. Тому що там стояв ворог.

вода силаєва
Заміна труби для водопостачання, пошкодженої внаслідок обстрілу РФ, січень 2022 року. Фото: "Харківводоканал"

Тобто не могли навіть воду перекрити, щоб вона не текла?

Так.

Бо ця територія була під окупацією?

Так, під окупацією.

Ви сказали про понад 100 влучань. Частина була, ймовірно, випадковою, частина була навмисна — вони туди й цілили.Чи це так?

Більшою мірою — так. Розуміючи об’єкти, бачачи об’єкти, які були на схемах і були позначені — цільове.

Тобто це те, що було розташоване на картах, і які були у вільному доступі?

Так, на старих картах, які там в них… до розвалу Союзу.

Є незворотні втрати, які неможливо відновити?

Практично таких немає. Ми вжили необхідних заходів з демонтажу тієї частини будівель, які були пошкоджені, і зараз ці об’єкти готові до пуску, введення в експлуатацію. Але є ті об’єкти, за якими чекаємо повернення завданої бойовими діями шкоди. Тому що там великі витрати фінансові.

Ви говорите про репарації?

Репарації.

вода силаєва
Заступник гендиректора КП "Харківводоканал" Владлен Волков, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Ви серйозно на них розраховуєте в якийсь реалістичний час?

Безумовно так. Ми чекаємо. Ми ці об’єкти підготували, ми розуміємо, що з ними робити. І це одне з джерел — основних джерел, яке ляже у відновлення.

Це станеться, ймовірно, не так швидко, як ми хотіли. Це питання спершу нашої перемоги, потім зміни режиму в Росії, далі — міжнародного трибуналу, визнання провини. Це може зайняти десятиліття.

Я скажу, що дуже багато представників європейських держав приїжджають до нас на водоканал, пропонують свої умови.

Інвестиційні програми?

Зокрема.

Про якість питної води

Чи не вважаєте ви, що система має бути менш централізованою? Хоча б з міркувань безпеки.

Цього треба прагнути. Я б розглядав таку тему: пропонував забудовникам, щоби нові будинки будувалися з урахуванням того, що ось стоїть станція доочистки в будинку… Тут йде трубопровід і подача води у квартири, йдуть стояки. І тут стояк води водогінної, питної якості. Але ж стояк води, яка пройшла доочистку в підвалі, і ми отримали у квартирі воду: ми відкриваємо кран… Два стояки поряд! Будь ласка, користуйтеся!

Ви маєте на увазі, що та вода, яка нині у водогоні, вона називається питною, бо якщо я її вип'ю, зі мною не станеться нічого поганого?

Нічого! Перевіряв на собі!

Чи змінилася якість води після вторгнення?

Якість води не змінювалася. Ми як працювали з коагулянтом, так і працюємо.

Коагулянт — це реагент, який використовується для очищення води. І зокрема, система знезараження, хлор.

Тобто хімічний склад води не змінився?

Не змінився.

Але все ж таки вживати її весь час і пити постійно лише її, не варто?

Бажано воду кип’ятити. Ще раз нагадаю, що трубопроводи у всіх різні. І не тільки системи трубопроводів централізованого постачання, але і трубопроводи в будинках. Будинкам 50-60 років, стара житлова забудова. Сталеві трубопроводи — все одно є дотик, якісь реакції.

Але вона все одно, даруйте, без образ, бридка на смак.

Я не відчуваю. Ми пам’ятаємо, як набігавшись на вулиці, ми приходили до себе у квартиру: "Мама, хочу пити!" Мама відкривала кран, тому що яка бутильована вода? Відкривала кран води, ми набирали і пили.

Змінилися і наші стандарти, і наші підходи, наша обізнаність. По-перше, ми більше знаємо про ту воду. По-друге, з того часу скуштували іншу воду у пляшках.

Зараз Державні саніторні норми та правила — більш як 100 показників якості води, які необхідно дотримувати. Понад 100 — це серйозні вимоги: європейські, світові. Цього варто прагнути. Це здоров’я людей.

Про роботу водоканалу в умовах війни

Відключення світла, аварійні чи планові, як вони впливають на водоканал? Чи ви є пріоритетними і вам не вимикають, або у вас є резервні живлення?

Першочергово — це робота насосних, каналізаційних насосів. Тому що у мить зупинки подачі електрики на водогінні станції — станції зупиняються. Але в цю мить система каналізаційна — інерційна — працює постійно. Є електрика чи немає — споживач щосекунди воду в каналізацію скидає. І у мить припинення подачі електрики, ми маємо наповнені каналізаційні мережі на 50%. І все це надходить на головну каналізаційну станцію. В цю мить ми зобов’язані що зробити, щоби не було її підтоплення? Запустити насосні агрегати і перекачувати далі стоки.

вода силаєва
Заміна труби для водопостачання, пошкодженої внаслідок обстрілу РФ, січень 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

І це ви робите за допомогою резервного живлення?

Так.

Це що?

Генератори! Ми їх встановили на каналізаційні насосні станції вже достатню кількість. Вже встановлюємо на водогінні насосні станції.

Тобто без води ми можемо якийсь час пробути: в когось є запаси, можна купити або організувати підвіз. А от без каналізації неможливо, її зупиняти неможливо.

Ніяк. Коли з’являється електрика, пуск відбувається тільки тоді, коли запускається каналізаційна станція в цій зоні каналізації. І в жодному випадку не водогінна. Тому що ми подамо воду споживачеві, вона прийде до нього, відкриється кран — і наповниться мережа. А каналізаційна станція не працює. Тоді буде аварія. Буде переповнення резервуарів і, не дай Бог, витоки стічної рідини на поверхню. Це екологічна катастрофа.

вода силаєва
Заступник гендиректора КП "Харківводоканал" Владлен Волков, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Якщо в мене немає світла, але є вода, це означає, що каналізація працює і тому є вода?

Відразу орієнтуємося: вода, каналізація, тепло. Це наші окремі об’єкти. Їх виділили на окреме електрозабезпечення. І якщо це не атака ворога, то ми працюємо.

Про вартість води

Як змінилася вартість води?

Ми прорахували тариф на 2023 рік. Але ми не можемо його підняти.

Який він?

Відсотків на 30% збільшення.

Як розраховуються нині побутові споживачі?

Статистика: березень – 12%, квітень – 17%. З’являється можливість повертатися до міста — населення починає повертатися і зростати: 30%. У середньому за 2022 рік населення [сплатило] 50%. Через те що три місяці ж була амністія. Мер анонсував, і вона була.

Останній місяць, у грудні — 90%. Ми нарахували, вони розрахувалися.

Читайте також

Російські обстріли водомереж у Харкові: комунальники замінили півтора кілометра труб

На початок