Що буде з цінами на паливо в Україні: прогноз від одеського економіста

Що буде з цінами на паливо в Україні: прогноз від одеського економіста

Ексклюзивно
Що буде з цінами на паливо в Україні: прогноз від одеського економіста
. Заправка. Ілюстративне фото: unsplash

Ціни на паливо в Україні почнуть знижуватися через падіння ціни на нафту у світі та спроби Росії продати її іншим країнам зі знижками. Про це Суспільному повідомив економіст Едуард Каражия.

За словами експерта, у грудні 2022 року розпочалося різке падіння ціни на нафту в тому числі через те, що Росія вимушена продавати її по 37 доларів за барель "в сіру" і це впливає на загальну тенденцію цін:

"Рашисти сьогодні змушені продавати нафту по 37 доларів, пускаючи манівцями, пускаючи десь у країни Азії. Обходять різні обмеження, але з іншого боку, я так пошепки скажу – це плюс для нас. Коли така дешева російська нафта виходить ринку, навіть нехай нелегально, вона впливає на ціноутворення в усьому світі. Природно, що чим ціна буде на світовому ринку нижчою, тим паливо на автомобілі буде дешевшим".

Наразі, за словами економіста, ціни на автомобільне паливо в Україні нижчі, ніж у країнах Європейського союзу. Це пов'язано із розміром податків:

"Навіть сьогодні треба віддати честь і належне Україні, яка практично на 100% завозить автомобільне паливо, сьогодні ціни дешевші, ніж у країнах Європейського союзу. Дешевше, ніж у тих країнах, звідки ми привозимо та купуємо. Тому, що крім витрат є таке поняття як "акциз". Він існує у всіх країнах, не лише в Україні. Це той розмір податку, який формує держава та визначає й гроші, які надходять до бюджету".

Нафтові санкції для Росії

Росія постачає більше сирої нафти, видобутої в арктичному регіоні, до Китаю та Індії, причому з більшими знижками, після того, як Європейський Союз, країни G7 та Австралія ввели в грудні стелю цін на російську нафту на додаток до ембарго ЄС на російську нафту, повідомляє Reuters.

На початку липня країни "Великої сімки" домовилися обвалити ціни на російську нафту. Створивши таким чином спеціальний механізм, завдяки якому російську нафту не купуватимуть за вищою ціною, ніж це буде прописано в спільному договорі.

5 грудня набули чинності обмеження цін країн Європейського Союзу на російську нафту морського походження. 3 грудня Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується Росією, на рівні 60 доларів США за барель.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок