Госпітальний округ Полтавської області: що це таке

Госпітальний округ Полтавської області: що це таке

Госпітальний округ Полтавської області: що це таке
. Суспільне Полтава

Згідно із законом, який Верховна Рада ухвалила 1 липня 2022-го року, в Україні мають створити госпітальні округи для надання медичної допомоги стаціонарно. У їх межах мають визначити перелік лікарень, де надаватимуть повний спектр послуг за потребою пацієнта. Які саме це будуть установи, визначатимуть на місцях, розповів Суспільному директор департаменту охорони здоров’я Полтавщини Віктор Лисак.

Госпітальний округ – це уся область. Умовно її мають поділити на менші частини – госпітальні кластери. На їх територіях функціонуватимуть три типи медзакладів: загальні лікарні, кластерні та надкластерні.

"В адміністративному районі – а в нас чотири адміністративних райони – треба буде сідати, обговорювати, які лікарні будуть кластерні, які будуть загальні лікарні. Це робиться для того, щоб далі розвивати і робити маршрути пацієнтів у цих лікарнях. Бо визначено, яку медичну допомогу буде надавати та чи інша лікарня. Буде вирішувати районна військова адміністрація, будуть вирішувати голови ТГ, медична спільнота, що де буде на кожній території", – каже Віктор Лисак.

Згідно із законом, загальні лікарні забезпечуватимуть базові напрями стаціонарної медичної допомоги, у кластерних лікуватимуть найпоширеніші захворювання. Звертатися до цих типів установ зможуть пацієнти, які проживають на території кластеру, де розташований медзаклад.

Людей із усієї області лікуватимуть у надкластерних установах. У них прийматимуть пацієнтів із найскладнішими або рідкісними захворюваннями.

Загальні лікарні – це анестезіологія має бути, інтенсивна терапія, неврологія, інфекційні хвороби, ортопедія, травматологія, терапія, хірургія. Кластерні лікарні – там 18 пунктів має бути. Надкластерні – це більше.

Згідно з інформацією на сайті обласного департаменту інформаційної діяльності від серпня 2022-го року, попередньо спланували, що у Полтавському госпітальному окрузі сформують мережу з 14 медичних закладів. З них дві надкластерні лікарні, шість кластерних та стільки ж загальних лікарень.

Проєкт постанови Кабміну про медзаклади, які сформують спроможні мережі госпітальних округів, поки не ухвалили.

Читайте також

На початок