337 день війни: хроніка подій в Херсонській області

337 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
337 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон. ТРЦ Фабрика, яка згоріла внаслідок російських обстрілів у березні 2022 року, 24 січня 2023 Фото: Суспільне Херсон

337 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Російські війська обстріляли медзаклади та школи в Херсоні, загинула людина. Також під обстріли потрапив продуктовий магазин у Бериславі — двоє місцевих жителів загинули.
  • Прокуратура підозрює у колабораціонізмі голову Новотроїцької громади. Чоловік добровільно почав співпрацювати з окупантами та "очолив" так звану "Нижньосірогозьку військово-цивільну адміністрацію".
  • Служба безпеки України спільно з ДБР ідентифікувала ще п’ятьох колаборантів, які очолили окупаційний відділ поліції Голої Пристані та проводили репресії проти місцевих жителів.
  • Працівники Херсонського Художнього музею впізнали на фото ще одну картину литовського живописця, яку викрали та вивезли до Криму військові РФ.
  • В Одесі попрощались з українським військовим з Генічеського району Асаном Сайдаметовим. Військовий загинув під Бахмутом 23 січня.

Половина учнів одного з ПТУ Херсонщини залишається в окупації

У Новокаховському професійно-технічному училищі навчається 420 дітей. Половина з них залишаються в окупації. 25 % знаходяться на підконтрольній Україні території, інші 25% — за кордоном.

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону розповів директор професійно-технічного училища у Новій Каховці Ігор Сердюк.

За його словами є й такі, хто знаходиться в Росії, але продовжує навчатись дистанційно в училищі.

"Я думаю, що для багатьох з них це єдиний ланцюжок, який пов’язує їх з Україною. В мене є учень, якого окупанти вивезли примусово, під Анапу. Він подзвонив мені і просив, щоб його забрали. Хлопець розказав, що його піймали з братом в магазині, запхали в автобус і вивезли. Це було перед деокупацією Херсона і він жив на правобережжі", — каже чоловік.

Зараз училище зачинене. Воно розграбоване, вікна всі вибиті. Але діти вірять, що Україна повернеться. Всі хочуть до дому і чекають, розказав директор професійно-технічного училища Ігор Сердюк

"Єднання та взаємодопомога": у херсонських пунктах Незламності можна отримати прихисток та підтримку

У Херсоні працює 9 пунктів Незламності. Більшість з них розташовані у закладах освіти, які мають укриття. Щодня туди приходить майже 100 херсонців, дехто залишається на ніч.

Зараз у Херсоні працюють 9 пунктів Незламності, повідомила пресслужба міської військової адміністрації. Більшість із них — у закладах освіти. Тим хто приходить допомагають вчителі.

Окупація, зрадники, постійні обстріли: що вдалось зберегти з фондів обласної бібліотеки у Херсоні

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара постійно потерпає від обстрілів російськими військовими, бо розташована на березі Дніпра. Як виглядає книгозбірня заразі, чи вдалося зберегти її майно і фонди – дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Провідний інженер з охорони праці Ігор Зеленюк щодня приходить до бібліотеки, щоб закрити вікна плівкою або панелями після чергових обстрілів. Залатати їх вдалося майже всюди, зараз роботи ведуться на останньому — четвертому поверсі.

337 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон, закриті плівкою збережені фонди в бібіліотеці ім.О.Гончара, 26 січня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

У великі читальній залі та відділах обласної книгозбірні пусто, розбиті меблі, немає техніки та видань з фондів бібліотеки.

За словами Ігоря Зеленюка, все, що залишилось після окупантів, знесли до підвалу. Що саме вкрали буде відомо вже, коли проведуть інвентаризацію. Зараз провести інвентаризацію в бібліотеці неможливо через постійні обстріли. А ще — це небезпечно для життя працівників, яких в місті лишилося 15.

337 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон, працівники біля бібліотеки ім.Гончара, 26 січня 2023р. Фото: Суспільне Херсон

В тимчасово окупованій Горностаївці, в будівлі кольшньої поліції, окупанти облаштували катівню

На тимчасово окупованій Херсонщині російські військові розшукують українських патріотів. За даними Генштабу, в Горностаївці, будівлі колишньої поліції, російські військові облаштували катівню. Місцевих жителів, можуть забрати в катівню за нічим не підкріплену підозру у співпраці зі Збройними Силами України, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Попри постійні обстріли військовими РФ, Херсонська обласна дитяча лікарня приймає пацієнтів як до війни

Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня працює, попри обстріли. До лікарні доставляють дітей з різних районів. Хворі отримують таку ж спеціалізовану медичну допомогу, як і до війни.

"Наразі Херсон мені тільки сниться": історія лікарки-переселенки, яка живе на Тернопільщині

Лікарка-урологиня з Херсона Валерія Шевченко майже пів року працює в Теребовлянській міській лікарні. Півтора місяця жінка прожила в окупації, а потім вирішила покинути рідний дім і переїхала на Тернопільщину. Батьки ж Валерії весь час були на Херсонщині. Про те, як виїжджала з окупації, як підтримувала зв’язок з сім’єю та що відчувала, коли дізналася про звільнення Херсона – жінка розповіла Суспільному.

337 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Теребовлянська лікарня

Роздягали, шукали татуювання. Як жили жителі Щасливого на Херсонщині під час окупації

У селі Щасливе, що на Херсонщині, немає електро- та водопостачання, більшість будинків пошкоджені, а по селу розкидана російська техніка та речі військових. Місцеві жителі перебували в окупації вісім місяців.

З чим стикалися під час окупації та як їхні долі складаються зараз, місцева родина розповіла кореспондентам Суспільного.

Так званій "голові сільської адміністрації Нової Збур’ївки" прокуратура оголосила про підозру у колабораціонізмі

Прокуратура оголосила про підозру у колабораційній діяльності так званій "голові сільської адміністрації Нової Збур’ївки". Жінка добровільно працювала на окупантів, організовувала псевдореферендум, особисто проводила збори та вела агітаційно-роз’яснювальну роботу серед населення.

До херсонської дитячої лікарні доставили обладнання вартість понад 11 тисяч доларів

За інформацією Херсонської ОВА, до обласної дитячої клінічної лікарні доставили медичне обладнання від американської благодійної організації "Refugee Protection International", яка надає допомогу пологовим будинкам та дитячим лікарням під час війни.

У пакеті допомоги: хірургічні інструменти, шприцевий інфузійний апарат, монітор для новонароджених, кардіограф для педіатричного використання, електрокаутер та медичний апарат для видалення рідини.

Вартість обладнання - 11,5 тисяч доларів.

Внаслідок обстрілів загинула місцева жителька Каховки. Поранені її донька та онука

У Каховці внаслідок обстрілу російської армії загинула місцева жителька Лариса Ліфінцева. Поранені її донька й онука. Це сталось 21 січня, повідомила Каховська міська територіальна громада.

Жінка була мамою Олега Ліфінцева, учасника АТО, який загинув захищаючи Україну у 2014 році. Її сина посмертно було нагороджено орденом "За мужність" III ступеня.

Безпекова ситуація на Херсонщині залишається складною — Соболевський

На території Херсонської області безпекова ситуація залишається складною через постійні обстріли. Про це в етері загальнонаціонального марафону розповів перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

За словами Соболевського, росіяни десятки разів протягом доби обстрілюють населені пункти області.

"За останню добу 36 обстрілів, щодня їх велика кількість. На жаль, є загиблі та поранені люди. Всі отримують медичну допомогу", — каже Соболевський.

Дуже складною назвав Соболевський і ситуацію на тимчасово окупованих територіях, де через посилену фільтрацію є значний тиск на людей.

"Усе частіше їх виганяють з їх квартир чи будинків для того, щоб там були російські солдати. Зараз намагаються розселяти своїх людей у будинках для того, щоб ЗСУ не завдавало удару, тому що наші хлопці не працюють по житлових масивах. На жаль, з боку окупантів зберігається терористична тактика, коли вони б’ють по наших медичних закладах чи іншим гуманітарним об’єктам. Позавчора був приліт і по центру незламності, б’ють по пологових будинках", розповів Юрій Соболевський.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Під час масованої ракетної атаки Сили оборони над Херсонщиною збили 7 ракет

26 січня під час масованої ракетної атаки Сили оборони над Херсонщиною збили 7 ракет, у Facebook повідомило оперативне командування "Південь".

Всього знищили 26 ворожих ракет повітряного і морського базування.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Жителів Херсонщини закликають розповідати про життя під постійними обстрілами

Жителів Херсонщини закликають розповідати про життя під постійними обстрілами на онлайн-платформі Svidok.org. Тут збирають спогади про воєнні злочини військових РФ і свідчення одразу передають до Міжнародного кримінального суду. Про це Суспільному розповіла директорка з контенту та комунікацій Олена Кук.

"Поки на платформі шість історій з Херсонщини. Але ми хочемо, щоб їх було більше. Знаємо, що херсонцям є що розповісти — і про окупацію, і про життя під обстрілами", — каже Олена.

Історії анонімні, викладені у відкритому доступі. Їх зможуть використовувати журналісти, українські й іноземні розслідувачі, та правоохоронці, як свідчення воєнних злочинів окупантів.

"Аби почати вести персональний щоденник, потрібно зареєструватися на порталі. Далі робити власні дописи. Також до тексту можна додавати фото та відео", — пояснила Олена Кук.

За її словами, платформа надійно захищена від атак, тож архів спогадів збережеться назавжди. Безпечність платформи гарантує Мінкульт та Херсонська обласна військова адміністрація.

26 та 27 січня у Херсоні тестуватимуть систему сповіщення про загрози

Протягом двох днів 26-27 січня у Херсоні тестуватимуть систему сповіщення про загрози, у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Людей попереджають, що звукові сигнали супроводжуватимуться голосовими повідомленнями, ці сповіщення пробні.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

За добу на Херсонщині виникли три пожежі внаслідок російських обстрілів

Протягом минулої доби рятувальники ліквідували три пожежі у Херсоні, які стались внаслідок обстрілів військових РФ, повідомило на сторінці у Facebook Головне управління ДСНС в області.

Працівники ДСНС загасили загоряння на площі 300 квадратних метрів в актовій залі адміністративної будівлі, також – допоміжної споруди на території готельного комплексу.

У Новій Каховці до руху громадянського опору долучається більше людей

Нова Каховка – українське місто! До руху громадянського опору долучаються все більше жителів Нової Каховки через чат-бот "Разом", у Telegram повідомляє "Жовта стрічка".

337 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: "Жовта стрічка"/Telegram

На ресурсі є листівки, приклади графіті, завдання та рекомендації щодо безпеки.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині російські окупанти депортували село поблизу Олешок

На Херсонщині російські військові примусово виселили зі своїх домівок жителів Нечаєвого, розташованого поблизу Олешок. Про це повідомив Центр національного спротиву.

Росіяни виселили людей з їх помешкань, аби поселити там своїх військових. Також окупанти зайняли порожні дачі місцевих. Повідомляється, що водночас вони активно займаються мародерством.

"Селян вивезли на південь, де їм без засобів для існування не залишиться іншого виходу, ніж брати паспорт ворога для отримання виплат в 10 тисяч рублів", - йдеться у повідомленні.

На Херсонщині повітряна тривога триває вже 13 годин

Повітряна тривога у Херсонській області триває вже 13 годин. Всього з 24 лютого на Херсонщині лунало 386 тривог, ця — найдовша.

Армія РФ обстріляла три громади Бериславського району протягом доби

Російські війська протягом доби 25 січня обстріляли три громади Бериславського району. Двоє людей загинули, троє поранені. Також пошкоджені заклади освіти, магазини, будинки та господарські споруди, у Telegram повідомив керівник РВА Літвінов.

Російські військові 36 разів обстріляли Херсонщину протягом доби

Протягом доби 25 січня армія РФ з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків, авіації 36 разів обстріляла територію Херсонщини. Двоє людей загинули, п'ятеро поранені, у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Херсон обстріляли п'ять разів – атакували житлові квартали міста. Російські снаряди влучили в будинки.

На Херсонському напрямку минулої доби російські війська обстріляли 20 населених пунктів

На Херсонському напрямку минулої доби від обстрілів російських окупантів постраждали 20 населених пунктів, зокрема Берислав, Антонівка, Дудчани, Качкарівка, Білозерка, Новокаїри, Республіканець та Херсон.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 26 січня.

За даними штабу, минулої доби війська РФ 97 разів обстріляли мирні населені пункти з реактивних систем залпового вогню, під ураження потрапили і житлові будинки у Херсоні.

На початок