Новий індустріальний парк “Менський” офіційно включили до Реєстру

Новий індустріальний парк “Менський” офіційно включили до Реєстру

Новий індустріальний парк “Менський” офіційно включили до Реєстру
. Фото ілюстративне. Джерело: Getty Іmages

Уряд включив до Реєстру індустріальних (промислових) парків ще один майданчик — “Менський”. Таке рішення ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів України сьогодні, 24 січня.

Про це Суспільному повідомив секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко.

За його словами, новий індустріальний парк площею 68,8 гектара буде розташований за межами Мени. Згідно з концепцією там буде створено до трьох тисяч робочих місць.

Новий індустріальний парк “Менський” офіційно включили до Реєстру
Юрій Стальниченко. ФОТО: Facebook-сторінка Юрія Стальниченка
“Ми розробляли концепцію ще до повномасштабного вторгнення, а вже її затверджували та подавали під час. Тому деякі плюси, які на мирний час були плюсами, зараз такими не є. Наприклад, якщо раніше однією з переваг була близькість до кордону, то наразі ми оформили трошки по-іншому переваги-ризики. А також, у зв’язку зі змінами в законодавстві, треба було урахувати певний відсоток збитків”.

Акцент зробили на переробну промисловість, каже Стальниченко, адже повномасштабне вторгнення показало, що для аграрного регіону переробка сільгоспродукції має велике значення.

“Якщо ми будемо переробляти продукцію на місці та передавати кінцевому споживачу, то це буде корисніше і для регіону, і для людей. Тому якраз один з головних напрямків, який передбачається, це напрямок переробної промисловості”.

Серед інших напрямків, за словами Юрія Стальниченка, є також оброблення деревини та виробів з деревини, науково-технічна діяльність тощо.

Він зазначив, що роботи з пошуку інвесторів почнуться вже у 2023 році. Наразі є вже дві китайські компанії, які зацікавилися цим проєктом. Орієнтовна сума інвестицій становить один-півтора мільйона доларів на один гектар парку.

“Зараз, коли вже готова концепція, є можливість запускати процедуру вибору компанії-управителя, яка потім вже буде шукати кінцевого інвестора, або безпосередньо самі шукатимемо інвестора. Хоч ще йде активна фаза війни, однак цей процес можна вже розпочинати”.

Крім коштів інвесторів, каже Стальниченко, будуть залучати й державні кошти. Наприклад, є державна програма, яка допомагає будувати об’єкти інфраструктури для індустріальних парків. На це у державному бюджеті передбачені кошти.

“Якщо, наприклад, парку треба очисні споруди, це також важливе питання й для міста, бо у нас в місті немає очисних споруд, то це можна робити зараз в комплексі. І, якщо навіть не буде інвестора, але ми знаємо, що такий об’єкт інвестору буде важливий, то ми можемо зараз долучати й державні програми, і розбудовувати інфраструктуру майбутнього індустріального парку з врахуванням цих об’єктів”.

Нагадаємо, про створення індустріального парку почали говорити ще у 2014 році.

Планується, що за період роботи індустріального парку у період з 2023 по 2030 роки вдасться зібрати орієнтовно 4,81 мільярда гривень податків до бюджетів всіх рівнів.

Парк створюють терміном на 30 років.

Читайте також

Лижну базу у Чернігові планують відбудувати за кошти благодійного фонду: скільки вдалося зібрати

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок