"Живий – це найголовніше". Історія пораненого під Соледаром артилериста

"Живий – це найголовніше". Історія пораненого під Соледаром артилериста

"Живий – це найголовніше". Історія пораненого під Соледаром артилериста
. Фото: з особистого архіву Олександра

Артилерист Олександр отримав поранення під Соледаром. Він загорівся разом з гарматою, але врятувався. Зараз йому гоять опіки в одній із лікарень Дніпра.

Суспільному військовий розповів про те, які професійні знання знадобилися у бою, про поранення та про тактику ворога на Бахмутському напрямку.

7 січня неподалік Соледара у гармату Олександра прилетіли два дрони-камікадзе "Ланцет. Внаслідок атаки зайнялася пожежа.

"Екіпаж встиг евакуюватися. Я коли опритомнів, побачив, що все навколо горить, вивалився з люка, сам себе затушив і метрів 300-350 відійшов до хлопців. Вони вже по рації викликали лікаря він приїхав, вколов знеболювальне і я поїхав на евакуацію", – розповів командир гармати артилерійської бригади Олександр.

Тепер у Олександра опіки на ногах, руках і голові. Втім, каже військовий головне, що він залишився живим.

Військовий шлях Олександра

У мирному житті Олександр був вчителем фізики. Чоловік каже, знання стали йому у пригоді у воєнний час.

"На війні спочатку під Черніговом був на причіпній артилерії, потім пройшли навчання і працювали на сучасній польській артсистемі “Краб”. Я був командиром гармати, мій математичний склад розуму тут став у пригоді – командири і навідники – це ті, хто має швидко рахувати. Така ситуація, що довго вчитися не доводилося", – розказав він.

Першою освоїв гармату 2А65 або “Мста-Б”, 1969 року, каже військовий. Вона має 152-й калібр, максимальна дальність в неї 33 кілометри, а вага – 8,5 тонн.

"Нас вісім осіб її повністю розкладали, вкопували й з нею працювали. Я був номером розрахунку, потім, коли ми вже були на Донеччині, став командиром. На Донеччину ми зайшли вже з трофеями – гарматами, що відбили під Черніговом", – розказав Олександр.

Разом із побратимами, Олександр брав участь у боях в районі Лисичанська, Сєверодонецька та селища Гірське. Чоловік каже: завжди намагались допомагати піхотинцям, адже на них тримається вся лінія оборони.

"По Соледару ми вже давненько працювали, ще десь у вересні було, що зайшли російські військові туди. Я по своєму планшету бачив, що вже тоді вони працювали по застройці, але наша піхота тоді їх вибила. І з початку січня було періодами, що вони 3-4 дні штурмують – тоді затишшя, а потім почалося – кожен день піхота просить і просить, ми стріляємо", – каже військовий.

"Живий – це найголовніше". Історія пораненого під Соледаром артилериста
Фото: з особистого архіву Олександра

Через такі інтенсивні бої, каже Олександр, артилерія почала виходити з ладу.

"Бувало таке, що крайній день, коли нас підбили, ми тричі відбивали атаки й тричі вони знову виходили групами по 20-30 осіб. Піхота запрошує – ми накидали, розбили, а вони приходять і знову тією ж самою дорогою йдуть. Крайній раз ми вже лише два снаряди кинули й вони відійшли", – розповів артилерист.

День, коли народився вдруге

Російські військові гатять по українських гарматах з дронів, каже Олександр.

"Вони побачили, що їхні безпілотники не пробивають броню “Краба” і почали двійками працювати: один йде між шасі і баштою, а другий – у бойову кладку і система пожежогасіння тоді просто не справляється. Того разу, коли поранило мене, то я побачив, що вони нас “ведуть”, але швидкість не дозволяє гарматі втекти. Ми заїхали в яр, я сказав екіпажу евакуюватися, ми з механіком-водієм трохи ще відвели гармату далі й тоді вже евакуювалися", – каже військовий.

Олександр каже: якби не знепритомнів від контузії, міг би врятуватись неушкодженим.

"Обпалило трохи, тому що мене спочатку контузило, я відключився, якби одразу вискочив, то відбувся б легким переляком, а так то трошки підсмажило. Ну це стандартно для артилеристів, танкістів", – сказав він.

"Живий – це найголовніше". Історія пораненого під Соледаром артилериста
Олександр лікується у одній з лікарень Дніпра. Фото: з особистого архіву Олександра

Після цього випадку, каже Олександр, побратими почали називати його хрещеним.

Читайте також

"Багато людей зниклих безвісти, ніхто так і не знає де вони": як живуть у Високопіллі на Херсонщині після окупації

"Бомбили, стріляли, по хатах ходили". Історія жительки звільненої Новоолександрівки на Херсонщині

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок