Як жителям Донецької області та переселенцям оформити житлову субсидію

Як жителям Донецької області та переселенцям оформити житлову субсидію

Як жителям Донецької області та переселенцям оформити житлову субсидію
. Суспільне Кропивницький

Подати заяву для оформлення субсидії жителі Донеччини можуть онлайн, а також через уповноважених представників Пенсійного фонду у своїх громадах. Донеччани, які були вимушені виїхати з області, мають право подавати заяву на житлову субсидію у будь-якому відділенні фонду. Як це зробити детально розповіла начальниця управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад.

Яким чином і куди жителі Донецької області можуть звернутися за призначенням субсидії

За словами Наталії Рад, можна подати заяву на призначення субсидії через веб-портал Пенсійного фонду України. Для цього потрібно зареєструватися і пройти авторизацію за допомогою кваліфікаційного електронного ключа. Ще один онлайн шлях для звернення — мобільний додаток "Дія".

Крім того, на території Донецької області у 27 громадах працюють 69 уповноважених осіб Пенсійного фонду, які мають приймати пакет документів для призначення субсидії.

"Тобто мешканцям Донеччини, що знаходяться на території області можна звернутись безпосередньо до такої уповноваженої особи. Окремо можна звернутись до ЦНАПів", — зазначила Наталія Рад.

Також від 1 грудня 2022 року звертатись за оформленням житлових субсидій та пільг можна до всіх підрозділів та до органів Пенсійного фонду України, які працюють за принципом екстериторіальності. Подавати заяви можна у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України — незалежно від місця проживання громадян.

Куди звертатися переселенцям, які виїхали з Донецької області

Якщо людина виїхала з Донецької області, вона може звернутись до будь-якого підрозділу Пенсійного фонду, пояснює Наталя Рад. Оформити субсидію, звернутися з приводу перерахунку або вирішення якихось інших питань можна у будь-якому відділенні фонду у кожному регіоні країни — місце та місто реєстрації значення не мають.

Які документи треба подати для оформлення субсидії

Щоб оформити субсидію, потрібно подати заяву до Пенсійного фонду, додати копію паспорта чи іншого документу, що посвідчує особу. Також потрібно заповнити декларацію, де вказати дані про доходи та майно.

Як пояснює Наталя Рад, якщо людина проживає не за місцем реєстрації або інформації про її доходи немає в базі даних, в такому випадку можна додати довідку про доходи. Також можуть бути потрібні: довідки, які підтверджують, що особа на цей момент перебуває в регіоні не за місцем реєстрації, довідки, які підтверджують, що людина оплачує комунальні послуги, договір на оренду житла в іншому місті.

Які правила призначення субсидій діють у 2023 році

Право на отримання житлових субсидій мають сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу. Крім того, право на отримання субсидії визначається з урахуванням майнового стану сім'ї.

Обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї (за встановленою формулою) і залежить виключно від доходів сім’ї:

  • обчислюється середньомісячний сукупний дохід;
  • середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість осіб сім'ї і визначається середньомісячний дохід на одну особу;
  • дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія;
  • отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15 відсотків, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

У яких випадках не призначають субсидію

Субсидію не призначають:

  • якщо загальна площа житла перевищує 130 квадратних метрів для квартир у багатоквартирному будинку та 230 квадратних метрів для індивідуальних будинків.
  • будь-хто зі складу сім’ї за рік перед призначенням житлової субсидії провів операцію на суму, яка перевищила 50 тисяч гривень або має у власності більше ніж одну квартиру або будинок.
  • якщо на депозиті у банку зберігається сума, що перевищує 100 тисяч гривень.
  • у власності є транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 5 років, або більше ніж один транспортний засіб, які випущені менше ніж 15 років тому.
  • у складі сім'ї є особи, що досягли 18-річного віку та отримували середньомісячний сукупний дохід менший за розмір мінімальної заробітної плати, не сплативши єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  • людина не повернула надміру перераховану та виплачену суму житлової субсидії за попередні періоди.
  • у складі сім’ї є особи, які, за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість за виконавчими провадженнями.

Читайте також про правила для ВПО

Як відбуваються перевірки ВПО і чи перевірятимуть переселенців на Донеччині

Переселенцям з Донбасу оплатили оренду житла на Житомирщині. Як оформити допомогу

Де в Дніпрі є місця в шелтерах для переселенців з Донеччини та Луганщини

Де на Львівщині приймають переселенців з Донецької і Луганської областей

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок