Дуда хоче зібрати для України хоча б бригаду танків Leopard

Дуда хоче зібрати для України хоча б бригаду танків Leopard

Дуда хоче зібрати для України хоча б бригаду танків Leopard
. Президент Польщі Анджей Дуда. Фото: Getty Images

Польща збирає коаліцію країн, які нададуть Україні німецькі танки Leopard 2 і сподівається, що вдасться сформувати хоча б бронетанкову бригаду. Про це президент Польщі Анджей Дуда заявив під час виступу на економічному форумі у Давосі, повідомляє кореспондентка Суспільного.

"П’ять днів тому я оголосив про наше рішення щодо танків Leopard. Одна рота танків Leopard Це приблизно 14 танків. Ми справді вирішили відправити їх до України. Але ми сподіваємося і намагаємося організувати більшу підтримку для України", — сказав він.

Дуда сподівається, що у ЄС є союзники, які дадуть Україні ще танків, таких як Leopard, Challenger.

"Ми збираємо цю коаліцію, яка, я сподіваюся, надасть танки Leopard 2. Тут ми розраховуємо на наших фінських партнерів, які мають ці танки. Є низка європейських країн, які мають ці танки. Сподіваюся, що союзники просто передадуть кількадесят цих танків, завдяки чому для України буде сформована хоча б бронетанкова бригада", — сказав президент Польщі.

Дуда також сподівається, що виробник танків Leopard 2 Німеччина також візьме участь у цій "дуже гарній ідеї".

"Німеччина є частиною альянсу НАТО. І у цій ситуації, коли є союзники, які готові дати свої танки Україні, це важливий момент. По-друге, я бачу що тиск німецької політичної сцени та німецької громадської думки стає все сильнішим. Тож я сподіваюся, що результат усього цього призведе до цього вкрай необхідного рішення", — сказав він.

Президент Литви Гітанас Науседа також висловив сподівання, що канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалить рішення про передачу Україні танків Leopard 2.

"Я твердо вірю, що канцлер Шольц прийме це рішення. І я був свідком дуже важливого перелому або поворотного моменту в мисленні та менталітеті Німеччини", — сказав він.

Довідка: Танкова бригада ЗСУ за штатом складається з трьох танкових батальйонів, у кожному з яких 31 танк. Відповідно у танковій бригаді має бути 93 танки.

Президент Володимир Зеленський 11 січня зустрівся у Львові із президентом Польщі Анджеєм Дудою та президентом Литви Гітанасом Науседою. Дуда заявив, що Польща передасть Україні роту танків Leopard, а Науседа пообіцяв надати засоби протиповітряної оборони. Зеленський подякував Польщі та Литві за підтримку.

Що відомо про останню допомогу Заходу для України

6 січня Сполучені Штати оголосили про виділення нового пакета військової допомоги для України на суму у понад 3 мільярди доларів. Він включатиме бойові машини піхоти M2 Bradley, самохідні гаубиці та іншу бронетехніку, реактивні снаряди GMLRS, ракети "земля-повітря", а також протитранспортні міни.

Німеччина ухвалила рішення передати Україні батарею протиповітряної оборони Patriot, повідомив Володимир Зеленський за результатами перемовин із канцлером Олафом Шольцом. Окрім того, Німеччина передасть Україні 40 бойових машин Marder.

5 січня стало відомо, що Німеччина направила Україні черговий пакет військової допомоги, який включає ракетні системи, транспорт різного типу, системи для боротьби з безпілотниками та генератори.

Читайте також

Фінляндія та Польща можуть надати Україні танки Leopard

"Щодня мир стає ближчим": Зеленський розповів про оборонну підтримку України

Німеччина не зможе поставити танки Leopard в Україну до наступного року — концерн Rheinmetall

На початок