Тисячі скарг щодоби. В Кіровоградобленерго розповіли, що роблять для відновлення графіків електропостачання

Тисячі скарг щодоби. В Кіровоградобленерго розповіли, що роблять для відновлення графіків електропостачання

Тисячі скарг щодоби. В Кіровоградобленерго розповіли, що роблять для відновлення графіків електропостачання
. Суспільне Кропивницький

Щодоби в "Кіровоградобленерго" отримують тисячі скарг на тривалу відсутність електропостачання. Про дві невдалі спроби перейти на графік "два на два" та про те, що у Кропивницькому перевищують ліміти споживання через електроопалення, на брифінгу розповіли перший заступник голови Кіровоградської військової адміністрації Павло Конопко та керівник "Кіровоградобленерго" Володимир Чернявський.

Ситуація з енергопостачанням в області погіршилась із суботи, бо пошкодили об’єкти генерації в Івано-Франківській, Львівській, Харківській, Запорізькій та Київській областях, сказав Павло Конопко.

Протягом вихідних двічі робили спроби вирівняти режим споживання електричної енергії: уночі пробували увести графік "два на два", тобто дві години з електрикою, дві – без, каже Володимир Чернявський. "На жаль, щоразу нам це не вдавалося протримати більш-менш тривалий час. Обсяг фактичних електричних навантажень суттєво перевищували ліміти, які нам доводить Укренерго. Якщо у нас ліміт 199 мегаватів сьогодні зранку діяв, то на той момент, коли ми пробували "два на два", у нас навантаження доходило до 260 мегаватів. Якби ми не відреагували належним чином, самостійно, було б погашення цілих районів міста чи області, фактично без нашої участі. Після наших спроб ситуацію покращити ми вимушено збивали графіки".

Багато скарг надходить з міста Кропивницький через аварійне відключення багатоквартирних будинків. Володимир Чернявський вважає, однією з причин підвищеного попиту на електроенергію є перехід на електричне опалення у будинках. "За день — близько 70 аварійних відключень багатоквартирних будинків саме через те, що в цих будинках половина, 30%, 70% мешканців обладнали електричне опалення без виконання необхідних технічних заходів пов'язаних з приведенням мереж до того рівня навантажень, який зараз з’явився. Тому в цих випадках аварійного відключення через перевантаження ні про які графіки мова не може йти".

Через електричне опалення, вважає Володимир Чернявський, псуються кабелі, трансформаторні підстанції та внутрішньо будинкова проводка: "Навіть протягом цих останніх вихідних було декілька пожеж у Кропивницькому через загоряння внутрішніх розподільчих пристроїв через перевантаження".

Відключати цілі райони Кіровоградської області від живлення також можуть після розпорядження "Укренерго", сказав Павло Конопко: "В обов’язковому порядку – це наказ головного диспетчера, який оператору системи розподілу протягом трьох хвилин треба виконати. Для збереження цілісності та надійності самої енергетичної системи України".

Що відомо

У Кіровоградській області мають половину електроенергії від потреби. Для Кіровоградської області доведені ліміти споживання електроенергії — менш як 160 мегаватів на добу. Якщо порівнювати з січнем минулого року, до повномасштабного вторгнення Росії, Кіровоградщина споживала 360 мегаватів на добу.

Читайте також

  • На насосних станціях Кіровоградщини встановлять 12 генераторів
  • Входи до кропивницької недобудови, на якій торік загинула школярка, закладуть цеглою
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок