Приймають тільки поранених військових. Жителі окупованої Луганщини розповіли про роботу лікарень

Приймають тільки поранених військових. Жителі окупованої Луганщини розповіли про роботу лікарень

Приймають тільки поранених військових. Жителі окупованої Луганщини розповіли про роботу лікарень
. Фото: Суспільне Донбас

У лікарнях окупованої території Луганської області не приймають цивільних, цю інформацію, повідомлену обласною військовою адміністрацією, підтвердили Суспільному жителі, які лишаються у захоплених Росією містах.

За словами жінки, чиї батьки живуть в окупації з особистих причин, у лікарнях всі місця віддані під лікування російських військових. Така ситуація не лише у Луганську і склалась вона давно. Кіровськ, Стаханов, Первомайськ — в цих містах, за словами місцевих, людей на лікування відправляють додому. Міста окуповані ще з 2014 року, тут і до широкомасштабного вторгнення час від часу лікували поранених, але їх було небагато. Але з весни 2022 року ситуація погіршилась.

"Всі лікарні забиті. Дізнались про це випадково, коли батько влітку зламав шийку стегна. Швидка допомога не приїхала, мовляв, їх всіх посилають на передову за пораненими, цивільних забирати нема кому. Тож, попросили знайомого на автівці відвезти батька до лікарні. Якось знесли його вчотирьох на покривалі. У лікарні йому медсестра зробила рентген, але лікаря не було, щоб зробити опис. Вона ж сказала, що місць у лікарні нема, везіть додому", — розповіла жінка.

За її словами, сусіди порадили звертатись до мера міста, бо такий випадок вже не перший, а він наполягає, щоб людей брали у стаціонар: "Але «міська влада» лише розвела руками, мовляв, їм пришла вказівка з Луганська лікарняні ліжка віддати під поранених військових, цивільних, якщо в них не інфаркт, відправляти назад. Через день, коли лікар з’явився, ми приходили зі знімком, він прописав ліки, щоб зняти запалення. Хворому сказав лежати три місяці. Пропозиції зробити операцію по заміні суглоба навіть словесно не було, хоча раніше робили".

Що відомо про роботу лікарень на окупованій території Луганщини

13 січня в ОВА повідомили, що госпіталі в окупованих з 2022 року Білокуракиному, Старобільську, Новоайдарі, Довжанську переповнені вщент пораненими російськими військовими. В Довжанську, зокрема, через брак ліжок звільнили пологове відділення для потреб поранених російських військових, також зайняті пораненими на війні і навколишні санаторії.

За даними облвійськадміністраціїї, в окупованому з 2014 року Луганську під шпиталь, де надають медичну допомогу пораненим російським армійцям, переоблаштували актову залу обласної Луганської лікарні. "В лікарнях захоплених міст та сіл вже не вистачає місць навіть російським військовим, не кажучи вже про цивільних", — зауважували в ОВА.

11 січня Генштаб ВСУ також повідомляв про те, що на тимчасово окупованій частині Луганської області медичні заклади переповнені пораненими російськими окупантами. Зокрема, йшлося про місцеву лікарню Марківки.

За перший тиждень нового року у лікарню в Лисичанську доставили до 300 окупантів.

В окупованому Луганську під військовий шпиталь переобладнали корпус пологового будинку, у Новопскові в лікарні пораненим віддали пологове відділення.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок