На Щедрий вечір у столичному метро водили Козу і співали давні щедрівки

На Щедрий вечір у столичному метро водили Козу і співали давні щедрівки

Ексклюзивно
На Щедрий вечір у столичному метро водили Козу і співали давні щедрівки
. Фото: Дар'я Нематіан золбін

Спільнота "Київська Коляда" щедрувала киянам увечері 13 січня — на свято Маланки, у переддень святого Василя. Усі присутні на платформі метро "Золоті Ворота" мали змогу подивитись, як народні традиції переплітаються із сучасністю.

Учасники "Київської Коляди", які колядували на Різдво (25 грудня та 7 січня), цього разу виконали щедрівки з Полтавщини, Хмельниччини, Київщини, а також показували обряд "водіння Кози". На святковому дійстві побувала кореспондентка Суспільного Дар'я Нематіан золбін.

Організаторка щедрування Оксана Собко зазначає, що розвагу для киян влаштували в безпечному місці. Щедрівки учасники заходу в метро "Золоті ворота" не осучаснювали, це — автентичні пісні. А до традиційних побажань та віншувань дещо додали. Організаторка уточнила, що героїв вистави Маланку або Козу водять у кожному регіоні по-різному. "Київська Коляда" привела і Маланку, і Козу.

Учасники "Київської Коляди" виконують щедрівки у метро "Золоті ворота"
Учасники "Київської Коляди" виконують щедрівки у метро "Золоті ворота". Фото: Дар'я Нематіан золбін

"Щедруємо, щоб не померли українські традиції, щоб їх знали наступні покоління", — каже учасниця організації "Київська коляда" Віра Тимошенко. Вона розповіла Суспільному, що сценарій до Маланки осучаснювали разом: усі пропонували свої ідеї. Учасників у спільноті щороку більшає. "Ми щедруємо просто неба, люди бачать нас у соцмережах і приєднуються до нас". Є серед колядників і ті, хто нині на військовій службі.

Щедрівки у метро "Золоті ворота"
Фото: Дар'я Нематіан золбін

Слухач Артем розповів, що прийшов у метро з донькою Златою, бо хоче, аби вона побачила українські традиції. Про подію дізнались у соціальних мережах. Запропонував доньці піти, вона погодилась. Родина приїхала до Києва з Запоріжжя, на щедрування там раніше не потрапляли.

Що відомо про заходи "Київської Коляди" в Києві

25 грудня минулого року у Києві на станції метро "Золоті ворота" спільнота "Київська коляда" влаштувала різдвяні співи, до святкового заходу долучились десятки людей.

Це не перший рік учасники спільноти розважають киян своїми співами на свята. Учасники колективу шиють костюми самостійно. Багато з них, окрім колядування, захоплюються традицією української вишивки та традиційного одягу. Збирають старий автентичний одяг з усіх куточків світу.

Спільнота "Київська Коляда" створена як місце зустрічі всіх киян: дітей і дорослих, які хочуть навчитися колядувати і щедрувати, водити Козу і Маланку, перейняти красиві і різноманітні колядки і щедрівки записані від носіїв етнічної культури нашого народу. Підготовка у Школі коляди проводиться зазвичай з 1 листопада до кінця грудня: 2 місяці усі охочі вчать обрядових новорічно-різдвяних пісень.

13 січня за церковним календарем відзначають преподобної Меланії, а 14 січня — Василя. Вечір перед другим різдвяним святом, святого Василя, називається в українців "Щедрий Вечір". У цей вечір щедрують: співають традиційні народні щедрівки, в яких зазвичай описують приплід худоби, врожай пшениці і багате заможне життя Господарів. Також кажуть і усні побажання врожаю, багатства, приплоду худоби, примноження сімейства.

Читайте також

Свята продовжуються: коли в Україні дорослі та діти щедрують, колядують, засівають

Щедрик, щедрик, щедрівочка! Коли щедрувати?

На початок