З'їзд суддiв доукомплектував Вищу раду правосуддя, обравши її трьох останніх членів

З'їзд суддiв доукомплектував Вищу раду правосуддя, обравши її трьох останніх членів

З'їзд суддiв доукомплектував Вищу раду правосуддя, обравши її трьох останніх членів
. З'їзд суддів обрав членів ВРП. Фото: з Фейсбуку ВРП

XIX з'їзд суддiв, який відбувається у Києві, обрав членами Вищої ради правосуддя по квотi з'їзду суддiв Тетяну Бондаренко з Миколаївського апеляційного суду, суддю Херсонского адміністративного окружного суду Олену Ковбій та суддю Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Сергія Бурлакова.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Таким чином, судді заповнили вже всі 8 вакансій і Вища рада правосуддя зможе розпочати свою роботу.

Водночас Центр протидії корупції раніше висловлював зауваження принаймні щодо двох суддів, обраних членами ВРП 12 січня.

“Харківський адвокат Бурлаков став суддею Верховного Суду у 2019 році. У Харкові він був тісно пов'язаний із родиною бізнесмена Фельдмана, депутата від вже забороненої ОПЗЖ. І Бурлаков, і його родичі відвідували РФ після анексії Криму і не бачили в цьому нічого поганого. Як мінімум станом на 2018 рік, батько судді проживав на території РФ і був її громадянином. Традиційно, ми також виявили неспівпадіння в майнових деклараціях судді”, — зазначили в ЦПД.

За даними ЦПД, суддя Миколаївського апеляційного суду Бондаренко також має системні проблеми з декларуванням та зв'язки з РФ.

“Зокрема, суддя занижувала вартість двох своїх Лексусів та приховувала факти адмінпорушень під час керування авто. Суддя Бондаренко ухвалювала рішення, не перебуваючи на робочому місці. Окрім того, брат судді – громадянин РФ, а сестра періодично здійснює туди поїздки”, — наголошували у ЦПД.

Що відомо про роботу Вищої Ради правосуддя

Для роботи ВРП потрібно щонайменше 15 суддів. Десять членів Вищої ради правосуддя 22 лютого достроково склали повноваження. Це означало, що орган раніше не мав достатньої кількості членів для ухвалення рішень і припинив роботу.

Раніше стало відомо, що країни "Великої сімки" сподіваються, що Україна якнайшвидше призначить нових членів Вищої ради правосуддя з-поміж кандидатів, перевірених Етичною радою.

Про це повідомлялося в офіційному Twitter послів "Великої сімки" з підтримки реформ в Україні.

"Посли G7 з нетерпінням очікують, що з’їзд суддів призначить 8 нових членів Вищої ради правосуддя з числа кандидатів, перевірених Етичною радою", — йшлося у повідомленні.

Читайте також

G7 закликає якнайшвидше призначити нових членів Вищої ради правосуддя

Верховна рада ухвалила усі законопроєкти, рекомендовані Єврокомісією — Стефанчук

Скасування ОАСК не означає, що скандальні судді втратять посади, їх можуть перевести до іншого суду — Жернаков

На початок