"Швидка може не встигнути": у влади просять зберегти одну з лікарень на Черкащині

"Швидка може не встигнути": у влади просять зберегти одну з лікарень на Черкащині

"Швидка може не встигнути": у влади просять зберегти одну з лікарень на Черкащині
. Суспільне Черкаси

Із проханням зберегти багатопрофільну лікарню до Кабміну та обласної військової адміністрації звернулися монастирищенські депутати. Згідно з проєктом МОЗ, систему медзакладів в їхньому районі планують оптимізувати, розповіла Суспільному заступниця міського голови Зоряна Заворотна.

Монастирищенська багатопрофільна лікарня має 9 відділень, де працюють майже 200 медиків. Вони надають допомогу понад 35 тисячам жителям громади та переселенцям.

"Етапу закриття лікарні як такого немає. Її ніхто не закриває. Просто якщо Національна служба здоров’я не буде підписувати договір із закладом, не буде платити нам кошти за нашу послугу, фактично ми збанкрутуємо через те, що ми самі себе не окупимо", – зазначила директорка Монастирищенської багатопрофільної лікарні Наталія Мороз.

Просять зберегти лікарню
Суспільне Черкаси

Якщо заклад оптимізують, людям доведеться долати чималу відстань, аби отримати допомогу, зазначив хірург Дмитро Волохатюк:

"Якщо пацієнти їздитимуть до Жашкова чи Умані, то долатимуть від 50 до 100 кілометрів. Така відстань є загрозливою для багатьох хворих. Особливо якщо це ургентний випадок, для прикладу, кишково-шлункова кровотеча чи травми. Швидка може не довезти людину або довезти в тому стані, що вона втратить стільки крові, що не витримає оперативного втручання й лікування".

Просять зберегти лікарню
Суспільне Черкаси

Лікарня має попит серед пацієнтів. Торік вісім сотень людей пролікували лише у терапевтичному відділенні, розповіла його завідувачка Антоніна Кришня.

"Якщо говорити про скорочення лікарні або переведення до Умані, то всі там просто не помістяться. А якщо їхати на лікування на денний стаціонар, то щодня не наїздишся", – пояснила вона.

Просять зберегти лікарню
Суспільне Черкаси

Богдан Зінник працює ортопедом понад 9 років. Своїм місцем роботи, зазначив він, задоволений.

"Мене зацікавило те, що тут дуже добрі люди. Я освоївся відразу. Також наша адміністрація придбала мені квартиру і ми тут залишилися з дружиною", – пояснив медик.

Просять зберегти лікарню і пацієнти. Парасковія Рожка вважає: у селі без лікарні ніяк:

"Великі ж села. Хай буде тут лікарня. От я живу в селі. Вночі захворіла, у мене була 39 температура, хіба мене б довезли до Умані? І я в ту ніч лежала, то трьох жінок ще привезли".

Просять зберегти лікарню
Суспільне Черкаси

Такої ж думки – що заклад має діяти і надалі – ще один пацієнт, Михайло Коваль:

"Лікування на високому рівні. Заклад із такими спеціалістами втратити – це практично знищення інфраструктури".

Просять зберегти лікарню
Суспільне Черкаси

Згідно з проєктом Мінохорони здоров’я, загальна лікарня повинна обслуговувати щонайменше 40 тисяч пацієнтів. Як повідомила заступниця міського голови Монастирища Зоряна Заворотна, місцеві депутати просять зменшити цю цифру до 30 тисяч та зберегти їхню лікарню. Для цього звернулися до Кабміну, МОЗу, обласної військової адміністрації та інших установ. Медзакладу готові всіляко допомагати, додала пані Зоряна, але найбільше розраховують на підтримку держави.

"Ми плануємо фінансово підтримувати лікарню, зробити утеплення, ремонт даху. Також запрошуємо молодих лікарів, придбали п'ять квартир для працівників", − пояснила посадовиця.

Просять зберегти лікарню
Суспільне Черкаси

За словами керівниці обласного управління охорони здоров’я Антоніни Уманець, оптимізація мережі медзакладів – один з етапів медреформи. Передбачено, що при легких захворюваннях допомогу пацієнтам надаватимуть у загальних лікарнях. У разі складніших проблем зі здоровʼям, хворі потраплятимуть у кластерні чи надкластерні заклади:

"Планують, що в кожному госпітальному окрузі будуть лікарні. Це будуть надкластерні лікарні: дитяча обласна та обласна. У нас є чотири кластери. Це колишні райони. Але враховуючи, що це спроможна мережа, деякі лікарні не потрапляють ні в загальні, ні в кластерні, ні в надкластерні. Тому їхню долю нині вирішують. Ці заклади не закриють однозначно. Вони будуть надавати допомогу, але, можливо, будуть визначені пріоритетні пакети".

Просять зберегти лікарню
Суспільне Черкаси

Питання про формування госпітального округу Уманщини, а, отже, і доля Монастирищенської лікарні, будуть зрозумілі після затвердження постанови МОЗом – додала пані Антоніна:

"В Умані планують створити територіальне медичне об’єднання з надкластерними функціями. Таким чином, жителі Умані зможуть лікуватися після інфарктів та інсультів на місці, а не їхати для цього в Черкаси".

Що відомо про реформу

  • На початку літа 2022 року було розпочато черговий етап медичної реформи, який передбачає створення спроможної мережі медзакладів та розподіл їх на надкластерні, кластерні та загальні лікарні, повідомили в МОЗ.
  • У 2023 році в рамках реформи кардинально змінять підходи до лікування пацієнтів із інсультами та інфарктами. Вони зможуть отримати лікування лише в надкластерних та кластерних лікарнях, а також кардіологічних центрах. Про це заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко повідомив під час зустрічі з керівниками кардіологічних центрів України.
  • Такий підхід дозволить спрямовувати пацієнтів саме в ті медичні заклади, що матимуть всі потужності та фахівців і гарантовано зможуть надати якісну медичну допомогу.
  • «На жаль, серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смертей в Україні (близько 60%, станом на 2021 рік). За цим показником наша країна лишається одним із європейських антилідерів. Тому вже з наступного року, ми суттєво змінюємо маршрут, за яким “швидка” доставлятиме пацієнтів з такими захворюваннями. У кожному регіоні буде затверджено перелік медичних закладів, які зможуть лікувати інсульти та інфаркти і укладати відповідні договори з Нацслужбою здоров’я», — розповів заступник міністра.
  • Кардіологічні центри, як і надкластерні та кластерні лікарні, які увійдуть до спроможної мережі, і надалі зможуть укладати контракти з Національною службою здоров'я на лікування інсультів та інфарктів.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок