У музеї "Кобзаря" в Черкасах з'явилося раритетне видання

У музеї "Кобзаря" в Черкасах з'явилося раритетне видання

У музеї "Кобзаря" в Черкасах з'явилося раритетне видання
. Суспільне Черкаси

У музеї "Кобзаря" в Черкасах з'явилося раритетне видання "Маленького Кобзаря". Цей третій випуск датується 1917 роком, повідомила Суспільному завідувачка закладу Ольга Шарапа.

Випуск побачив світ у видавництві "Відродження" в Москві, розповіла пані Ольга. За її словами, мініатюрна книжечка тоді видавалася п'ятьома випусками:

"Перший, другий і третій випуски видавалися в Москві. А потім видавництво переїхало до Києва. І вже четвертий і п'ятий випуски побачили світ у Києві 1918 року, в тому ж видавництві. Перший, другий і третій випуски ідентичні за змістом. Вони вміщують коротеньку передмову та твори. Сюди ввійшли такі програмні твори як «Заповіт», «Розрита могила», «Кавказ», «Мені однаково…», «Садок вишневий...» та інші".

Музей "Кобзаря" Тараса Шевченка, що в Черкасах, поповнився раритетним виданням
Третій випуск "Маленького Кобзаря", 1917 року. Колаж Суспільне Черкаси, фото Музею "Кобзаря" Тараса Шевченка

За словами Ольги Шарапи, раритетну книжечку музей одержав у перший день нового 2023 року, як подарунок від черкаського архітектора Віталій Чернухи:

"Віталій Чернуха — колекціонер і розуміється на цьому. Дещо ми в нього придбали, а це він подарував виданнячко. На книжечці є рукописний текст. Зазначено, що видано в Москві, у «Відродженні», коштує 25 копійок. Є невелика передмова. Всього має бути 32 сторінки. Нам потрапив примірник без останнього аркуша. Зачитаний".

Музей "Кобзаря" Тараса Шевченка, що в Черкасах, поповнився раритетним виданням
Третій випуск "Маленького Кобзаря", 1917 року. Суспільне Черкаси

Збірка рідкісна настільки, що жоден бібліографічний довідник не подає накладу. Навіть Національна бібліотека України імені Вернадського не має у своїх фондах такого видання, пояснила пані Ольга.

"Видання рідкісне ще й тим, що мало де збереглося. Навіть бібліотека імені Вернадського не має у своїх фондах такого видання. У нас є три томи реєстру всіх книг тієї бібліотеки, то в них немає такого. У нас є бібліографія Шевченкових творів. Вона видана ще в 34-39 роках, то там є все: вказано, коли видано, скільки сторінок, який розмір. То про це видання навіть не вказано накладу. Коли складали бібліографію, то вони не тримали його в руках. Тираж, очевидно, незначний", — розповіла завідувачка музею.

Музей "Кобзаря" Тараса Шевченка, що в Черкасах, поповнився раритетним виданням
Бібліографія Шевченкових творів. Суспільне Черкаси

У фондах музею вже є випуск № 5 "Маленького Кобзаря", повідомила пані Ольга.

"Ми його придбали років із десять. Примірник приблизно такого ж вигляду. Там теж є 32 сторінки і є всі сторінки. Майже всі твори ті самі, тільки в іншому порядку. Перевидавали, і це не інший «Маленький Кобзар». Книга маленького формату. Тоді такі мали попит. Їх можна було покласти в кишеню", — пояснила Ольга Шарапа.

Для повної колекції музею бракує першого, другого і четвертого випусків "Маленького Кобзаря", повідомила завідувачка.

Музей "Кобзаря" Тараса Шевченка, що в Черкасах, поповнився раритетним виданням
Завідувачка музею Ольга Шарапа тримає в руках третій випуск "Маленького Кобзаря". Суспільне Черкаси

Раритетне видання покажуть відвідувачам, але основна частина музейних експозицій перебуває в сховищі на період війни. Музей працює у звичному режимі, щодня, крім понеділка і вівторка. За словами Ольги Шарапи, нині серед частих відвідувачів музею — переселенці, зокрема, з Харкова та Маріуполя.

Що відомо

  • Завідувачка Музею "Кобзаря" Тараса Шевченка Ольга Шарапа є прапраправнучкою Шевченка по лінії брата Микити. Пані Ольга родом із рідного села Тараса Григоровича — Кирилівки, яке тепер називається Шевченкове, що на Звенигородщині. В цьому селі є поетова рідня не лише по брату Микиті, а й по брату Йосипу та сестрах Ярині й Катерині.
  • Музей "Кобзаря" Тараса Григоровича Шевченка присвячений збірці "Кобзар" Тараса Шевченка. Він знаходиться в будинку братів Цибульських і містить чимало раритетних видань цієї книги. Його часто називають єдиним у світі музеєм однієї книги. Є відділом Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок