Традиційні орнаменти Черкащини на контейнерах для снарядів: до річниці утворення області організували проєкт

Традиційні орнаменти Черкащини на контейнерах для снарядів: до річниці утворення області організували проєкт

Традиційні орнаменти Черкащини на контейнерах для снарядів: до річниці утворення області організували проєкт
. Суспільне: Черкаси

"Малюємо Перемогу… Сила рушникового Дерева життя" — такий проєкт представили у Черкаському краєзнавчому музеї до річниці утворення області. На контейнерах для танкових снарядів відтворили традиційні орнаменти, які вишивали на святкових рушниках наші предки, розповів співорганізатор заходу Микола Череп.

За його словами, цим хотіли продемонструвати перемогу світла над темрявою, а життя над смертю. Загалом представили 29 тубусів, до створення яких долучилися 20 людей — це майстрині, студенти, викладачі, волонтери та музейні працівники. Згодом експонати продадуть з молотка, щоб допомогти Силам оборони України.

У Черкасах малювали перемогу
Суспільне: Черкаси

"На нинішній виставці представлена як пейзажна Україна найкраща, так і маршрут, по якому заходила російська армія — це якраз ті місця, де я народився. Тими шляхами на Київ проходило близько трьох тисяч одиниць військового транспорту", додав Микола Череп. Він — засновник "Соколиного хутору" на Чернігівщині. Розповів, що з музеєм співпрацюють давно. За два дні до повномасштабної війни відкрив виставку у співпраці з музеєм "Стежками Тараса". Однак бойові дії змінили подальші плани.

"Звичайно, кожен митець хоче на своєму рівні щось зробити для своєї країни. І щоб продовжити цей проєкт директорка музею пані Ірина запропонувала зробити новий проєкт "Дерево життя", який покаже весь біль все і те, що переживає нині Україна", — додав він.

Традиційні орнаменти Черкащини на контейнерах для снарядів: до річниці утворення області організували проєкт
Суспільне Черкаси

Серед представлених робіт на виставці — вироби майстрині зі Сміли — Марини Філь. Вона обрала для відтворення орнамент рушника смілянської традиційної вишивки. На контейнері для танкових снарядів створювала малюнок вперше:

"На даному виробі зображено рушник, який брав участь від Сміли. Малювала я недовго — пів години. Особливість даної роботи у тому, що тут зображений рушник вишитий хрестиком. Зображене символічне: дерево життя. Знизу — минуле, серединка — теперішнє, верхівка — майбутнє, тобто сподівання на краще. Така символіка характерна для Черкащини", — розповіла пані Марина.

У Черкасах малювали перемогу
Суспільне: Черкаси / майстриня зі Смілянщини, Марина Філь

Відвідувачка виставки, черкащанка Ольга Квятковська вважає, що мистецтво у такому вигляді є відображенням української культури:

"Симбіоз автентики з благодійною метою — це зараз дуже потужна зброя. Ми бачимо в цих експонатах продовження українських традицій, нашу символіку, нашу душу. Добре, що потім всі ці експонати будуть реалізовані для благодійних цілей", — зазначила вона.

При цьому додала, що підписана на кількох майстринь у соцмережах, відтак, бачила процес розпису деяких залишків війни від самого початку:

"Кожна майстриня вкладала у розпис душу. Я особисто спостерігала за ними у соцмережах: дописах, сторісах".

У Черкасах малювали перемогу
Суспільне: Черкаси

Після презентації артефакти передадуть волонтерам для аукціонів зі збору коштів для Сил оборони України, розповів волонтер з Черкас Олексій Святенко:

"Проєкт, по-перше, дуже чудовий і він дійсно показує нашу тисячолітню історію. Ці дерева — це наш код, наша ДНК. Дякую всім, хто долучився. У нас були домовленості з Польщею та Німеччиною об’єднати зусилля і провести там доброчинний аукціон. Українці, які там знаходяться, вже готові долучитись, допомогти й реалізувати".

За його словами, у планах зібрати близько 30-40 тисяч євро, оскільки є перелік потреб на передовій: приціли, тепловізори, квадрокоптери та інша техніка. Були вже й спроби викупити експонати — телефонували з Канівщини.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок