У Харкові почали реставрацію будинка Сурукчі

У Харкові почали реставрацію будинка Сурукчі

У Харкові почали реставрацію будинка Сурукчі
.

Понад мільйон гривень планують витратити на реставрацію будинку на вулиці Садовій у Харкові — пам'ятки архітектури, де у ХХ cторіччі мешкав лікар Степан Сурукчі.

Про це Суспільному розповів Олександр Конюхов, керівник компанії "Житлобуд-2", яка будує поряд багатоповерхівку:

"У нас завдання повністю зберегти автентичність будівлі, відновити її. Насправді, не бачу нічого, щоб суперечило новобудові поряд з пам'яткою архітектури. Там поряд п'ятиповерхова будівля з червоної цегли, у нас буде схожа стилістика. Тільки реставраційні роботи — мова йде про 1 млн-1,5 млн гривень".

Два тижні тому дозвіл на роботи надала архітектурно-будівельна інспекція.

Під час реставрації відновлять ротонду, з будинку знімуть понад сотню елементів, розповів реставратор Владислав Бондаренко. Їх наново відливатимуть у майстерні.

"Там вгорі янгол. Завжди думали, що він один тримає розбитий глечик. Насправді їх двоє — тримають з двох боків. Доведеться ліпити дзеркальне відображення", — каже Бондаренко.

Будинок на Садовій — пам'ятка архітектури місцевого значення. У ньому п'ять кімнат. На стінах тріщини та діри, десь відсутня підлога.

За радянських часів тут був дитячий садок, після — бухгалтерія районного відділу освіти. Останні десять років будівля була занедбаною. Минулого літа на сесії міськради ухвалили: будинок відреставрує підприємство "Житлобуд-2", що будуватиме поряд багатоповерхівку.

Підготовчі роботи розпочали ще в жовтні. Ініціативна група збереження культурної спадщини "Save Kharkiv" виступала проти — на думку представників ініціативи, будівництво багатоповерхівки може зашкодити пам'ятці.

Маєток реставрують коштом підрядника — у скільки обійдуться всі роботи, Конюхов не сказав. Що саме тут буде, розповідає керівник проєкту Михайло Рабіновіч:

"Ось пам'ятка архітектури. Фактично на місці, де були ці споруди, буде житловий будинок, який за своїми параметрами чітко відповідає параметрам історичної забудови. Розробили охоронну зону на цей квартал, в якому і були визначені ці обмеження".

Як використовувати маєток, вирішить замовник — товариство "Домир". Це може бути як виставковий, так і торговельний об'єкт. Реставрацію маєтку планують завершити у грудні. Будівництво багатоповерхівки, за словами Конюхова, триватиме два роки.

Автор: Маргарита Дежкіна

На початок