День вишиванки: миколаївці долучились до онлайн-акції

День вишиванки: миколаївці долучились до онлайн-акції

День вишиванки: миколаївці долучились до онлайн-акції
. lviv1256.com

У зв’язку з обмежувальними заходами під час пандемії, в Миколаєві масових заходів 21 травня не проводитимуть. Але Дню вишиванки присвятили чимало онлайн-акцій. Яким чином це свято сприяє консолідації суспільства? Чому миколаївці приєднуються до онлайн-акцій? Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв говорили з кандидаткою філологічних наук, заступницею голови Миколаївського міжрайонного осередку "Просвіта" імені Миколи Аркаса Владленою Руссовою та професоркою, завідувачкою кафедри української філології та міжкультурних комунікацій ЧНУ імені Петра Могили Тетяною Шестопаловою.

День вишиванки: миколаївці долучились до онлайн-акції
Українське радіо

Свято в цьому році присвячене українській родині та родоводу, – зазначається на сторінці оргкомітету Всесвітнього дня вишиванки у Фейсбуці. У такий спосіб організатори свята прагнуть привернути увагу українців до того, що кожен український рід є частиною кореня, з якого виростає Україна.

- Вишиванка має багато значень: для когось це пам’ять про його рід і родину, для когось – оберіг, для когось – знак нашого національного коду. У вишиванках заховані наші традиції і досвід наш історичний, - каже Тетяна Шестопалова.

У День вишиванки миколаївські студенти розпочали акцію у соціальних мережах, до якої запросили приєднатися всіх охочих. Для участі необхідно було розмістити фото в традиційному українському одязі та розповісти, яке значення для автора фото має українська вишиванка.

- Онлайн-акція дає можливість громадянам ідентифікувати себе – ось я українець. Саме слово "вишиванка" увійшло в обіг у 50-60 роках ХХ століття. До того її називали сорочка або вишивана сорочка. А ось "вишиванка" - це вже термін ХХ століття, який ми так активно зараз використовуємо, - розповіла Владлена Руссова.

- Слід пам’ятати, що вишивана сорочка, вишиванка, була модна в Петербурзі і була знана у Франції. Коли в Києві в 1860 роках вишивані сорочки увійшли в моду, тодішня міська влада сприйняла це як вияв сепаратизму. І були навіть документи, які забороняли жінкам ходити у вишиваному одязі. І навіть штрафи були. Але через те, що імператриця із західноєвропейської країни і поціновувала надзвичайно, сама включала ці орнаменти до свого одягу. Жінки, зрозуміло, не могли встояти в тодішній російській імперії супроти цього, тому вишиванка гордо крокувала Європою у 19-му столітті, - каже Тетяна Шестопалова.

Кожен для себе має свою історію, чому він носить вишиванку, або має її у своєму гардеробі.

- Це ознака нашої ідентичності, зовнішня, демонстративна. Я бачу студентів, які беруть участь у флешмобі, тішаться, що вони можуть презентувати себе як частинку України. Це по-справжньому, - говорить Тетяна Шестопалова.

Ведуча – Тетяна Бакоцька.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ:

На початок