Син купив авто і рівнянку через суд зобов'язують повернути субсидію

Син купив авто і рівнянку через суд зобов'язують повернути субсидію

Син купив авто і рівнянку через суд зобов'язують повернути субсидію
. Ілюстративне фото: УНІАН

Рівненський апеляційний суд зобов'язав рівнянку повернути надміру виплачену їй житлову субсидію. Про це йдеться в інформації на офіційному сайті установи. Надавач субсидії провів перевірку та встановив, що зареєстрований у помешканні син купив автомобіль, а жінка про цей факт не повідомила.

Рівнянка звернулась в апеляційний суд зі скаргою на рішення суду першої інстанції, який задовольнив позов управління праці та соцзахисту населення про стягнення з неї надміру виплаченої субсидії.

"Вважаючи таке рішення суду незаконним та необґрунтованим, апелянтка просила його скасувати та ухвалити нове — про відмову позивачеві у задоволенні позову. З’ясувавши обставини справи та вивчивши доводи апеляційної скарги, суд прийшов до висновку про її відхилення", — каже речниця апеляційного суду Олена Кузьменко.

Згідно з матеріалами справи, рівнянка подала до органу Мінсоцполітики декларацію про доходи і витрати осіб. Однак вона не вказала, що її син, зареєстрований за тією ж адресою, у рік призначення субсидії купив авто, вартість якого значно перевищує 50 тисяч гривень:

"Ця обставина стала відомою після перевірки управління праці та соцзахисту, і підтверджується реєстраційною карткою територіального сервісного центру МВС у Рівненській області. Управління про цей факт повідомило субсидіантку. Оскільки рівнянка в місячний термін кошти не повернула, позивач звернувся з позовом про стягнення надміру виплаченої суми субсидії до суду".

Рівнянка має повернути державі понад 19 тисяч гривень, уточнила Олена Кузьменко. Водночас вона ще має право оскаржити рішення апеляційного суду.

Що порушила субсидіантка

У суді пояснили, що порушила жінка:

  • надмірне нарахування житлової субсидії відповідачці відбулося внаслідок декларування нею неповної та недостовірної інформації, тобто її недобросовісної поведінки як набувача субсидії;
  • житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства. До його складу включаються всі особи, зареєстровані в будинку, на яких розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування, і доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії;
  • відповідачка, яка звернулася за призначенням житлової субсидії, вказала в декларації, що покупок, які перевищують 50 тисяч гривень, не було. Оскільки право власності або володіння на авто набуто під час отримання житлової субсидії, рівнянка протягом 30 календарних днів була зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соцзахисту населення, незалежно від розміру вартості транспорту.

Суспільне намагається дізнатись, наскільки частими є випадки повернення надміру виплачених субсидій. З 1 грудня 2022 року призначення та виплата субсидій перейшли у відання Пенсійного фонду

Читайте також

  • З січня у рівненських дитсадках здорожчало харчування. В чому причина
  • Скільки релігійних громад на Рівненщині перейшли до ПЦУ у 2022 році. Відповідають в ОВА.
  • Три уламки в нозі та один — під оком: дружина полоненого морпіха, яка евакуювалась на Рівненщину, чекає його повернення
  • Оформляла допомогу: жительку Рівненщини ошукали на 36 тисяч гривень

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок