Дев’ять місяців у заручниках РФ перебуває міський голова Голої Пристані з Херсонщини

Дев’ять місяців у заручниках РФ перебуває міський голова Голої Пристані з Херсонщини

Дев’ять місяців у заручниках РФ перебуває міський голова Голої Пристані з Херсонщини
. Ілюстративне фото: Cameron Casey/Pexels

Дев’ять місяців у російському полоні перебуває Голопристанський міський голова Олександр Бабич. Російські військові забрали чоловіка 28 березня за відмову співпрацювати.

З того часу інформації про його місце перебування обмаль, розповідає журналіст Андрій Соков, який співпрацював з Бабичем та зараз підтримує стосунки з його родиною. У вересні з Андрієм зв’язався співкамерник Олександра Бабича по Сімферопольському СІЗО та розповів, що тортур до полоненого не застосовують та годують. Тоді дружина намагалась відправити йому передачу.

"Намагались передати передачу через співкамерників, через якихось знайомих у Сімферопольському СІЗО. Проте нібито передачу військові РФ брати не захотіли і просто сказали, що таких людей як Бабич у них немає. Це все що зараз нам відомо", — каже журналіст.

За цей час рідні полоненого, та й сам Андрій, з надією врятувати Олександра Бабича, звертались скрізь. Але і досі не знають чи перебуває він у списках на обмін.

"Багато спроб знайти інформацію і через народних депутатів, і через посадовців різного рівня. Знаю, що дружина зверталась до дипломатів, до послів. Бабич і Гола Пристань підтримували дружні стосунки з багатьма іноземними містами, зокрема литовськими. Було багато звернень, багато намагань, але поки результату немає", — розповів Андрій Соков.

За словами голови правління "Крим SOS" Андрія Тільненка, повернути цивільних полонених на Батьківщину складне питання. За його даними, сьогодні близько 60 людей перебувають у різних СІЗО в Криму, декого вивозять далі — на територію РФ.

"Для повернення з полону військових, є якась процедура обміну. Щодо цивільних немає, бо у нас немає цивільних полонених росіян. Відповідно українські цивільні полонені перебувають у росіян в статусі фактично заручників. Вони не є полоненими. Їх утримують не комунікуючи жодним чином з рідними та будь-якими державними органами", — говорить Андрій Тільненко.

Що відомо

  • За даними громадської організації "КримSOS" станом на 2 січня 575 жителів Херсонщини стали жертвами насильницьких викрадень російськими окупантами. І це не повні дані, заявив в ефірі регіонального марафону "Суспільне спротив" голова правління ГО "КримSOS" Олексій Тільненко.
  • Станом на 2 січня у полоні залишаються 474 людини, яких викрали російські військові на Херсонщині.

Читайте також

Війська РФ на лівому березі Херсонщини готуються до оборони — Гуменюк

313 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок