Бюджет Кропивницького в умовах війни: аналіз від кандидатки економічних наук

Бюджет Кропивницького в умовах війни: аналіз від кандидатки економічних наук

Бюджет Кропивницького в умовах війни: аналіз від кандидатки економічних наук
. Суспільне Кропивницький

Кандидатка економічних наук, доцентка кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності Центральноукраїнського Національного техуніверситету Тетяна Грінка проаналізувала бюджет кропивницької громади за останні три роки та оцінила його на наступний 2023 рік.

Забезпечення виконання місцевого бюджету – один з головних викликів для громад в умовах воєнного стану. Нині ще більш важливо ретельно проробляти та обґрунтовувати фінансовий план, вважає Тетяна Грінка.

Інформаційно-аналітична система "Прозорий бюджет", яка ухвалена 11 лютого 2016 року, забезпечує прозорість бюджетних процесів та процедур на державному та місцевому рівнях, а також дозволяє контролювати використання грошей розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів.

Кропивницька Міська рада до завершення дії воєнного стану має право не оприлюднювати звіт про стан виконання бюджету за 2022 рік на власному сайті (теж саме й зі звітуванням про закупівлі). До того ж поки не закінчився календарний рік, тривали видатки з бюджету-2022.

Проте, попри нестачу звітної інформації, важку політичну ситуацію та економічні проблеми можна констатувати, що помісячна динаміка наповнення бюджету (частково викладена інформація на сайті Міськради) у 2022 році не свідчить про якийсь однозначно негативний тренд постійного зменшення доходів, багато в чому завдяки досить відповідальній сплаті податків містянами. Бюджет 2022 року у Кропивницькому закриють теж із перевиконанням дохідної частини, вважає Тетяна Грінка (орієнтовано – профіцит на 1-3% через вимушену відмову від частини запланованих видатків).

Дохідна частина

Заявлена Кропивницькою міською радою дохідна частина бюджету на 2023 рік (2,853 мільярда гривень) дає підстави сподіватися, що очікуваний рік дозволить пройти випробування опалювальним сезоном, закрити багато соціальних проблемних аспектів.

Важливим питанням для розуміння реального стану місцевого бюджету є структура його наповнення. Проведений ретроспективний аналіз показує, що в структурі бюджету Кропивницького з 2019 року переважають саме власні податкові надходження, а не трансферти з держбюджету. За звітними даними 2021 року, податкові та неподаткові надходження до бюджету Кропивницького за останні п'ять років зросли в 1,7 раза.

Останнім часом в експертному середовищі звучали припущення, що непоганий рівень виконання місцевих бюджетів за доходами спричинений виключно податком на додану вартість фізичних осіб (ПДФО), а інші фактори або зменшують доходи, або їхній вплив дуже незначний. Тож за фактичними даними доходи місцевого бюджету Кропивницького за 2019-2021 роки збільшувалися по інших позиціях в діапазоні 0,3-2%. І за 10 місяців повномасштабної війни, без урахування основного "бюджетоутворюючого" податку – майже за такою ж тенденцією.

На доходи місцевого бюджету 2022 року вплинули зміни до законодавства: умови сплати єдиного податку, нульова ставка акцизу з пального, зростання військових виплат тощо.

У 2023 році, за прогнозами фінансового управління Кропивницької міської ради, така тенденція буде не значно, але посилюватися (+3,8%). Основними податковими джерелами наповнення у місті залишаються зарахування ПДФО, єдиний податок, орендна плата з юридичних осіб та земельний податок (надійде понад 90% всіх власних доходів). У планових показниках 2023 року міськрада планує отримати податкових та неподаткових надходжень у сумі 2419,2 млн гривень (з них 62% або 1511,5 млн гривень ПДФО).

Міжбюджетні трансферти є свідченням дотаційності громади та значних проблем із її економічною спроможністю (звичайно, в умовах війни вони можуть мати цілком об’єктивний характер). Факти свідчать, що за період 2019-2021 років міжбюджетні трансферти знизилися в 1,3 раза, що, безумовно, свідчить про спроможність міських органів влади піклуватися про своїх громадян.

Видатки

Під час подолання руйнівних наслідків війни, створення умов для стійкого розвитку міста варто спиратися на виважену й обґрунтовану політику державних видатків.

Якщо розглянути структуру видатків загального фонду на 2023 рік, то на фінансування захищених статей направлено майже 74% видатків бюджету, а саме на оплату праці з нарахуваннями працівникам бюджетних установ та комунальних підприємств – 57,4%, розрахунки за енергоносії – 12% та на інші захищені статті – 4,4%. В умовах продовження дії воєнного стану для розв’язання питань територіальної оборони, цивільного захисту населення та підтримки переселенців в бюджеті громади заплановані видатки в сумі 33,6 мільйона гривень.

У розрізі функціональної класифікації видатків бюджету Кропивницького у 2023 році, то вона є доволі однотипною, з превалюванням витрат на сферу освіти – 1,381 мільярда гривень або 48,4%. Окрім освіти, значними статтями витрат, наприклад, є управління житлово-комунального господарства – 361,7 мільйона, та управління транспорту та зв’язку на забезпечення транспортних послуг комунальним транспортом – 178 мільйонів.

В умовах воєнного стану видатки всіх бюджетів, включно з місцевими, жорстко регламентовані регламентованіурядом у Постанові №590. Це суттєво обмежує можливості місцевої ради здійснювати заплановані видатки, навіть якщо вони мають на це фінансовий ресурс. Отже, на 2023 рік сформований бюджет розвитку в обсязі 236,8 мільйона гривень, що на 24% менше плану 2022 року. Більша частина видатків розвитку буде спрямована управлінню капітального будівництва на реалізацію інвестиційних проєктів та капітальних ремонтів бюджетних установ.

Проте ризики для фінансової стійкості бюджету 2023 року залишаються високими – як з боку самого ПДФО (змінами до трудового законодавства, скасували обов’язок працедавцям виплачувати середню зарплату мобілізованим, що може зменшити обсяги надходжень податку в майбутньому), так і з боку інших викликів – зимовий період (потреби спрямовувати гроші на енергоресурси, що будуть дорожчати та/або на пошук та впровадження альтернатив). До того ж регуляторна політика уряду весь час коригується, що вимагає від міських органів влади миттєво адаптовувати свої фінансові рішення.

І наостанок, важливо правильно інтерпретувати статистику виконання місцевого бюджету, вважає Тетяна Грінка. Вона підтримує думку науковців про те, що некоректно вважати, що місцевий бюджет завжди слугує прямим індикатором рівня життя в громаді, загальної економічної спроможності чи інвестиційного клімату, без урахування контексту. "Отже, нашим розпорядникам коштів бажаємо правильних управлінських рішень, виваженої стратегії та нашої перемоги", – підсумувала науковиця.

Читайте також

За рік оренда житла у Кропивницькому зросла вдвічі, не здешевшала й купівля – керівник агентства нерухомості

Екскерівник єпархії УПЦ і кримінальний авторитет зі списку РНБО. Найпомітніші судові справи року на Кіровоградщині

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок