Заступник голови Сумської ОВА Клименчуков вважає скандал навколо дорожніх тендерів замовним

Заступник голови Сумської ОВА Клименчуков вважає скандал навколо дорожніх тендерів замовним

Ексклюзивно
Заступник голови Сумської ОВА Клименчуков вважає скандал навколо дорожніх тендерів замовним
. Суспільне Суми

Заступник голови Сумської обласної військової адміністрації Олег Клименчуков прокоментував Суспільному оприлюднений матеріал сумської журналістки Олени Адаменко. В ньому йдеться про аудіозапис розмови радника голови Сумської ОВА щодо тендерів на утримання доріг Сумщини.

В матеріалі Олени Адаменко за 28 грудня йдеться про запис розмови радника голови Сумської ОВА Олександра Безніса. За словами журналістки, в розмові чиновник погрожує працівникам державного підприємства "Дороги Сумщини", яке займається закупівлею робіт. Мова про 10,5 млрд грн на утримання доріг області.

"Ця розмова могла з’явитися, якщо замовником став директор ДП “Дороги Сумщини”

Заступник голови Сумської військової адміністрації Олег Клименчуков надав Суспільному ексклюзивний коментар щодо ситуації, яка з’явилася в інформаційному полі навколо діяльності ДП “Дороги Сумщини”. За словами пана Клименчукова, в адміністрації вважають, що опублікована розмова могла з’явитися, якщо замовником став сам директор підприємства.

"Я хочу зазначити, що ще на початку вересня до нас почала стікатися інформація про правопорушення та зловживання керівника даного підприємства. Збираючи та аналізуючи дану інформацію, 28-жовтня керівник Сумської обласної військової адміністрації підписав розпорядження про внутрішній аудит ДП “Дороги Сумщини”. За результатами цього аудиту з’явилася ціла низка порушень, в тому числі і кримінального характеру. Всі дані, які ми сьогодні зібрали, ми передали в Національну поліцію, управління стратегічних розслідувань та прокуратуру", - розповів заступник голови.

Він говорить — на початку грудня було оголосили першу догану керівнику, 27-го грудня за результатами акту аудиту, оголосили ще одну догану. "І цікаво, що саме в цей час, одразу після цього виходить дана публікація. Я думаю, всім зрозуміло, як це могло відбуватися і для кого це вигідно. Ми зі свого боку максимально хочемо, щоби це було розслідувано в якомога повному обсязі. Зі свого боку надамо будь-яку інформацію, необхідну для всебічного розслідування даного інциденту", - зазначив Олег Клименчуков.

"Дмитро Живицький призначив службове розслідування"

— Скажіть, будь ласка, хто такий Олександр Безніс?

Радник голови Сумської ОВА.

— Ви сказали, що ситуація була навколо ДП “Дороги Сумщини”, насправді ж було оприлюднено аудіозапис розмови. Скажіть, будь ласка, ця розмова мала місце чи аудіозапис підроблений?

Все, що стосується Олександра Безніса, я знаю, що Дмитро Живицький призначив службове розслідування, яке зараз проводиться і результати цього розслідування найближчим часом ми з вами всі дізнаємося.

— ДП “Дороги Сумщини” у вашій вертикалі як заступника?

Так.

Які повноваження у Олександра Безніса стосовно тендерів ДП “Дороги Сумщини”?

Олександр Безніс — це радник.

— У радників бувають повноваження. Він має можливість впливати на тендерну документацію? В його повноваження входить взагалі впливати на роботу ДП “Дороги Сумщини”?

В повноваження радника це не входить.

— Розмова, аудіозапис якої оприлюднили — вона мала місце, чи аудіозапис не справжній?

Хочу зазначити, що зараз проходить службове розслідування і результати ми будемо знати найближчим часом.

— Існує розпорядження голови Сумської ОВА про призначення службового розслідування про що? Про втручання Олександра Безніса в тендери, чи про зловживання директора ДП “Дороги Сумщини”? Стосовно кого, або стосовно чого, призначене службове розслідування?

Деталі службового розслідування я вам зараз не можу розкрити, я не володію ними повною мірою, але я знаю, що воно зараз ведеться.

— Чи є у Олександра Безніса якісь фінансові інтереси в тендерах на ремонт або утримання доріг?

Мені не відома ця інформація.

— А я можу попросити вас набрати на вашому телефоні номер?

Я дав вам повний коментар стосовно цієї ситуації. В рамках коментаря, я думаю, я дав вичерпну інформацію.

— Я прошу вас зараз на вашому телефоні набрати номер. Можна так зробити?

Ні.

— Олександр Безніс, голос якого імовірно звучить на оприлюднених записах, його номер телефону значиться контактним у системі Прозорро у компанії ТОВ “Дорком холдинг”. Між цією компанією та ДП “Дороги Сумщини” існують договірні відносини, і договорів та навіть актів про виконані роботи на понад 20 млн грн. І у цієї фірми контактним телефоном зазначений номер, як ми точно знаємо, Олександра Безніса, але ви не хочете чомусь його набрати на своєму телефоні. Як ви це прокоментуєте?

Ви можете надати нам цю інформацію — ми її долучимо до наших перевірок, і вона так само буде розглянута. Ви можете надати цю інформацію?

— Звісно, надам.

Будь ласка.

— Скажіть, будь ласка, чи існує розпорядження голови Сумської ОВА про дозвіл для Олександра Безніса перетнути кордон України? Тобто документи, якими голова Сумської ОВА звертається до системи “Шлях” або до Держприкордонслужби. Чи існують такі документи?

Питання в контексті чого задається? В контексті ситуації навколо “Доріг Сумщини”?

Немає ніякої ситуації навколо “Доріг Сумщини”. Оприлюднили аудіозапис, на якому імовірно — ми цього ще не знаємо, хай розбираються правоохоронці — але імовірно звучить голос Олександра Безніса — радника, повноваження якого ви не хочете мені назвати, але який очевидно втручається в тендери ДП “Дороги Сумщини”. І ми бачимо з боку ОВА не відсторонення Безніса, не службове розслідування по ньому, а дві догани директорові ДП “Дороги Сумщини” і службове розслідування по ймовірним зловживанням у цьому ДП. Реакція системи на помилку нам зрозуміла, і ми ставимо зустрічне питання: чи підписував голова Сумської ОВА документи для системи “Шлях”, для Держприкордонслужби, яким просить надати дозвіл на перетин кордону Олександру Безнісу?

Ми готові надати офіційну інформацію. Якщо ви зробите запит, ми її вам надамо.

— Я обов’язково зроблю запит, але мені закон “Про доступ до публічної інформації” надає право звертатися з усним запитом. Сьогодні ще робочий день і я звертаюся до вас з усним запитом і прошу надати копію розпорядження голови Сумської ОВА про проведення службового розслідування навколо ДП “Дороги Сумщини”, або навколо діяльності Олександра Безніса. Також документи, в яких міститься звернення Сумської ОВА з проханням надати дозвіл для Безніса про перетин кордону і розпорядження про призначення його радником голови Сумської ОВА.

Дякую вам, ми все це зробимо у найкоротший термін.

— Чи хочете ще щось додати?

Я хочу додати головне: ми зацікавлені у всебічному розкритті тієї ситуації, яка склалася навколо підприємства. Ми хочемо, щоби у нас підприємство було прозорим, зрозумілим і виконувало те, що має виконувати згідно зі своїми статутними завданнями. І ми зробимо максимально для цього.

Суспільне готове надати можливість Олександру Безнісу висловити свою позицію з приводу оприлюднених аудіозаписів.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок