"Це нісенітниця" — голова ОВА про аудіозапис розмови свого радника щодо тендерів на утримання доріг Сумщини

"Це нісенітниця" — голова ОВА про аудіозапис розмови свого радника щодо тендерів на утримання доріг Сумщини

"Це нісенітниця" — голова ОВА про аудіозапис розмови свого радника щодо тендерів на утримання доріг Сумщини
. Фото: Суспільне Суми

Журналістка з Сум Олена Адаменко 28 грудня оприлюднила частину аудіозапису розмови сумських чиновників. Вона стверджує: на записі радник голови Сумської ОВА Олександр Безніс погрожує працівникам державного підприємства, яке займається закупівлею робіт. Мова про 10,5 млрд грн на утримання доріг Сумщини.

"Вони зайдуть з тими цінами, які ви бачите. Там будуть люди серйозні, їм просто фізично "кінець" буде", — це частина оприлюдненої розмови. На записі говорять про тендери на утримання доріг усіх п’яти районів області: Сумського, Конотопського, Роменського, Охтирського та Шосткинського. Як стверджує журналістка, запис зроблено на 8-ий місяць повномасштабного вторгнення в будівлі Сумської РДА. Головний спікер — радник голови Сумської обласної військової адміністрації Олександр Безніс.

Він був громадським активістом (координатором акції "Нагодуй горобчика" у Донецьку від Фундації регіональних ініціатив), бізнесменом та політиком (балотувався у 2019 році кандидатом від ОПЗЖ по округу №214).

Олена Адаменко не називає, хто надав їй аудіозапис розмови, але пояснює за що радник голови військової адміністрації погрожує працівникам державного підприємства "Дороги Сумщини":

"Мова йде про більш ніж 10,5 млрд грн. Саме Олександра Безніса цікавило: коли останній день, тобто, коли перед закінченням прийняття пропозицій можна змінити умови тендера? На що начальник тендерного відділу відповідає, що 28 (жовтня) – це останній день. І Олександр Безніс просить внести зміни до умов тендеру саме в останній день".

Чому для радника голови Сумської ОВА так важливо змінити умови тендеру в останній день прийняття заявок, говорить Олена:

"Наскільки я розумію, у Олександра Безніса є свої фірми, з якими він співпрацює, які мають виграти цей тендер і, звичайно, вони знали, що буде така умова, в них є ця довідка, в них є ці договори на землю, а в інших, хто не має виграти цей тендер, за їхніми правилами, у них цих довідок немає".

Про які суми можливих хабарів йдеться, Олена Адаменко припускає:

"Наскільки я знаю, мова йде про 3,5 %, які отримують особисто вони з кожного тендеру, тобто, це саме "відкат", який отримує цей персонаж. Після того, як я оприлюднила цей пост, мені почали різні люди, підприємці ділитися інформацією, говорити про те, що "Олено, зараз в області "відкати" 50 %, такого не було ні при одному голові".

"Це нісенітниця" — голова ОВА про розслідування щодо тендерів на утримання доріг Сумщини
Суспільне Суми

За словами Олени Адаменко, на аудіозаписі чути голоси чотирьох чиновників: Олександра Безніса, директора, бухгалтера та начальника тендерного відділу Державного підприємства "Дороги Сумщини".

Директор ДП "Дороги Сумщини" Мирослав Завальний говорить, що пам’ятає ту розмову з радником голови Сумської ОВА:

"Олександр Олександрович Безніс, як відповідальний був, дійсно, проводив цей діалог. Те, що він там хотів — ну, дивіться, є закон і ми розуміли, що зараз іде війна, і це було нереально отримати цю довідку, тому ми цю довідку і не вимагали. У нас взагалі не відбулися б тендери. Чому, тому що "стоять" реєстри, ви знаєте, і цю довідку нереально сьогодні отримати. Тому до нас немає ніяких питань, а те, що Сан Санич хотів щось там своє додати, ну це така справа".

Чи раніше були такі випадки, щоб хтось з чиновників втручався у діяльність їхнього підприємства – Мирослав Завальний говорить:

"Ніколи не було якихось завдань: треба ось так, такого не було. Вразив і текст, але вразила і форма".

Коли журналісти Суспільного намагалися 29 грудня взяти коментар у Олександра Безніса, його телефон не відповідав. Суспільне готове надати можливість Олександру Безснісу висловити свою позицію з приводу оприлюднених Оленою Адаменко аудіозаписів.

Начальник відділу комунікації поліції області Володимир Крупецьких телефоном сказав, що поки не буде коментувати ситуацію. Не будуть коментувати це і в обласній прокуратурі, сказала телефоном речниця відомства Наталя Науменко.

Речниця Дмитра Живицького Альона Бояринова надіслала офіційну позицію голови обласної військової адміністрації текстом: "Подивився відео, про яке Ви запитували, як на мене, то це — нісенітниця, яка не варта коментарів. Але, так як там згадується працівник адміністрації, я ініціював проведення службового розслідування, результати якого обов'язково будуть публічними."

Читайте також

  • На Сумщині припинили діяльність "салону", який надавав послуги сексуального характеру — поліція

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок