Переселенці, релокація бізнесу та відключення світла, — голова ОВА підсумував 2022 рік на Закарпатті

Переселенці, релокація бізнесу та відключення світла, — голова ОВА підсумував 2022 рік на Закарпатті

Переселенці, релокація бізнесу та відключення світла, — голова ОВА підсумував 2022 рік на Закарпатті
. Фото: Віктор Микита | Facebook

Яка ситуація на Закарпатті з електроенергією, де в області розміщують вимушених переселенців та які можливості для бізнесу, який релокується на Закарпаття. Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита підсумував 2022-й рік в ефірі "Суспільне Спротив".

Тиловий регіон

"Допомога від сусідніх країн почалась з першого дня війни, зокрема з гуманітарних вантажів, створили гуманітарний хаб, де доправляли речі в різні регіони. Наразі допомога є для Херсонської області. Ми отримуємо допомогу від Угорщини та Словаччини, передаємо генератори в Тягинську громаду, яка закріплена за Закарпаттям. У нас уже вирівнялась ситуація щодо забезпечення переселенців. Ми бачимо, що є різні локації, де є польова кухня, де громади самотужки справляються", — каже Віктор Микита.

Переселенці, релокація бізнесу та відключення світла, — голова ОВА підсумував 2022 рік на Закарпатті
Фото: Віктор Микита | Facebook

За словами голови ОВА, між Закарпатською та Луганською областями підписаний меморандум про допомогу в розмірі 2-х млн гривень. "Будуватимуться будиночки для внутрішньо переміщених осіб з Луганська. Ми говоримо про місця тривалого і комфортного проживання. Ми використовували закинуті приміщення в територіальних громадах, виділили з бюджету області близько 45 млн і створили певні шелтери. За нашим прикладом почали працювати міжнародні благодійні організації і відповідно Закарпатська область здала уже 21 об'єкт для переселенців, ще 5 наразі в роботі", — розповів Микита. "Близько ста об'єктів є сьогодні в роботі всіх благодійних організацій, які представлені на Закарпатті. Таким чином, за місяць, можливо, два, зможемо забезпечити такими умовами проживання близько 8 тисяч громадян. Це своя кімната, спільний санвузол, кухня, є опалення. Це основні моменти, над якими ми працюємо".

Релокація підприємств

Як зазначив Віктор Микита, близько 440 підприємств були релоковані на Закарпаття, це близько 46% від всього бізнесу. "Вісім областей України, різні підприємства переробки деревини, фармацевтичні підприємства, які працюють з комп'ютерними технологіями, легка промисловість, машинобудування. Приріст ВВП на Закарпатті склав 18%. Такої виробничої складової Закарпаття не мало, а отримавши таку велику кількість підприємств, у нас з'явився виробник кінцевої продукції. Збільшилась кількість робочих місць — близько 500 тисяч місць. Зараз головне зберегти темпи, які сьогодні нарощують і ті робочі місця", — зазначив голова ОВА.

"Всі 64 територіальні громади, які є на Закарпатті, працюють адресно. Хтось з громадами на Харківщині, хтось від початку війни з громадами на Київщині та Запоріжжя. Ця допомога відбувається постійно. Наші громади отримують також велику кількість міжнародної допомоги, вони зв'язані з угорськими, словацькими, австрійськими, італійськими громадами. Закарпатська область певний час орієнтувалась на заробітки, оскільки не мало такої виробничої складової в економіці регіону, це зіграло певний свій плюс. Наші співвітчизники допомагають Закарпаттю, а Закарпаття вже ділиться з громадами всіх територій України", — розповів Микита.

Переселенці, релокація бізнесу та відключення світла, — голова ОВА підсумував 2022 рік на Закарпатті
ІТ-кластер на Закарпатті. ІТ-кластер Закарпаття. Фото: Закарпатська ОВА

Посадовець додав, що близько 80 компаній релокувалися в ІТ-класер, який створили в перші дні війни на Закарпатті. "Це велика кількість айтівців, які проживали на Закарпатті. Створили асоціацію для того, щоб була активна група айтівців, яка б допомагала своїм колегам. Близько 35 тисяч спеціалістів у квітні були на Закарпатті, це хороша допомога для громад, сплата податків. Була інформація, що Закарпаття максимального хоче підтягнути всіх платників податків. Насправді Закарпаття хоче зберегти економічну складову, оскільки регіон в тилу і має таку можливість", — каже голова ОВА.

Про відключення електроенергії

"У перші тижні, коли була знищена енергетична інфраструктура України, був хаос у графіках відключень не тільки на території Закарпаття, а й на території всіх областей. Ми працювали разом із "Закарпаттяобленерго", аби покращити ситуацію", — зазначив чиновник.

"Зараз графіки дотримуються на 80%. Є випадки, коли графіки не співпадають і ми з'ясовуємо, чому так сталося. За останні 3-4 доби вся ніч Закарпаття зі світлом, від 12-ї до 7-ї ранку, через те, що бізнес почав вночі економити, дотримується рекомендацій рішення ради оборони, є рекомендовані відключення освітлення території або непотрібного освітлення, наприклад рекламного", — розповів Віктор Микита.

Читайте також:

  • Атака дронами Київщини, Сили оборони просунулися в напрямку Кремінної. 310 день війни. Онлайн
  • Сили оборони знищили 690 окупантів за добу — Генштаб ЗСУ
  • Вибухи на аеродромі "Енгельс" свідчать про неефективність ППО РФ — ISW
  • Повітряні Сили: вночі Росія атакувала Україну 16 "Шахедами"

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок