Як запобігти обмороженню та переохолодженню. Поради медика та рятувальника

Як запобігти обмороженню та переохолодженню. Поради медика та рятувальника

Як запобігти обмороженню та переохолодженню. Поради медика та рятувальника
. Фото: Суспільне Львів

Синоптики прогнозують на Львівщині морози до -20 градусів. При температурі від 10 градусів морозу в людини може наступити обмороження. Суспільне поспілкувалось із рятувальниками та медиками. Вони розповіли як розпізнати обмороження та уникнути його.

Найчастіше обмороження настає при мінусовій температурі. При довготривалому перебуванні на відкритому повітрі, а особливо, при сильному вітру та вологості повітря. Речник ГУ ДСНС у Львівській області Ігор Курус каже, на холоді не варто вживати алкоголь та палити.

"Алкогольне сп'яніння сприяє втраті тепла, але викликає ілюзію тепла. Куріння зменшує периферійну циркуляцію крові та робить кінцівки більш вразливими до холоду", — каже речник ГУ ДСНС у Львівській області Ігор Курус.

Також рятувальники радять носити просторий одяг, який не перешкоджає кровообігу. Необхідно вдягатись так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря — він зберігає тепло. Верхній одяг має бути непромокаючий.

За словами Ігоря Куруса, тісне взуття та брудні шкарпетки можуть створити передумови для обмороження.

Не можна виходити на мороз без рукавичок та шарфу. Відкриті ділянки тіла варто змащувати спеціальними кремами. Рятувальники радять не носити взимку металеві прикраси, у тому числі — срібні та золоті. Аби уникнути обмороження, перед виходом на вулицю варто поїсти.

Швидкість настання обмороження залежить від стану та віку людини. Зокрема, старші люди та діти можуть швидше отримати обмороження на відкритому повітрі.

Лікарі кажуть, треба мати вільне, тепле та сухе взуття, адже є вірогідність отримати обмороження навіть при "плюсовій" температурі.

Коли в людини настає обмороження, на ділянках тіла, що уражені, настає оніміння.

"Якщо та ділянка тіла без одягу, то людина буде бачити, що змінюється колір шкіри. Шкіра бліда, відразу може бути почервоніння, а потім вона стає бліда. Люди починають розтирати ту ділянку — вона червоніє. Якщо вона не червоніє, то висока ймовірність того, що в людини настало обмороження", — каже лікар-комбустіолог Юрій Коцур.

Якщо ви помітили ознаки обмороження — терміново зверніться до лікарні. Лікарі можуть відновити функцію ураженої частини тіла.

"При глибоких обмороження проблематично, але, якщо вчасно звернутися (протягом 12 годин), то можна буде допомогти відновити функцію", — каже лікар-комбустіолог Юрій Коцур.

Обмороження лікується препаратами, що покращують циркуляцію крові.

Читайте також

У Львові протягом трьох діб 155 людей звернулися до лікарень першого ТМО із вуличними травмами

На початок