Соціальні виплати та грошова допомога ВПО з 1 січня 2023 року: як продовжити та переадресувати

Соціальні виплати та грошова допомога ВПО з 1 січня 2023 року: як продовжити та переадресувати

Жінка отримує пенсію в деокупованому Ізюмі, 13 жовтня 2022 р.
Літня жінка отримує пенсію у відділенні Укрпошти в Ізюмі Харківської області, 13 жовтня 2022 р. На початку вересня ЗСУ здійснили успішний контрнаступ у Харківській області, звільнивши майже всі окуповані території регіону. 10 вересня ЗСУ звільнили від окупантів Ізюм. Фото: УНІАН

Уряд продовжив ряд соціальних виплат до закінчення воєнного стану. Йдеться про ВПО, людей з інвалідністю, малозабезпечених сімей та дітей, позбавлених батьківської опіки. Кому потрібно буде подавати додаткові заяви й підтвердження, аби отримати гроші та як відновити допомогу, якщо людина в евакуації — пояснює Суспільне.

Чи потрібно поновлювати заяви та довідки ВПО

Ні. Надавати документи про матеріальний стан не потрібно, бо допомога ВПО не залежить від доходів та є безстроковою, пояснює Ольга Алтуніна, представниця уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України. Поновлювати раніше надані довідки в органах соцзахисту також не буде потреби. З 1 січня 2023-го ВПО автоматично продовжать отримувати виплати.

Перевірки місць проживання будуть вибірковими, каже омбудсменка, лише за повідомленням від правоохоронців: якщо у них виникне підозра про неправомірне отримання допомоги.

Як ВПО зробити переадресацію виплат

Якщо виплати приходили на банківський рахунок, після переїзду нічого робити не потрібно — кошти й надалі надходитимуть на той же рахунок. Якщо ви отримували виплати у поштовому відділенні Укрпошти за місцем проживання, треба переадресувати їх на відділення на новому місці, пояснюють у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Для цього треба:

  • зателефонувати до контакт-центру Укрпошти за номером: 0 800 300 545;
  • зателефонувати до сервісного центру Пенсійного фонду у регіоні, де ви зараз перебуваєте — контакти тут;
  • повідомити ПІБ, адресу, на яку ви отримували гроші до евакуації, паспортні дані, номер телефону, спосіб отримання та нову адресу;
  • кошти також можна переадресувати з Укрпошти на відділення Ощадбанку. Відкривати рахунок для цього не треба. Але потрібна заява до сервісного центру Пенсійного фонду або органу соцзахисту.

Що буде з соцвиплатами, дія яких спливла під час воєнного стану

27 грудня Кабмін прийняв постанову, якою ухвалив автоматичне продовження низки соціальних виплат з 1 січня 2023 року. А саме:

  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • на дітей, хворих на тяжкі захворювання;
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • людям з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • тим, хто доглядає за особами з інвалідністю І та ІІ групи внаслідок психічного розладу;
  • тим, хто не має права на пенсію;
  • працездатній людині, яка не працює і доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за тими, хто досяг 80-річного віку.

Також, до 31 грудня 2023 року продовжили щомісячні компенсації.

Кому потрібно переоформити виплати

Українцям, яким держава допомагає через фінансове становище, з 1 січня треба буде звернутися з документами до органів соціального захисту, заявив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко:

"Йдеться про допомогу малозабезпеченим сім’ям, одиноким матерям. Для отримання цих видів допомоги потрібно звертатися повторно до органів соціального захисту населення, подавати декларацію, і відповідно з урахуванням поданої інформації буде обчислюватись і прийматись рішення про продовження відповідних виплат".

Виключенням будуть жителі тимчасово окупованих територій, регіонів, де тривають або можуть тривати активні бойові дії. Їм автоматично продовжать нараховувати допомогу, додав заступник міністра.

Читайте також

Кабмін виділив понад 600 млн гривень на додаткові виплати нацгвардійцям

Україна очікує на схвалення пакета макрофінансової допомоги на 18 мільярдів євро — Зеленський

У Мінреінтеграції розповіли про ситуацію із соціальними виплатами на деокупованих територіях

На початок