"Я на все взяла кредит, а тепер все розбите". Як у Новософіївці на Запоріжжі відбудовуються після обстрілів

"Я на все взяла кредит, а тепер все розбите". Як у Новософіївці на Запоріжжі відбудовуються після обстрілів

"Я на все взяла кредит, а тепер все розбите". Як у Новософіївці на Запоріжжі відбудовуються після обстрілів
. Фото: Суспільне Запоріжжя

Жителі села Новософіївка Запорізького району лагодять будинки після обстрілу російських окупантів — перекривають дахи, зводять стіни, “зашивають” вікна.

У населеному пункті побували кореспонденти Суспільного Запоріжжя.

5-го грудня ракетним ударом були зруйновані та пошкоджені близько десятка будинків на сільській вулиці. Загинуло двоє людей, ще двоє були поранені.

Нині на сільській вулиці триває ремонт одразу на кількох подвір’ях. Перервалися тільки на один дощовий день, розповідають місцеві. Ларисі Завоюрі знайомі завершують лагодити стіни й покрівлю:

"За допомогою волонтерів мені дали безкоштовний шифер, безкоштовний ліс. Накрили дах", розповідає жінка.

Після обстрілів вона живе у матері та з нового року планує повернутися додому.

новософыъвка
Лариса Завоюра. Фото: Суспільне Запоріжжя

Працює ремонтна бригада й на даху будинку Євгена Собецького. Частину будматеріалів надали міжнародні гуманітарні організації, частину громада, вклав і свої кошти, каже чоловік.

"Дошки, шифер, руберойд, підкладку на гідробар’єр — це все дали. А мінвата, цвяхи, газобетон, у мене ж було розірване все — це все я купував за свої гроші. Ще багато треба. Вікна вставляти. Зараз одне вікно до семи тисяч коштує", каже він.

новософыъвка
Євген Собецький. Фото: Суспільне Запоріжжя

Мріяв звести на подвір’ї ставок з альтанкою, а доведеться відновлювати будинок, розповідає місцевий житель Костянтин Пилипчук. Від ракетного удару помешкання зазнало найбільших руйнувань. Протягом трьох тижнів розчищав його від уламків і готував будівельні матеріали:

"Завтра оці хлопці, що у сусіда криють, почнуть тут роботи. Стіни, якщо оці дядьки не підведуть, то теж почнуть кладку робити. А далі будемо дивитись — систему опалення відновлювати, електрику, ламати гіпсокартон".

новософыъвка
Костянтин Пилипчук. Фото: Суспільне Запоріжжя

Почали ремонтувати покрівлю, але не встигли до дощів у родині Катерини Осипенко. Жінка разом із донькою, у якої інвалідність першої групи, три тижні прожила у напівзруйнованому будинку:

"Потекла стеля, був великий дощ. Ми не знали, куди нам переставляти дитину в інвалідному візку. Стеля, телевізор, диван — все, що тут є, я все брала в кредит. Шифер, літня кухня, яку ми хотіли збудувати, щоб трошки краще жити, щоб від конюшні йти в хату в чистенькій одежі. Я на все взяла кредит. А тепер все розбито, і кухня не збудована, і я продовжую кредит платити".

"Я на все взяла кредит, а тепер все розбито". У Новософіївці відбудовуються після обстрілів
Катерина Оспенко. Фото: Суспільне Запоріжжя

Місцеві кажуть, що від обстрілів досі не оговталися, адже на цій вулиці загинуло літнє подружжя, а їхні діти з важкими пораненнями досі у лікарні:

"Валєра, Лєна — трудяги такі, хороші, доброзичливі, ніколи не відмовили у допомозі. Валєра був гарним електриком, допомагав завжди. Лєна теж була хорошою жінкою. Дуже хороша сім’я", розповіла Лариса Завоюра.

Підписуйтесь на Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок