Загадуватимуть, аби Україна перемогла. Історії двох родин, які зустрічатимуть Новий рік не вдома

Загадуватимуть, аби Україна перемогла. Історії двох родин, які зустрічатимуть Новий рік не вдома

Ексклюзивно
Загадуватимуть, аби Україна перемогла. Історії двох родин, які зустрічатимуть Новий рік не вдома
. Фото: особистий архів Катерини

Мільйони українців від початку повномасштабного вторгнення вимушено покинули власні домівки. Багато з них зустрічатимуть Новий рік не вдома, бо їхні рідні міста щодня обстрілюють російські війська.

Як готуються до свята, чи будуть святкувати і що загадають у новорічну ніч — Суспільному розповіли дві родини вимушених переселенців.

"Загадаю найголовніше – щоб Україна перемогла і в усіх все було добре"

Родина Катерини – з Нікополя. Бачили, як війська РФ захоплюють Енергодар, адже він на протилежному березі водосховища, усього в 7 км по воді. 4 березня з вікон власного будинку спостерігали, як спалахнула пожежа на Запорізькій АЕС. Не розуміли тоді, що відбувається, не знали, як діяти, куди ховатися. Коли ж з`ясувалося, що реактори не постраждали, загрози немає – стало легше.

Вирішили, що поки залишатимуться вдома. Під час повітряних тривог ховалися у погребі, очікували, що будуть обстрілювати. А згодом там переховувався лише найменший 6-річний син Володя.

"12 липня стався перший обстріл з "Градів". Це було дуже несподівано і дуже страшно. Тому що раптово і тому що вперше. Впало якраз у нашому районі – зовсім поруч. Ми бачили, як летить і як неподалік спалахнула пожежа. Босі бігли у погріб. Я несла сина на руках, а він, трохи оговтавшись, сказав: "Мама, не бійся, то був грім", — згадує Катя.

Після того, за її словами, обстріли стали регулярними, загинули перші люди, а нікопольці стали масово залишати місто. Тоді вирішили відправити старших 17-річних доньку Дашу й сина Ярослава евакопотягом у Львів, а самі пожити у родичів у Нікопольському районі.

"Діти у нас доволі самостійні. Планували, що знайдуть якусь роботу, орендують житло. З ними ще поїхали сусідський хлопець Іван і доньчин одногрупник Сашко. Але вийшло так, що до притулку, де вони зупинилися на ніч, викликали соцслужбу і сказали, що дітей заберуть в інтернат, бо вони неповнолітні і без батьків їм залишатися там не можна. Довелося терміново збирати речі, взяти довіреності у батьків інших дітей й їхати усіх "визволяти", — говорить Катя.

Вже в дорозі родина шукала житло і дізналася, що дітей прихистила львівська родина. З житлом теж все склалося добре. Від серпня родина з усіма п`ятьма дітьми живе у будинку в селі Мокротин на Львівщині. Працюють дистанційно. Старші діти вчаться онлайн. Молодший – пішов до першого класу місцевої школи.

"Дуже хотілося повернутися додому до Нового Року. І вірилося, що так буде. Можна сказати, що живемо "на валізах" у режимі очікування. Ось тільки трохи стихне – і в дорогу. Зараз вже ясно, що Новий рік зустрінемо тут", — розповідає жінка.

Вона додає: святкового настрою немає ні в дорослих, ні в дітей. Не відчувається він і в селі, в якому, як і скрізь в Україні, по кілька годин на день вимикають світло.

Загадуватимуть, аби Україна перемогла. Історії двох родин, які зустрічатимуть Новий рік не вдома
Дозвілля старших дітей, коли вимикають світло. Фото: особистий архів Катерини

"Думаю, ми просто посидимо всі разом за столом, приготуємо щось смачненьке. Скоріш за все, це буде при свічках, бо у нас якраз за графіком на вечір 31-го – відключення світла. Дітям будуть подарунки під ялинку – це святе", — каже нікопольчанка.

До речі, ялинку родина таки поставила й прикрасила – штучне дерево й іграшки зберігалися у будинку, його власниця запропонувала усе дістати.

Вдома, говорить Катя, Новий рік традиційно святкували у родинному колі, приходили сестри, брати й бабусі. Нині ж усі родичі розкидані по всій країні. І єдине, чого хоче Катя, щоб у всіх все було добре.

"Таке бажання і загадаю на Новий Рік. Щоб Україна перемогла. Щоб з усіма все було добре. Щоб рідний Нікополь багатостраждальний забув про обстріли, як про страшний сон", – сказала вона.

"Святкувати не будемо, дітям просто купимо цукерки"

Цей Новий рік 25-річний Давид та його рідні з Донеччини не святкуватимуть. Родина вже двічі тікає з-під обстрілів: у 2014 році з рідного Стаханова на Луганщині, у квітні 2022 року – з Селидового, що на Донеччині.

Загадуватимуть, аби Україна перемогла. Історії двох родин, які зустрічатимуть Новий рік не вдома
Давид. архів родини Давида

"Я з 2015 року, коли поїхав навчатися у Дніпро, залишився і живу тут. У квітні до мене приїхали батьки, сестра з чоловіком і двоє маленьких племінників. До вересня ми жили у квартирі, яку лишили друзі, котрі виїхали за кордон. У вересні вони повернулися і нам довелося орендувати житло. Воно недешеве, а в родині лише один я працюю", — розповів Давид.

Місяць тому, каже чоловік, від інфаркту помер батько. Його поховали у Дніпрі. Тож в родині ще переживають біль втрати.

Загадуватимуть, аби Україна перемогла. Історії двох родин, які зустрічатимуть Новий рік не вдома
Мама Давида (крайня ліворуч) з онуком та родичами. Особистий архів родини Давида

"Складно, іноді так "накриває". Але тримаємося як можемо, заради дітей. Вони нічого ще не розуміють, бо їм ще нема і двох років. Сподіваюсь, що ніколи й не зрозуміють», — говорить Давид.

Раніше, за його словами, Новий рік в родині святкували гучно: ставили ялинку, збиралися усі рідні.

"Це десь було людей 60. І святкували ми цілий тиждень: від Нового року до Різдва. Така у нас була традиція. Я завжди з навчання намагався поїхати додому на Новий рік, якраз канікули починалися. Мама завжди до Різдва пекла пиріг з монетами, потім його розрізали і кому діставався шматочок з монетою – значить рік буде вдалим", — згадує він.

Цьогоріч у родині не буде ні ялинки, ні гучного застілля.

"Святкувати не будемо, дітям просто купимо цукерки. Ну і звісно загадаємо бажання у новорічну ніч. Воно нині одне у всіх: перемога", — сказав Давид.

Після закінчення війни повертатися на Донеччину родина не планує, хочуть будувати життя у Дніпрі, сподіваючись, що звідси вже нікуди не доведеться тікати.

Читайте також

"Зараз це для дітей необхідно". У Зеленодольську на Криворіжжі влаштовують новорічні заходи для дітей

“Вони гинуть, а ми святкуватимемо?”. Дніпряни, психологи та військові – про Новий рік

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок