Зимові історії: добірка для затишних вечорів

Зимові історії: добірка для затишних вечорів

Зимові історії: добірка для затишних вечорів
.

Історії, відомі нам із дитинства, від видатних класиків – Ганса Крістіана Андерсена, Михайла Стельмаха, Чарльза Дікенса, та сучасних українських письменників і письменниць чи не найкраще створюють казковий настрій. "Снігова Королева", "Різдвяний янгол", "Щедрий вечір" подарують трішки радості, навіть якщо сніг так і не випав, а за вікном усе сіре.

Проведіть незабутній вечір у родинному колі: заваріть смачний чай, спечіть (або купіть) пиріг з улюбленою начинкою та слухайте радіотеатр і радіодрами на Українському Радіо.

Ганс Крістіан Андерсен "Снігова королева"

Існує думка (хто тепер дізнається, чи це правда), що данський казкар Ганс Крістіан Андерсен написав "Снігову королеву" всього за 5 днів у 1844 році, а опублікував через рік. Через 5 років вийшла ілюстрована книга з малюнками Вільгельма Педерсона. Малюнки перероблювали на дерев'яні гравюри та використовували у виданнях, що виходили в Данії та Німеччині.

В Україні було кілька видань, але поговоримо про одне з найяскравіших. Протягом 2 років український книжковий графік Владислав Єрко малював ілюстрації до казки. Красива подарункова книга "Снігова Королева" вийшла в 2000 році у видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА", текст з англійської переклала Оксана Іваненко, а відредагував Іван Малкович.

Саме в такому перекладі слухайте "Снігову королеву" на Українському Радіо.

Зимові історії: добірка для затишних вечорів
Фото: колаж з ілюстрацій Владислава Єрка

Михайло Стельмах "Щедрий вечір"

Український письменник Михайло Стельмах написав дилогію "Гуси-лебеді летять" та "Щедрий вечір" про своє щасливе дитинство, яке пройшло у важкі часи. Це розповідь про радість та надію від імені Михайлика, який уособлює самого письменника.

Слухайте аудіовиставу за автобіографічною повістю "Щедрий вечір" на Українському Радіо.

Зимові історії: добірка для затишних вечорів
ukranews.com

Михайло Старицький "Зимовий вечір"

Видатний драматург та письменник Михайло Старицький написав п'єсу "Зимовий вечір" за оповіданням польської письменниці Елізи Ожешко. Сюжет майже не відрізняється в твору Ожешко, а деталі інші. Це п'єса про бунтаря-втікача, який повертається в рідний дім, де його не впізнають.

Слухайте "Зимовий вечір" Михайла Старицького на Українському Радіо.

Зимові історії: добірка для затишних вечорів
pixabay

Чарльз Дікенс "Різдвяна пісня у прозі"

Відома нам із дитинства "Різдвяна пісня у прозі", яку перевидавали безліч разів та екранізували. Чарльз Дікенс цим твором поклав початок основам "різдвяної філософії", хоч і не був першою людиною, яка писала про це свято.

Це історія про скупого підприємця Ебенезера Скруджа, який перевтілюється в добру та щедру людину. Це відбувається не без пригод і магії.

Слухайте 1 частину, 2 частину, 3 частину, 4 частину радіодрами "Різдвяна пісня у прозі" на Українському Радіо.

Зимові історії: добірка для затишних вечорів
Ілюстративне фото: pixabay

Оповідання Ярослави Терлецької

"Козяче молоко мого дитинства", "Дивовижна риба", "Різдвяний янгол", "Пан Чемерник і Зоряна таємниця", "Яблука як зорі" – оповідання української письменниці та драматургині Ярослави Терлецької, що ввійшли до збірки "Різдвяний янгол". П'єса "Пан Чемерник і зоряна таємниця" – це радіодебют Терлецької як драматургині.

Слухайте "Козяче молоко мого дитинства", "Дивовижна риба", "Різдвяний янгол", "Пан Чемерник і Зоряна таємниця", "Яблука як зорі" на Українському Радіо.

Зимові історії: добірка для затишних вечорів

Галина Петросаняк "Настуню, лети!", "Антипко"

Галина Петросаняк – українська поетка, перекладачка та письменниця, яка разом із Ярославою Терлецькою написала збірку оповідань про Різдво "Різдвяний янгол". До книги увійшло два твори письменниці, які залишать бажання опинитися в Карпатах у магічний зимовий час.

Слухайте "Настуню, лети!", "Антипко" на Українському Радіо.

Зимові історії: добірка для затишних вечорів
Фото: Unsplash

Ольга Мак "Розігріті душі"

Ольга Мак – українська письменниця, яка після арешту й загибелі в таборі чоловіка, переїхала з двома дітьми в Торонто, Канаду. Її твори інтригують, мають заплутані сюжетні лінії, а головні герої дивують несподіваними вчинками. Вона майстриня пригодницьких творів.

В Ольги Мак є цілий цикл різдвяних казок, як-от "Вертеп", "Возсія мирові світ разума", "Розігріті душі".

Слухайте "Розігріті душі" Ольги Мак на Українському Радіо.

Аліна Акуленко "Доля кота", "Майже різдвяна історія"

Оповідання від сучасної української письменниці Аліни Акуленко "Доля кота", "Майже різдвяна історія" подарують різдвяний настрій. Нікого не залишать байдужими історії про кота, який пропустив різдвяний вечір та дівчину Юлію на Кіпрі, яка знаходить та влаштовується на роботу далеко від домівки, але отримує дещо більше.

Слухайте добірку різдвяних оповідань від Аліни Акуленко на Українському Радіо.

Зимові історії: добірка для затишних вечорів
Фото ілюстративне/pixels.com

Олександр Покидько "Новорічний вечір"

Історія сучасника Олександра Покидька, яку він описав у своєму творі "Новорічний вечір" змушує повірити в дива. Починається історія з красивого опису зимових пейзажів та головного героя Валерія, що перемінюється філософськими роздумами автора.

Слухайте "Новорічний вечір" Олександра Покидька на Українському Радіо.

Зимові історії: добірка для затишних вечорів

Дарія Китайгородська "Новорічна історія"

Сучасна українська письменниця Дарія Китайгородська написала добру "Новорічну історію", яка трапилась незадовго до настання Нового року. Сім'я пішла докупити дещо до святкового столу, вигуляти собаку, а повернувшись додому, знайшли під дверима маленьке цуценя.

Слухайте "Новорічну історію" на Українському Радіо.

Створіть собі новорічний настрій з новорічно-різдвяними оповіданнями. Вірте у дива та загадуйте бажання в цей магічний час, вони обов'язково збудуться.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок