Компенсація за генератори для ОСББ в Одесі: як скористатись та що кажуть експерти

Компенсація за генератори для ОСББ в Одесі: як скористатись та що кажуть експерти

Ексклюзивно
Компенсація за генератори для ОСББ в Одесі: як скористатись та що кажуть експерти
. Генератор. Фото: Суспільне Рівне

ОСББ в Одесі можуть отримати компенсацію за купівлю генераторів. Депутати міськради ухвалили відповідне рішення наприкінці листопада. Подібні програми вже діють у восьми українських містах. Як скористатись програмою, що кажуть експерти та представники ОСББ і як мешканці багатоповерхівок готуються до блекаутів дізнавалося Суспільне.

Компенсація грошей на генератори з міського бюджету

Наприкінці листопада депутати внесли зміни до міської програми енергоефективності: ОСББ компенсують до 70% витрат на купівлю генератора, але не більше 100 тисяч гривень для одного будинку. На це у бюджету до кінця 2022 року заклали п'ять мільйонів гривень, у наступному планують виділити 30 мільйонів.

Програма, ухвалена міськрадою, не складна для реалізації, зазначив під час брифінгу в медіацентрі "Україна — Одеса" керівник "Асоціації інноваційного розвитку домогосподарств" Станіслав Драганов:

"Голова правління ОСББ спрямовує заяву, в якій зазначаються технічні характеристики приладу, який планується встановити. Технічний паспорт на цей прилад подається до комісії, яка досліджує, чи дійсно все відповідає дійсності. І далі компенсується частина коштів".

Поява такого механізму компенсації сама собою є позитивним кроком, однак мало на що вплине через високі ціни на генератори та їх обслуговування, зазначив керівник управляючої компанії Сергій Філіппов.

Скільки коштує купити генератор для ОСББ

"До прикладу, візьмемо звичайну п’ятиповерхівку на три під'їзди. Для такого будинку потрібен генератор приблизно на 80 кВт. Його ціна може бути десь 15 000$", розповідає Філіпов.

Таких грошей, які не зарезервовані на поточну діяльність будинку, зараз немає на рахунку жодного ОСББ в Одесі, впевнений він. Також експерт звернув увагу на встановлення й обслуговування генератора — він має стояти біля будинку, мати огородження, підключення до щитової, з системою АВР (Електронна система автоматичної стабілізації напруги — ред.ред.).

Проте в окремих ситуаціях можна обійтися генераторами значно меншої потужності. Голова ОСББ "Говорова-5" (туди входять кілька будинків) Надія Марчук розповіла, що для будинку на 11 поверхів придбали генератор потужністю 8 кВт, для паркінгу, де облаштували пункт обігріву — 2 кВт, на загальну суму близько 130 тис. гривень. Перший прилад використовуватимуть для котельні:

"Ми підібрали генератор до газової котельні. Якщо буде велика перерва між відключенням світла, ми зможемо подавати тепло у будинок, щоб хоча б мінімізувати ситуацію. Найголовніше не допустити заморожування води у системі", — пояснила керівниця ОСББ.

Зараз у "Говорова-5" очікують на компенсацію 70% вартості придбаних приладів.

Хто може отримати компенсацію за придбання генератора

Депутати міськради під час голосування за виділення коштів на генератори зауважили, що програму надалі треба доопрацювати. Наприклад, сьогодні нею зможуть скористатись лише жителі будинків, в яких створені ОСББ.

За інформацією Станіслава Драганова, станом на початок 2022 року в Одесі є понад дев'ять тисяч багатоквартирних будинків. Лише у 15% з них створені ОСББ. Іншими керують комунальні сервіси.

Як ще підготувати будинок до блекауту

Кожну багатоповерхівку необхідно комплексно дослідити — перевірити у якому стані підвальне приміщення, електро-, тепло- та водомережі, пояснив голова "Асоціації інноваційного розвитку домогосподарств".

Також варто подумати над створенням у будинку своєрідного "Пункту незламності", де можна зарядити гаджети та випити гарячі напої. Для цього підійдуть сонячні панелі, дорожче рішення — бензинові генератори, зауважив Драганов.

Подача води у новобудовах в Одесі подекуди залежить від електроенергії. Експерт рекомендує поцікавитись, чи створили у будинку запас води:

"Спитайте свою управляючу компанію чи є запаси води у вашому будинку для того, щоб хоча б декілька днів будинок міг цю воду отримувати. Та чи є помпові підстанції, чи вони підключені до генератора. Ви можете просто домовитись з управляючими компанії або самостійно з мешканців поставити генератор, який буде дозволить підкачувати воду до вашої оселі".

Власним досвідом поділилась Надія Марчук, керівниця ОСББ "Говорова-5":

"Ми маємо у нашому ОСББ запас води — 85 тонн. Це небагато, але ми зможемо давати воду по годинах, і люди не залишаться без води. Є три баки питної води й один бак технічної, люди зможуть собі набрати води".

Надія Марчук розповіла, що на випадок тривалої відсутності світла та опалення, в ОСББ заготовили дрова:

"У нас є цегла, листи металу і ми за пару годин можемо зробити декілька капличок, як кажуть в селі, і там люди зможуть зі своїми казанами приготувати якусь їжу".

Читайте також

  • Як підготувати свій будинок до холодів в умовах війни: поради
  • Відвідувачі допомогли знайти генератор: у кав'ярні Одеси відкрили "Пункт незламності".
  • Як безпечно користуватися генератором: інструкція від ДСНС

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок