Американська норка на північних болотах Рівненщини: тварина вперше потрапила на фотопастку

Американська норка на північних болотах Рівненщини: тварина вперше потрапила на фотопастку

Ексклюзивно
Американська норка на північних болотах Рівненщини: тварина вперше потрапила на фотопастку
. Колаж Суспільного з відео Нобельського національного при

Американську норку зафіксували у Нобельському національному природному парку на Рівненщині. Відео, опубліковане 26 грудня у Facebook, вперше зняли за допомогою фотопастки у болотистій місцевості. Дістатися сюди можна лише взимку, пояснив Суспільному старший науковий співробітник науково-дослідного відділу Іван Зубкович. І додав, що американську норку, яка веде "потайний" спосіб життя, ловили у фотопастку на живця.

Американська норка втрапила у фотопастку в заплаві річки Веселуха, розповів Іван Зубкович. З його слів, це болотиста місцевість у північній частині Нобельського національного природного парку.

"Коли весна чи літо — ми не можемо туди зайти. Це болото, що навіть човном не дістатися. А ласка, горностай, норка — звірки потайні і люблять такі місця. Тому взимку, коли взявся лід, можна зайти і поставити фотопастку. Це єдиний спосіб виявити цих потайних тварин. На річці Веселуха був розрахунок, що побачимо горностая, бо там за день, наче його бачили, або видру — а потрапила норка", — зазначив старший науковий співробітник науково-дослідного відділу.

21 грудня у Нобельському парку фотопастка зафіксувала американську норку — це хижак з родини куницевих, пояснив Іван Зубкович.

"Це завезений в Європу інвазійний вид, який тут гарно почувається і почав витісняти з природного ареалу норку європейську. Навіть при схрещуванні видів народжується американська, вона домінуюча і більш агресивна, відвойовує територію і заселяється в нори європейської. Різняться тим, що американська норка трохи більша і, на відміну від європейської, має не дві білі губи, а тільки нижню. В обох є невеликі перетинки між пальцями, бо вони тяжіють до водойм. Заболочені ділянки на нашій території — це рай для норок. У нас є обидва види, але європейську ми ще не обліковуємо, бо по факту не спостерігали", — розповів Іван Зубкович.

З його слів, американську норку на території Нобельського парку помічали та обліковували й у 2020 та 2021 роках.

"А цьогоріч в нас вже є фотопастки і тепер з їх допомогою ми остаточно підтвердили, не тільки на словах інспекторів, а й візуально, що американські норки в нас на території є. Ми її виловлювали на живця — залишали біля камери рибину, карасика маленького, щоб вона вийшла вдень на харчування. І таким чином вона піймалась нам у фотопастку", —зазначив старший науковий співробітник науково-дослідного відділу.

Щоб виманити норку — знадобилася приблизно година. Імовірно, тварина була неподалік, вловила запах риби — й прибігла поживитися.

"Якщо взяти увесь ланцюжок її харчування, то 30% становлять риби, 25-30% — жаби, раки, молюски. Це ще їхня особливість. Нема річки, нема води, харчової бази, не буде там жити, а буде шукати відповідне місце. Я цікавився у працівників природоохоронних відділів, то, з їхніх слів, десь 30 особин американської норки є у північній частині нашого парку. Тварина не охороняється жодними конвенціями, нічим", — пояснив Іван Зубкович.

Американська норка, з його слів, стала першою твариною в Нобельському природному парку, яку зафіксували за допомогою фотопастки, наданої Франкфуртським зоологічним товариством.

"Вони нам три фотопастки передали в постійне користування. Там функції є фото і відео, одна з дистанційною передачею даних", — додав старший науковий співробітник науково-дослідного відділу.

Він також зазначив, що у 2021 в Нобельському парку також встановлювали фотопастки, надані профільним міністерством. Їх встановили на пів року і зафіксували за цей час червонокнижного глухаря, п'ять-шість лосів на різних локаціях та чимало козуль, яких ще називають сарнами європейськими.

Читайте також

  • Як в Україні зникає рідкісний підорлик великий та що показали фотопастки на Рівненщині
  • У Нобельському парку на Рівненщині розповіли про місцеву червонокнижну фауну
  • Знайшли ліскульку: в нацпарку на Рівненщині вперше облікували тварину з Європейського червонокнижного списку

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок