Через простій маршруток звільнялись водії. Як із цим на Рівненщині

Через простій маршруток звільнялись водії. Як із цим на Рівненщині

Ексклюзивно
Через простій маршруток звільнялись водії. Як із цим на Рівненщині
.

На Рівненщині за час карантину звільнилась приблизно п'ята частина водіїв, які раніше працювали на міжміських перевезеннях. Таку інформацію Суспільному повідомили в Рівненській ОДА, коментуючи заяву очільника громадської організації "Союз перевізників України" про можливий дефіцит і погіршення ситуації з перевезеннями.

Очільник "Союзу перевізників" Валентин Демчук зазначив, що за час карантину частина водіїв подалась у Європу, інші – перепрофілювалися на ремонтників, будівельників, а дехто навіть пішов працювати “в тіні”. Дехто з перевізників на період карантину відправив водіїв у відпустки, дехто – звільнив.

– Відтік водіїв дійсно є, не лише по Рівному, а й по всій Україні. Хто може виїхати в Європу – повиїжджав і там залишається. Вони кажуть, що в Європі практично ніщо не зупинялося, так як в нас. Людина без роботи довго не може, бо треба годувати сім’ю. Є будівництва, ремонти й водії перейшли до цієї сфери, будуть, ремонтують, шпаклюють. Я вважаю, що буде дефіцит, – каже Валентин Демчук.

Спрогнозувати, який відсоток перевізників відновить роботу – Валентин Демчук поки не береться. Каже: перевезення не зупинились, просто тепер людей возять легковими автомобілями без ліцензій і сплати податків.

А реальні перевізники, які платили податки – стоять. Частина їх, – що гріха таїти, –теж зайнялись цим, бо треба виживати. Стовідсотково перевезення точно одразу не відновляться. Один-два маршрути в місті Рівному рентабельні, всі інші – в мінус. І до кризи такі маршрути як №43, №44 не виїжджали в повному обсязі, тому що не вистачало водіїв, а зараз буде ще гірше,прогнозує Валентин Демчук.

У відповідь на питання Суспільного про ситуацією в галузі перевезень перший заступник голови ОДА Сергій Подолін зазначив, що офіційно в обласну адміністрацію звернень від перевізників про нестачу водіїв не надходило. Втім, відтік кадрів, каже, таки є:

– Спілкувались з перевізниками, в середньому десь 20% водіїв звільнились, перейшли працювать на "Нову пошту", "Укртелеком", водоканал, будівельні підприємства. Хтось пішов працювати як водій, хтось – на інші види робіт, і різноробочими, і працівниками в галузі будівництва, – каже посадовець.

Сергій Подолін поки що не бачить підстав вважати, що після відновлення перевезень перевізникам не буде кого садити за кермо маршруток чи автобусів.

– Багато наших колег-українців повернулись із-за кордону, теж з професіями водіїв. Тому проблеми з водіями після карантину не буде в міських та міжміських маршрутках.

Ми також звернулись за коментарем в управління транспорту і зв'язку Рівного.

– Водії маршруток звільнялися і до карантину, був такий момент, ми про це постійно говорили. На час карантину ми рекомендували перевізникам виплачувати мінімальну частину місячної заробітної плати, яка була до карантину. Але ми можемо лише рекомендувати, перевізники самостійно приймали рішення щодо цього, – зазначив начальник управління Володимир Пилипчук.

Нагадаємо, на початку березня в управлінні транспорту зазначали, що у Рівному не вистачає дві сотні водіїв маршруток.

Зазначимо, що у Рівному цього тижня планують відновити роботу тролейбусів упродовж всього дня, а не з кількагодинними виходами в рейс зранку та ввечері. Міська комісія збереться на засідання у середу, 20 травня.

Щодо відновлення перевезень автобусами й маршрутками, то в уряді ймовірною датою називали 22 травня. Близько тижня тому головний санітарний лікар України Віктор Ляшко також зазначав, що це може бути й на початку червня.

Що відомо:

  • Міністерство охорони здоров'я винесло на громадське обговорення документ щодо умов роботи закладів дошкільної освіти, спортзалів, готелів та громадського автотранспорту. Зауваження прийматимуть до 18:00 19 травня.
  • Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Міністерство охорони здоров'я дозволить відкрити цього року пляжний сезон.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що наступний етап послаблення карантинних обмежень планується з 22 травня.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомляв, що поетапне послаблення карантину планується кожні 10 днів.
  • Збільшиться кількість людей, які можуть пересуватися вулицею разом. Раніше гуляти дозволялося не більш як двом особам, тепер дозволено вісьмом.
  • У столиці після 22 травня планують у кілька етапів відновити роботу всього громадського транспорту в рамках послаблення карантину.
На початок