У Дніпрі демонтували пам‘ятники Горькому та Чкалову: що думають про це дніпряни

У Дніпрі демонтували пам‘ятники Горькому та Чкалову: що думають про це дніпряни

У Дніпрі демонтували пам‘ятники Горькому та Чкалову: що думають про це дніпряни
. Фото: Суспільне Дніпро

У Дніпрі продовжують позбавлятися комуністичної спадщини. Міська рада постановила перемістити вісім монументів з вулиць міста на території комунальних підприємств. Заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко розповів у коментарі Суспільному, які пам'ятники приберуть наступними.

26 грудня демонтували пам’ятник радянському письменнику Максиму Горькому, що стояв на центральному проспекті Дніпра 45 років.

"Хай усіх познімають, на Україні їх не треба оцих москалів. Леся Українка, Шевченко, хай ці будуть – щирі українці, я їх дуже люблю", – каже переселенка з Донеччини Ганна.

"Росія напала на нас, і нам треба всі ці пам'ятники відформатувати у своїй голові. І щоб наповнити графин, потрібно його спустошити, ось ми і спустошуємо нашу негативну історію. Горького я знаю, але він для нашого краю нічого не зробив", – сказав дніпрянин Антон.

Дійсно, підтверджує історик Дмитро, Максим Горький про Україну не писав, навпаки – замовчував окремі моменти.

"Промовчав голодомори, не вступився за селян, сприяв насадженню радянської влади, абсолютно не симпатизував ідеям українського відродження, тому заносити його в актив нашої символіки ніяких підстав нема", – каже історик Дмитро Архірейський

Саме за цю історичну неоднозначну пам’ятку Максиму Горькому міська рада вирішила демонтувати та перенести на територію комунального підприємства. Демонтували і пам’ятник радянському льотчику Чкалову. Його ім’я використовувалося у пропагандистських цілях, – розповідає історик.

"Тому, що людина була причетна до розбудови радянської авіації. Він ставив рекорди по швидкості, відстані. Якщо казати чи мав Чкалов відношення до України – ні. Народжений не тут, за національністю не українець, в Україні взагалі ніколи не бував", – каже Дмитро.

Та думки дніпрян на рахунок того, чи потрібний пам’ятник Чкалова розділилися.

"До чого тут радянський? Пам'ятник є пам'ятник, від слова “пам'ять”. Якщо було, то нікуди не подінемось", – каже дніпрянка Антоніна.

Окрім монументів Горькому та Чкалову, міські посадовці планують демонтувати ще шість пам’ятників.

"Після так званого пана Чкалова, у нас залишиться пан Ломоносов і Матросов, але це вже після Нового Року буде, тому що сама конструкція складна, і це не просто так приїхати і зняти його з краном, після нового року ні Ломоносова, ні Матросова не буде", – сказав заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко.

Подальшу долю монументів вирішуватимуть історики та культурознавці, вже після закінчення повномасштабної війни.

Що відомо

  • У Дніпрі розпочався демонтаж пам'ятників пов'язаних з історією та культурою РФ чи СРСР. Зокрема, 16 грудня у місті демонтували пам'ятники Володі Дубініну та Пушкіну. Загалом планується демонтувати близько 10 монументів, серед них пам'ятники Матросову та Юхиму Пушкіну.
  • Міськрада вирішила, що пам'ятники Пушкіну, Ломоносову, Горькому та іншим діячам, що пов'язані з РФ та СРСР, перенесуть на територію комунального підприємства «Зооконтроль».
  • Основний етап декомунізації в місті відбувся у 2016 році. Тоді з обліку було знято і демонтовано 88 об’єктів: пам’ятні знаки, меморіальні дошки тощо.
  • Міська рада Дніпра направила список із 85 об’єктів, пов’язаних із радянським минулим, до управління культури, туризму, національностей і релігій ДніпроОВА. Їх можуть позбавити статусу пам’ятки.

Читайте також

Ломоносов, Пушкін, Чкалов. Які ще пам`ятники збираються демонтувати у Дніпрі й що для цього потрібно

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок