Різдво 25 грудня: як святкують католики та православні на Кіровоградщині

Різдво 25 грудня: як святкують католики та православні на Кіровоградщині

Різдво 25 грудня: як святкують католики та православні на Кіровоградщині
. Суспільне Кропивницький

На Кіровоградщині п’ять релігійних громад Православної церкви України ухвалили рішення про повний перехід на новоюліанський календар. Різдвяне богослужіння там проводитимуть 25 грудня, а не 7 січня, розповів єпископ Кропивницький і Голованівський Марк. Нагадав, що 25 грудня — це не лише католицьке Різдво.

Подружжя кропивничан Олександр Полячок та Світлана Концедалова Різдво щороку відзначають за григоріанським календарем 25 грудня. Напередодні збираються на Святвечір і діляться символом Різдва — оплаткою — це прісний хліб у вигляді тонких пластинок. Така традиція у католиків – Олександр Полячок має польське коріння: "Так ми бажаємо здоров’я, щоб зробили все, що задумали. В цьому році ми, як ніколи, відчуваємо, що Марія і Йосип були біженцями, вони тікали, коли Ірод вирішив побити немовлят, щоб вбити Ісуса Христа".

Різдво 25 січня: як святкують католики та православні на Кіровоградщині
Діляться символом Різдва — оплаткою. Суспільне Кропивницький

На столі – пісні страви. Головна: кутя, її їдять з узваром. Світлана приготувала кутю з рису, додала туди цукати, вишні, горіхи й трішки рому.

Різдво 25 січня: як святкують католики та православні на Кіровоградщині
На столі – пісні страви. Суспільне Кропивницький

За різдвяним столом у католиків є одне вільне місце, як символ готовності надати допомогу людині, яка цього потребує.

"В цей вечір ми починаємо співати колядки, — розповідає Олександр Полячок, — в честь народження Ісуса Христа: "Небо і земля, небо і земля нині торжествують. Ангели, люди весело празнують".

Після Святої вечері родина йде в костел на Різдвяне богослужіння. Через воєнний стан і комендантську годину його 25 грудня розпочнуть не опівночі, як торік, а о п’ятій вечора – розповідає настоятель римсько-католицького храму "Святого Духа" отець Ростислав.

Різдво 25 січня: як святкують католики та православні на Кіровоградщині
Після Святої вечері родина йде в костел на Різдвяне богослужіння. Суспільне Кропивницький

25 грудня вказується у церковних книгах як дата відзначення Різдва як у католиків, так і у православних. Одні святкують його за Григоріанським календарем, інші за Юліанським. Святкувати цьогоріч Різдво 25 грудня, за новоюліанським календарем, а не 7 січня, запропонував Священний Синод Православної церкви України. За цим календарем, церковні свята, окрім великодніх, зміщуються на 13 днів раніше, і збігаються з астрономічним календарем, розповів єпископ Кропивницький і Голованівський Марк.

"У нас склалася така ситуація, що ми живемо за одним календарем, а свята всі святкуємо по старому, по юліанському календарю, а різниця між тими календарями 13 днів і для того, щоб впорядкувати це, все ми зараз хочемо всі свята перевести на новий астрономічний календар, щоби вони відповідали своїм датам".

Православна церква України рішення про перехід на новоюліанський календар ухвалюватиме у лютому.

Читайте також

  • Зміна церковного календаря: як до цього ставляться жителі Кіровоградської області.
  • Різниця між Юліанським і Григоріанським календарями.
  • Церква підтримує святкування Різдва – 25 грудня, "коли того захочуть українці". Про це в ефірі Суспільного розповів очільник ПЦУ Епіфаній.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок