Як обігрівати оселю та використовувати генератори безпечно — розповідають у ДСНС

Як обігрівати оселю та використовувати генератори безпечно — розповідають у ДСНС

Як обігрівати оселю та використовувати генератори безпечно — розповідають у ДСНС
. Генератор, ілюстративне зображення. Фото: Суспільне

В Запорізькій області рятувальників залучали 3579 разів на ліквідацію пожеж з січня по грудень цього року, з них 705 пожеж ліквідовували під обстрілами. Одна із основних причин побутових загорянь — недотримання правил поводження з альтернативними джерелами опалення.

Про те, як вберегтися від небезпеки розповіла начальниця відділу зв'язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Запорізькій області Юлія Баришева.

Генератори

Одним із поширених альтернативних джерел електроенергії, яке використовують для приватних будинків, ОСББ, багатоповерхівок, різноманітних закладів, є генератори. Вони мають бути сертифіковані:

“Генератор не можна розміщувати ближче ніж на 6 м від оселі, бо під час роботи виділяються вихлопні гази, які мають бути правильно відведені. В жодному випадку їх не можна встановлювати в приміщенні, на балконі багатоповерхівок, аби не отруїтися продуктами горіння. Якщо генератор працює, то не можна відкривати кришку і доливати пальне, бо це може спричинити загоряння чи вибух. Не можна залишати під дощем, на відкритому просторі”, — каже Юлія Баришева.

Електрообігрівачі

Так само треба дотримуватися правил безпеки при поводженні з обігрівачами, які передбачені для використання в приміщенні:

“Обігрівач має бути перевірений на міцність дротів, бо якщо є несправність — це перша причина коротких замикань. Обігрівачі повинні бути правильно встановлені, їх не можна встановлювати поруч з легкозаймистими речами, наприклад, з меблями, фіранками. Буває таке, що обігрівач вночі підсувають до ліжка, може впасти ковдра на нього і призвести до пожежі, і до отруєння чадним газом, і до летальних випадків. З урахуванням того, що бувають зараз заплановані і екстрені відключення електроенергії, то завжди треба вимикати прилади з розеток. Є автомати, які встановлюють для приладів, але треба і їх вимикати. Якщо використовуєте електропростирадла, то за ними слідкувати так само як і за іншими електроприладами, вимикати їх і не засинати з включеними”.

Пічне опалення

Також в багатьох населених пунктах, зокрема тих, які перебувають під обстрілами, використовують пічне опалення:

“Найперше, що треба робити — це перевіряти системи вентиляції, димовідведення, тобто трусити сажу, бо через використання, наприклад, маслянистих брекетів вентиляційні канали можуть забиватися, тому раз в три місяці необхідно їх прочищати, перевіряти, аби чадний газ не пішов приміщення. Перед пічкою обов'язково має бути металевий лист, якщо жарина випадає з отвору печі, то вона впаде на металевий лист, а не на підлогу. До печі чи груби не можна підсувати легкозаймисті речі, меблі”.

Буржуйки

Активно зараз використовують і буржуйки, зокрема на територіях під обстрілами, і в інших населених пунктах області. Також буржуйки можуть встановлювати в шелтерах, в підвалах багатоповерхівок тощо. Для її використання обов'язково має бути система димовідведення, труба, яка виходить назовні і здійснюється вентиляція цього приміщення, зазначає Юлія Баришева.

Газові балони

Юлія Баришева каже, що газові балони раніше обслуговувались працівниками газової служби, вони їх перевіряли та заправляли. Наразі ж їх почали заправляти нелегально на газових заправках. До того ж люди скуповують балони, які вже були у вжитку, але вони не перевірені, тож їхнє використання небезпечне.

Щодо туристичних балонів, які також цього року стали модними, але вони мають певні обмеження у використанні, наприклад, взимку при -30, влітку до +40, але під час перепаду температур — він охолоджений, газ може погано йти і люди додають газ, експериментують тощо, що також може бути причиною вибуху такого балончика. Туристичні балони можна використовувати лише на відкритому просторі, в будинку — не можна. Ось, наприклад, якщо ми приєднаємо туристичну піч, то від неї будуть йти вихлопні гази — продукти горіння газового балона, в приміщенні воно накопичуватиметься, що може призвести до легкого отруєння чадним газом”.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок