Тест: чемпіонат 1
Тест: чемпіонат 1
Аргентина - переможець ЧС-2022 з футболу: результат фіналу з Францією

Аргентина - переможець ЧС-2022 з футболу: результат фіналу з Францією

Аргентина - переможець ЧС-2022 з футболу: результат фіналу з Францією
. AP

Третій титул чемпіонів світу в історії "Альбілесте".

Збірна Аргентини стала чемпіоном світу з футболу. У фінальному матчі команда Ліонеля Скалоні здолала переможців попереднього Мундіалю, збірну Франції.

На шляху до фіналу "Альбіселесте" на старті плей-оф здолали Австралію (2:1), після чого були близькими до того, аби залишити турнір за підсумками зустрічі з Нідерландами, доля якої вирішувалася в напруженій серії пенальті.

Натомість у півфіналі аргентинці не зустрічі значного спротиву від віцечемпіонів ЧС-2018 хорватів. Поєдинок закінчився за рахунку 3:0 на користь підопічних Скалоні та дозволив Аргентині вдруге за вісім років дістатися фіналу світової першості.

Команда Дідьє Дешама в матчах навиліт залишила поза турніром Польщу (3:1), Англію (2:1), а у півфіналі відсвяткувала переконливу перемогою над головною сенсацією турніру, збірною Марокко (2:0).

Аргентина та Франція зустрічалися на другому чемпіонаті світу поспіль. У 2018 році в Росії саме французи зупинили поступ Аргентини, в 1/8 фіналу здобувши драматичну перемогу з рахунком 4:3.

Як пройшов матч Аргентина - Франція

Свій шостий гол на турнірі Ліонель Мессі провів уже на 23-й хвилині. Лідер аргентинців відзначився з пенальті, який польський арбітр Шимон Марциняк призначив за суперечливий фол Усмана Дембеле на Ангелі Ді Марії у карній зоні французів.

Читайте також: Суддя призначив суперечливий пенальті у ворота Франції у фінальному матчі ЧС-2022 з Аргентиною: що сталося в епізоді
Фінал
Ліонель Мессі відкриває рахунок у фіналі ЧС-2022. AP

Ще за 12 хвилин південноамериканці розвинули швидку контратаку. Результатом гострого випаду став гол Ді Марії, якого на ударну позицію результативною передачею виводив Алексіс Макаллістер.

Фінал
Ді Марія закінчує гольову контратаку аргентинців - 2:0!. AP

Віддавши супернику тотальну ініціативу в стартовій 45-хвилинці, підопічні Дідьє Дешама вирівняли гру після перерви. Конкретні результати Франція почала отримувати за 10 хвилин до закінчення основного часу, коли Ніколас Отаменді був змушений фолити на Рандалі Коло Муані у власному штрафному майданчику.

До позначки підійшов Кіліан Мбаппе, що переграв Еміліано Мартінеса та забив свій шостий гол на поточному турнірі - 1:2!

Фінал
Мбаппе реалізує пенальті у ворота Аргентини. AP

Фактор Мбаппе знову дався взнаки лише за хвилину. "Десятка" французів на підступах штрафного обігрався з Маркусом Тюрамом, після чого завдав потужного удару низом. Мартінес був близьким до сейву, але м'яч пройшов поблизу голкіпера - 2:2!

Фінал
Удар Мбаппе повз Мартінеса - 2:2. AP

Вже в екстратаймі матчу своє слово знову сказав Ліонелем Мессі. Лідер аргентинців у другому екстратаймі добивав м'яча після сейву Уґо Льоріса, влучивши у воротах у захисника Дайо Упамекано. В епізоді м'яч перетнув лінію воріт, знову вивівши підопічних Скалоні уперед - 3:2!

Маючи обмаль часу до закінчення екстратайму, Франція встигла відігратися вдруге. Удар Мбаппе з лінії штрафного рукою перервав Гонсало Монтьєль - пенальті! Кіліан самостійно виконував удар та оформив хеттрик, розвівши м'яча та Мартінеса по різних кутах - 3:3.

Аргентина - переможець ЧС-2022 з футболу: результат фіналу з Францією
AP

Не визначивши переможця в наддраматичному екстратаймі, команди відклали визначення переможця до серії пенальті. Свої удари з 11 метрів у французів не реалізували Кінґслі Коман та Орельєн Тчуамені. Натомість у Аргентини точними були Мессі, Дібала, Паредес та Монтієль, підбивши підсумок усього турніру: аргентинці - чемпіони світу 2022 року!

ЧС-2022. Фінал

Аргентина - Франція 3:3 (пен. 4:2)

Голи: Мессі, 23 (пен.), Ді Марія, 36, Мессі, 109 - Мбаппе, 80 (пен.), 81, 118 (пен.)

Що відомо

  • Для Аргентини титул чемпіонів світу став першим за 36 років. До турніру в Катарі востаннє "Альбіселесте" ставали найсильнішою командою планети ще у 1986-му.
  • Франція втратила нагоду стати лише третьою командою в історії, що перемагала на двох чемпіонатах світу поспіль. Це вдавалося тільки Італії (1934-1938) та Бразилії (1958-1962).
  • Раніше на ЧС-2022 в Катарі розіграли перший комплект нагород. "Бронзу" першості здобула збірна Хорватії, що в матчі за третє місце перемогла Марокко - 2:1.
Читайте також: Хорватія стала бронзовим призером ЧС-2022 після перемоги над Марокко: результат
На початок