Центр плазми у Харкові тестуватиме на наявність антитіл до COVID-19

Центр плазми у Харкові тестуватиме на наявність антитіл до COVID-19

Центр плазми у Харкові тестуватиме на наявність антитіл до COVID-19
.

У Харківському обласному центрі заготівлі та переробки плазми виявлятимуть антитіла до COVID-19 в організмі людини. Для цього в установі тестуватимуть донорів, які перенесли інфекцію та вилікувались.

Про це Суспільному розповіла директорка центру "Харків-Плазма" Галина Сіроштан.

"Є декілька категорій: перша — це донори. Друга — це ті, хто перехворів. Третя — ті, хто перехворів пневмонією. Ті, які перехворіли гострим респіраторним захворюванням або грипом, ми також можемо проводити обстеження. Зрозумійте, ми на сьогоднішній день не знаємо, яка кількість фактично перехворіла", — зазначила Сіроштан.

"Харків-Плазма" разом з головною компанією "Біофарма" готові здійснювати тестування цих осі безкоштовно, якщо вони будуть донорами плазми крові. У них відберуть проби на наявність антитіл до COVID-19 методом імуноферментного аналізу (ІФА). За допомогою такої діагностики можна визначити як якісний, так і кількісний склад антигенів і антитіл", — пояснюють на підприємстві.

З компонентів крові планують розробити імуноглобулін, яким можна буде лікувати COVID-19. Дозвіл на дослідження отримали від міністра охорони здоров'я Максима Степанова. "Ми тільки почали цей проєкт, тому запрошуємо тих, хто знає вже, що хворів на COVID і вже вилікувався. Після двох тижнів одужання вони вже можуть бути донорами плазми", — каже медична директорка центру "Харків-Плазма" Олександра Полякова.

За її словами, у разі виявлення плазми, яка буде містити імуноглобулін, вона буде збиратися окремо і передаватися спеціально на завод — фракцинатор, із якої в подальшому будуть виготовлені ліки.

Плазму відправлятимуть на завод не одразу. Спершу її мають обстежити і півроку тримати на карантині. За цей час у зразках можуть проявитися інші захворювання — такі партії утилізують. Сіроштан пояснює, як шукатимуть донорів, які перехворіли на коронавірус:

"Будемо спілкуватися із сімейними лікарями, інфекціоністами, щоб вони інформували людей, які виписуються, що ця людина має право прийти до нас за 2-3 тижні з випискою з медичної документації".

Сіроштан каже, що зазвичай донори плазми отримують 250 гривень. Якщо в них виявлять антитіла до COVID-19 — медцентр заплатить у два з половиною рази більше. Люди, які вже побороли коронавірус і мали офіційно підтверджений діагноз, до центру ще не приходили. Щоб почати розробку препарату проти коронавірусу, фармацевтам потрібно 300 літрів плазми, говорить заступниця директора медичної компанії Оксана Плотнікова.

"Це, фактично, плазма від 400 донорів. Це донори, які перехворіли на COVID-19. Протокол клінічних досліджень зараз на стадії розробки. Його має затвердити МОЗ, і вже після цього почнуться клінічні дослідження. Ми гадаємо, вони будуть проходити на пацієнтах з важкою стадією", — каже Плотнікова.

Вона зазначила, що у разі вдалих клінічних досліджень препарат зареєструють в Україні. Першу партію розраховують отримати восени.

Автор: Софія Цвєткова

На початок