У Києві відбулася виставка "Херсон зсередини та ззовні" майстерні артактивізму

У Києві відбулася виставка "Херсон зсередини та ззовні" майстерні артактивізму

У Києві відбулася виставка "Херсон зсередини та ззовні" майстерні артактивізму
. Виставка майстерні артактивізму "Херсон зсередини та ззовні", 13 грудня 2022 року ФОТО: Суспільне

У Києві митці організували майстерню артактивізму "Херсон зсередини та ззовні". Цей проєкт — це діалог між митцями, які перебували як в окупації, так і в різних містах світу.

Український історик та журналіст Роман Кабачій прийшов на виставку Майстерні артактивізму у Києві. В руках у нього банка з херсонськими перцями, закрутку зробив власноруч. Роман багато років працює у столиці та за кордоном, але не зраджує малій батьківщині — він народився на Херсонщині. Закрутку приніс — у дарунок, каже — це символ південного краю — як і роботи херсонських митців.

"Це поєднання дуже багатьох речей. Багато чого особистого, дуже багато чого внутрішнього, дуже багато чого навіть еротичного. Тому що Херсон — південне місто, воно несе багато енергії, воно викликає багато якихось почуттів, піднесень", — каже Роман Кабачій.

У Києві відбулася виставка майстерні артактивізму "Херсон зсередини та ззовні"
Відвідувачі майстерні артактивізму "Херсон зсередини та ззовні", 13 грудня 2022 року ФОТО: Суспільне

За словами організаторки виставки Олени Афанасьєвої, проєкт "Херсон зсередини та ззовні" — це діалог між митцями, які перебували як в окупації, так і в різних містах світу.

"Це перша виставка, коли я можу назвати імена художників, які весь цей час перебували в окупації. Наприклад, є робота Олександра Жуковського. Ми розуміємо, що якби окупанти це побачили, то там тільки підвалом не обійшлося. І тому оригінал цієї роботи був закладений у таку капсулу, як раніше закладали капсули часу, і буквально заритий, захований у себе на городі", — розповіла організаторка виставки Херсонської Майстерні артактивізму Олена Афанасьєва.

Другий проєкт під назвою Live, що перекладається і як "жити", і як нерозірваний снаряд, говорить Олена Афанасьєва, між собою митці називають "броніки". Кожна модель "броніків" - це історія українця з досвідом окупації або евакуації. Є херсонський чиновник, який усю окупацію підпільно допомагав жінкам і дітям. Херсонський юрист, який згодом виїхав і допомагає землякам. Художниця, яка хотіла дистанціюватися від війни, але віддала свій мольберт, щоб закрити російську мітку, а тканину для малюнків витратила на фітилі для коктейлів Молотова.

"Навіть в окупації створювався цей проєкт - записувалися історії, створювалися оці малюнки на тілах", каже Олена Афанасьєва.

У Києві відбулася виставка майстерні артактивізму "Херсон зсередини та ззовні"
Організатока майстерні артактивізму "Херсон зсередини та ззовні" Олена Афанасьєва, 13 грудня 2022 року ФОТО: Суспільне

Новокаховчанка Вікторія Розенцвейг чекає на звільнення свого міста. Прийшла підтримати колег-митців.

"Враження від виставки найкращі, які тільки можуть бути. Оці вивіски, саморобні шрифти, і напевне, малюнки на кахелі. Ось це мені сподобалось найбільше", розповіла мисткиня.

У Києві відбулася виставка майстерні артактивізму "Херсон зсередини та ззовні"
Представлені роботи в майстерні артактивізму "Херсон зсередини та ззовні", 13 грудня 2022 року ФОТО: Суспільне

Олена Афанасьєва говорить, тепер херсонські митці думають, як втілити в життя проєкт "Деокупація пам’яті звільненого міста".

Читайте також

295 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Випадкове фото маленького херсонця стало символом звільненого міста

"Українська книга — українській Херсонщині": бібліотеки Херсона отримали книжки зі Львова

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок