"Він вже на фронті". Унікальний мобільний шпиталь рятуватиме бійців на передовій

"Він вже на фронті". Унікальний мобільний шпиталь рятуватиме бійців на передовій

"Він вже на фронті". Унікальний мобільний шпиталь рятуватиме бійців на передовій
. Фото: Ярослав Кашуба

Мобільний госпіталь, що німецькі інженери облаштували на базі автобуса Mercedes-Benz, вже прибув на фронт. Він обладнаний двома операційними столами, п‘ятьма реанімаційними, стоматологією, апаратами УЗД та ШВЛ.

Створили шпиталь німецькі інженери та лікарі у співпраці зі львівською громадською організацією "Інноваційний фонд". Одночасно в мобільному шпиталі можуть надавати допомогу 10 пораненим і стабілізувати понад 80 людей на добу. Його вартість — 150 тисяч євро.

"Ми визначилися з медичною військовою частиною ЗСУ і 10 грудня я передав ключі й документи її представнику. Знаю точно: шпиталь вже на фронті", — розповів Суспільному керівник проєктів ГО "Інноваційний фонд" Ярослав Кашуба. Він уточнив, що йдеться про Запорізький напрямок фронту (це південно-східний регіон), який включає і населені пункти Донецької області.

"Він вже на сході". Унікальний мобільний шпиталь рятуватиме бійців на фронті
Госпіталь облаштували на базі автобуса Mercedes-Benz. Фото: Ярослав Кашуба

Унікальність шпиталю в тому, каже Ярослав Кашуба, що на відмінну від стаціонарних, цей госпіталь може працювати у безпосередній близькості до бойових дій. Це дозволить швидше стабілізувати поранених, збільшити шанси врятувати бійців і зменшити ймовірність ускладнень.

"Це дійсно не перший мобільний шпиталь, як багато, хто зазначає у коментарях. Натомість його унікальність в тому, що він не просто евакуює поранених. "Швидка" може забрати з поля бою одну-дві людини, до того ж їх доводиться далеко транспортувати. Цей автобус для стабілізації поранення. Розробка в тому, щоб він мав повноцінну реанімацію, щоб реанімувати поранених на фронті, надавати хірургічне оперативне лікування", — пояснив керівник проєктів ГО "Інноваційний фонд" Ярослав Кашуба.

Також він зазначив: німецьким розробникам було важливо, щоб їхня розробка працювала задля українського війська не в тилу, а на передовій. Це одна з умов для подальшої співпраці.

Читайте також

Хлопчика, який під час обстрілу Слов'янська залишився без родини, забрали прийомні батьки

“Я просто їду і вивожу”. Волонтер Євген Ткачов евакуює людей з прифронтових міст Донеччини

"Післявоєнне відновлення України дуже важливе". Історія волонтера з Японії, який пів року мандрує Україною

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок