"Немає потреби давати Україні уроки моралі": Кулеба прокоментував застереження щодо атак на аеродроми РФ

"Немає потреби давати Україні уроки моралі": Кулеба прокоментував застереження щодо атак на аеродроми РФ

"Немає потреби давати Україні уроки моралі": Кулеба прокоментував застереження щодо атак на аеродроми РФ
. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, фото: AP

Україна вважає неконструктивною критику на свою адресу з боку деяких країн Заходу, в якій йдеться про неприйнятність завдання ударів по об’єктах, розташованих на території в Росії.

Про це міністр заявив в інтерв’ю німецькому виданню Tagesschau.

Як зазначає видання, під час інтерв’ю Кулеба не дав прямої відповіді на запитання, чи здійснювала Україна атаки за допомогою безпілотників на російські військові авіабази, де сталися вибухи.

"Як міністр закордонних справ, я не можу коментувати те, що відбувається на території Росії", — зазначив він.

Водночас урядовець нагадав, що на російських аеродромах, де сталися вибухи, базуються бомбардувальники, які завдають ракетних ударів по енергосистемі України й вбивають українців. При цьому він відкинув критику на адресу України, пов’язану з ймовірними атаками, закликавши "не давати уроків моралі".

"Немає потреби давати Україні уроки моралі", — наголосив Кулеба.

"Я не розумію, що означає, що Україна грає з вогнем. Путін прийшов знищити нас — як державу, як націю. Якби до вас у квартиру зайшов убивця і спробував вас убити, а ваш сусід сказав: "Не грайся з вогнем, не треба його провокувати», то ви, напевно, сказали б, що ваш сусід з’їхав з глузду", — зауважив міністр.

Дмитро Кулеба додав, що в межах майбутніх постачань німецької зброї Україна сподівається отримати від Німеччини бойовий танк Leopard 2.

"Такого рішення ще не ухвалено, зобов'язань немає. Але ми над цим працюємо", — пояснив урядовець.

Голова українського МЗС додав, що уряд України не може зрозуміти, чому Німеччина зволікає із наданням бойових танків, водночас постачаючи в Україну артилерію. Кулеба підкреслив, що якщо Україна буде недостатньо озброєна, війна затягуватиметься, що не піде на користь ані Україні, ані її західним партнерам.

Що відомо

  • 5 грудня російські ЗМІ повідомили, що у Росії невідомий безпілотник атакував аеродром у Саратовської області. Крім того, на аеродромі у Рязанській області вибухнув бензовоз, три людини загинули. Губернатор Саратовської області Роман Бусаргін після новин про вибух безпілотника на аеродромі заявив, що "підстав для занепокоєння немає".
  • Речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі каналу Freeдом зазначив, що "сталися "хлопки", які все частіше на території Росії відбуваються". Але "як би ворог не хотів — ми ще нічого не починали", додав він.
  • Увечері 5 грудня Міністерство оборони Росії офіційно прокоментувало вибухи на російських аеродромах в Енгельсі та Рязані. Там заявили, що ударів завдав "київський режим". Також МО РФ підтвердило загибель трьох та поранення чотирьох російських військових унаслідок інциденту поблизу Рязані.
  • Губернатор Курської області Роман Старовойт заявив, що у ніч на 6 грудня безпілотник атакував аеродром, розташований у Курській області Росії, внаслідок чого там спалахнув нафтонакопичувач. Уранці 6 грудня російські засоби масової інформації також повідомили про атаку на комбінат "Слава", розташований у Брянській області за 80 кілометрів від кордону з Україною.
  • Андрій Юсов, речник Головного управління розвідки Міноборони України, у коментарі Суспільному зазначив, що усе що відбувається на території держави-агресора — "це відповідальність держави-агресора".
  • Міністр оборони США Ллойд Остін запевнив, що США не працюють над тим, щоб перешкодити Україні розробити власні засоби для удару на великі відстані, які потенційно можуть бути націлені на територію Росії.

Читайте також

Атаки на російські аеродроми завдадуть потужного психологічного удару — Reuters

Удари України по аеродромах в глибині Росії свідчать про винахідливість ЗСУ — The Guardian

Україна може зірвати атаки РФ на цивільну інфраструктуру — ISW

"Одні з найбільш стратегічно значущих провалів": Британська розвідка оцінила наслідки атак на аеродроми РФ

На початок