"Одні з найбільш стратегічно значущих провалів": Британська розвідка оцінила наслідки атак на аеродроми РФ

"Одні з найбільш стратегічно значущих провалів": Британська розвідка оцінила наслідки атак на аеродроми РФ

"Одні з найбільш стратегічно значущих провалів": Британська розвідка оцінила наслідки атак на аеродроми РФ
. Російський літак, ймовірно, пошкоджений під час вибуху на аеродромі Дягілєво поблизу Рязані, 5 грудня 2022 року. Фото: t.me/bbbreaking

Російське військове командування сприйматиме атаки на військові аеродроми у Саратівській та Рязанській областях Росії як один із наймасштабніших провалів від початку вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як нагадують в міністерстві, 5 грудня 2022 року численні відкриті джерела повідомили про вибухи на авіабазі Енгельс у Саратовській області Росії та на аеродромі Дягіляєво поблизу Рязані, на південний схід від Москви. Повідомляється, що в Енгельсі були пошкоджені два важкі бомбардувальники Ту-95 (за класифікацією НАТО — BEAR), а у Дягіляєвому під час вибуху паливного баку загинули троє людей.

"Причини вибухів не підтверджені. Однак, якщо Росія оцінить ці інциденти як навмисні атаки, вона, ймовірно, вважатиме їх одними з найбільш стратегічно значущих провалів захисту сил з моменту її вторгнення в Україну", — йдеться у повідомленні.

У британській розвідці звертають увагу на те, що місця інцидентів розташовані набагато глибше в Росії, ніж ті, де раніше сталися подібні вибухи: зокрема, Енгельс знаходиться на відстані понад 600 кілометрів від території, контрольованої Україною. При цьому там розташована основна оперативна база російської авіації дальньої дії на заході Росії (LRA), де базується понад 30 важких бомбардувальників.

"Ці літаки сприяють ядерному стримуванню Росії, а також часто використовувалися для запуску звичайних крилатих ракет по Україні. LRA, ймовірно, відповість тимчасовим переміщенням бомбардувальників на аеродроми розведення", — зазначається в дописі.

При цьому Міноборони королівства вважає, що російське командування, ймовірно, намагатиметься виявити та суворо покарати російських офіцерів, яких визначать відповідальними за допущення інциденту.

Раніше повідомлялось, що вранці 6 грудня Росія заявила про атаку на аеродром у Курській області

Що відомо

  • 5 грудня російські ЗМІ повідомили, що у Росії невідомий безпілотник впав на літаки на аеродромі Саратовської області. Крім того, на аеродромі у Рязанській області вибухнув бензовоз, три людини загинули. Губернатор Саратовської області Роман Бусаргін після новин про вибух безпілотника на аеродромі заявив, що "підстав для занепокоєння немає".
  • Речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі каналу Freeдом зазначив, що "сталися "хлопки", які все частіше на території Росії відбуваються". Але "як би ворог не хотів — ми ще нічого не починали", додав він.
  • Увечері 5 грудня Міністерство оборони Росії офіційно прокоментувало вибухи на російських аеродромах в Енгельсі та Рязані. Там заявили, що ударів завдав "київський режим". Також МО РФ підтвердило загибель трьох та поранення чотирьох російських військових унаслідок інциденту поблизу Рязані.
  • Андрій Юсов, речник Головного управління розвідки Міноборони України, у коментарі Суспільному зазначив, що усе що відбувається на території держави-агресора — "це відповідальність держави-агресора".

Читайте також

Наслідки масованої атаки РФ, в ООН заявили про понад 6700 загиблих цивільних українців. 286 день війни. Онлайн

Удари України по аеродромах в глибині Росії свідчать про винахідливість ЗСУ — The Guardian

Україна може зірвати атаки РФ на цивільну інфраструктуру — ISW

На початок