"Дивовижна відсутність співчуття". ATP оштрафувала Вімблдон за відсторонення РФ та Білорусі, але передасть гроші Україні

"Дивовижна відсутність співчуття". ATP оштрафувала Вімблдон за відсторонення РФ та Білорусі, але передасть гроші Україні

"Дивовижна відсутність співчуття". ATP оштрафувала Вімблдон за відсторонення РФ та Білорусі, але передасть гроші Україні
. AP Photo/Heinz-Peter Bader

ATP, заявляє, що спрямує цей штраф на допомогу Україні.

Керівний орган тенісу у Великій Британії, Асоціація лаун-тенісу (LTA), отримала штраф від ATP за відсторонення російських та білоруських тенісистів у цьому році. Про це повідомляє BBC Sport, посилаючись на заяву ATP.

ATP контролює проведення чоловічих тенісних турнірів за межами Grand Slam. Асоціація дозволяє росіянам і білорусам брати участь у змаганнях під нейтральним статусом. Однак керівництво Вімблдону, Всеанглійський клуб лаун-тенісу і крокету, напередодні старту цьогорічних змагань вирішило відсторонити тенісистів та тенісисток з Росії та Білорусі.

Цей крок став реакцією на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Після цього WTA та ATP повідомили, що не нараховуватимуть очки за Вімблдон через недопуск тенісистів.

LTA пішла за прикладом Всеанглійського тенісного клубу (AELTC) і теж заборонила участь всім російським та білоруським гравцям у своїх цьогорічних турнірах. Це рішення і стало причиною штрафу з боку ATP для Асоціація лаун-тенісу. Остання також була попереджена про те, що може втратити членство в ATP, якщо подібне рішення буде прийнято наступного року.

Асоціація лаун-тенісу у підсумку отримала штраф на один мільйон доларів (820 тисяч фунтів) за недопуск росіян та білорусів. У 2022 році під її егідою відбулися п'ять тенісних турнірів. Як стверджує Асоціація тенісистів-професіоналів, ці кошти будуть спрямовані на гуманітарну допомогу Україні.

Таке ж рішення щодо LTA раніше прийняла WTA. Її штраф за виключення російських та білоруських тенісистів з турнірів склав 615 тисяч фунтів.

Як відреагувала Асоціація лаун-тенісу на штраф ATP та WTA

LTA відреагувала на штрафи попередженням про те, що вони вплинуть на майбутні турніри, що проводяться у Великій Британії.

"Схоже, що ATP розглядає цю справу як пряме порушення своїх правил - з дивовижною відсутністю співчуття до ситуації в Україні і явним нерозумінням унікальних обставин, з якими ми зіткнулася.

Фінансові наслідки як цього штрафу, так і штрафу WTA матимуть суттєвий вплив на здатність LTA розвивати і проводити турніри у Великій Британії. Ми мали намір провести ряд змагань рівня ATP Challenger, щоб дати більше можливостей гравцям з низьким рейтингом в першому кварталі 2023 року. Тепер не зможемо цього зробити, особливо з огляду на можливість подальших штрафів.

Ми ретельно розглянемо нашу відповідь і чекаємо результатів нашої апеляції на рішення та санкції WTA".

Що відомо

  • Асоціація лаун-тенісу та Всеанглійський клуб лаун-тенісу і крокету поки не прийняли рішення щодо участі у змаганнях росіських та білоруських спортсменів у 2023 році.
  • Australian Open, Ролан Гаррос та US Open у 2022 році допускали на турніри росіян та білорусів під нейтральним прапором, відповідно до санкцій, які проти них прийняли ATP та WTA.
  • Наступний розіграш Вімблдону відбудеться у період з 3-го по 16-те липня 2023 року.
На початок