В Одесі вирішили, де зберігатимуть скульптури Катерини II та засновників міста

В Одесі вирішили, де зберігатимуть скульптури Катерини II та засновників міста

Ексклюзивно
В Одесі вирішили, де зберігатимуть скульптури Катерини II та засновників міста
Пам'ятник "Засновникам Одеси". Фото: Суспільне Одеса

В Одесі пам'ятник Катерині ІІ планують тимчасово розмістити на території Одеського художнього музею. Про це Суспільному повідомив співробітник установи Кирило Ліпатов.

За його словами, сам постамент зі скульптурою Катерини закриють на території, а фігури Хосе де Рибаса, Франца де Волана, Григорія Потьомкіна та Платона Зубова зберігатимуть у фондах.

30 листопада Одеська міська рада підтримала рішення демонтувати пам'ятники Катерині II та Суворову. Мер Труханов нагадав, що є пропозиція створити в місті парк імперського минулого, куди, зокрема, можуть перемістити й пам'ятник Катерині II. Поки його передадуть на тимчасове збереження.

Що відомо

Місцева влада Одеси після російського вторгнення не раз змінювала свою думку щодо долі пам'ятника "Засновникам Одеси": спочатку посадовці висловлювалися проти "знищення історії", проте пізніше змінили позицію. Як змінювалося ставлення міської влади до пам'ятника Катерині II в Одесі читайте у матеріалі Суспільного.

Пам'ятник російському полководцю Суворову, який штурмував Ізмаїл, стоїть в Одесі з 2012 року. Тоді його відкривали із російськими триколорами та театральними дійствами, зараз — хочуть знести вслід за Катериною ІІ. Журналістка Суспільного розібралася, яке значення для Одеси має Олександр Суворов та чому тут стоїть його скульптура.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок