Екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ підозрюють у підривній діяльності проти України

Екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ підозрюють у підривній діяльності проти України

Екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ підозрюють у підривній діяльності проти України
. СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому керівнику Кіровоградської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) Іоасафу, який виправдовував захоплення Криму. Про це Суспільному повідомила речниця обласного управління СБУ Юлія Ткач. З її слів, слідчі зібрали докази вини колишнього керівника єпархії у підривній діяльності проти України.

Справу розслідують за частиною 1 статті "Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками". За нею й оголосили підозру. Санкція статті – від 3400 до 8500 гривень штрафу або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

За даними слідчих, підозрюваний входив до найближчого оточення московського патріарха Кирила, з яким координував поширення прокремлівських поглядів в регіоні, виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та захоплення частини території України.

"Вказівки з Москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території РФ",– йдеться у повідомленні.

Слідчі встановили, що у церквах громади людям роздавали пропагандистську літературу, яка ставить під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим. Надруковані книги в російських типографіях.

Під час обшуків на території єпархії знайшли друковані матеріали і документи із доказами листування з московськими "кураторами".

Ексмитрополита Кіровоградської єпархії УПЦ підозрюють у підривній діяльності проти України
СБУ
"Відповідно до висновків незалежної експертизи, яку ініціювала СБУ, злочинна діяльність митрополита загрожує державній безпеці України",– йдеться у повідомленні.

Представник єпархії Іоан Ганчин сказав Суспільному, що коментар з цього приводу нададуть згодом, чекають погодження єпископа.

Відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Що відомо

  • Наприкінці жовтня Служба безпеки України провела обшуки у керівництва Української православної церкви Московського патріархату у Кіровоградській області.
  • 23 листопада стало відомо, що Синод Української православної церкви звільнив митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа від керування Кіровоградською єпархією.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок