Росія завдала Україні збитків на 600 мільярдів євро — Урсула фон дер Ляєн

Росія завдала Україні збитків на 600 мільярдів євро — Урсула фон дер Ляєн

Важливо
Росія завдала Україні збитків на 600 мільярдів євро — Урсула фон дер Ляєн
. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Фото: Getty Images

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії Росії.

"Росія також має заплатити фінансово за руйнування, що скоїла. Збитки що вона завдала оцінюються в 600 мільярдів євро. Росія та її олігархи мають компенсувати ці втрати", — зазначила голова Єврокомісії.

За її словами, в найближчий час ЄС може створити структуру з партнерами, яка буде керувати грошами та інвестувати їх. Потім ці активи використають на користь України.

"Ми вже заблокували 300 мільярдів євро, які належали російському центральному банку, та заморозили 19 мільярдів євро, що належали російським олігархам", — зауважила Урсула фон дер Ляєн.

Що відомо

  • На початку травня Єврокомісія представила країнам-членам ЄС проєкт нового пакету санкцій проти Росії, в якому, серед іншого, передбачено нафтове ембарго для РФ. На тлі цього повідомлення на світових ринках зросли ціни на нафту.
  • На початку липня країни "Великої сімки" домовилися обвалити ціни на російську нафту. Створивши таким чином спеціальний механізм, завдяки якому російську нафту не купуватимуть за вищою ціною, ніж це буде прописано в спільному договорі. Механізм має запрацювати 5 грудня 2022 року.
  • 6 жовтня ЄС затвердив 8-ий пакет антиросійських санкцій, який в тому числі закладає основу для необхідної законодавчої бази для впровадження обмеження цін на нафту, передбаченого G7. Обмеження мають набути чинності після 5 грудня 2022 року для сирої нафти та 5 лютого 2023 року для продуктів перероблення нафти.

Читайте також

НАТО та G7 заявили про підтримку Києва, Starlink ввозитимуть до України без мит. 280 день війни. Онлайн

На початок