Планові чи аварійні відключення: коли і як застосовуються обмеження електроенергії на Харківщині — пояснює обленерго

Планові чи аварійні відключення: коли і як застосовуються обмеження електроенергії на Харківщині — пояснює обленерго

Ексклюзивно
Планові чи аварійні відключення: коли і як застосовуються обмеження електроенергії на Харківщині — пояснює обленерго
. Житловий будинок без світла, освітлений рекламою торгівельного центру у Харкові, жовтень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Якщо графіки планових відключень відомі заздалегідь, то аварійні відключення споживачів електроенергії непередбачувані. Чому і коли їх застосовують — розповів речник "Харківобленерго" Володимир Скічко.

Далі — пряма мова.

Чому 26 листопада на Харківщині відключення світла було не за графіком?

Вчора обмеження на Харків та Харківську область були вчора дуже великі. Тому вимушені були застосовувати ось два блоки — і погодинні графіки відключення та графіки аварійних відключень.

27 листопада вимикатимуть світло позапланово?

Поки що, наскільки мені відомо, застосовуються погодинні графіки відключень. Чи будуть сьогодні аварійні відключення залежить від ситуації в енергосистемі України.

Чи можна заздалегідь попередити споживачів про аварійне відключення?

Є погодинні графіки які публікуються. Є графіки аварійних відключень, вони вводяться по команді диспетчера "Укренерго". І застосувати ці графіки ми вимушені протягом 15 хвилин з часу надходження команди. Щось ламається в енергосистемі, пошкоджуються трансформатори, обриваються лінії електропередач. Коли перевищення споживання йде, тоді застосовуються в тому числі і графіки аварійних відключень.

Чому так?

Ми коли відключаємо споживачів, ми не застосовуємо ці графіки по відношенню до критичної інфраструктури — це теплопостачання, водопостачання, лікарні, якісь військові об'єкти, міський електротранспорт, метрополітен. Відключення йде по тих лініях, по тих напрямках, де немає ось таких от об’єктів.

"Тому складається враження, що одних відключають, інших — ні".

Ми не можемо рівномірно у даному випадку розподілити відключення, бо на багатьох наших лініях є такі відповідні споживачі.

Як відключення пов'язані із похолоданням?

Я так сподіваюсь, що опалення в місті з'явилося, перезапустили систему — це дозволить трохи зменшити споживання. Бо, коли немає централізованого опалення люди вмикають електроприбори, гріються за рахунок електрики. Ну, я так розумію, що питання вирішується в місті і це позитивно вплине на ситуацію.

Читайте також

"Пункти незламності", транспорт, виклик швидкої: адреси, маршрути та телефони у Харкові на випадок вимкнення світла

На початок