Демонтований у Хмельницькому пам'ятник-танк експонуватимуть в музеї

Демонтований у Хмельницькому пам'ятник-танк експонуватимуть в музеї

Демонтований у Хмельницькому пам'ятник-танк експонуватимуть в музеї
. Фото: Вадим Плюта/ФБ-сторінка

Вранці 26 листопада у Хмельницькому демонтували пам'ятник-танк, який стояв на вулиці Кам'янецькій. Згодом танк експонуватиметься в музеї.

Про це Суспільному розповів заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок.

"Танк ми демонтували. Наразі забрали на збереження у спеціалізоване комунальне підприємство "Хмельницька ритуальна служба". Це цікавий історичний експонат, він згодом буде експонуватися в музеї. Але не буде функціонувати, як символ окупаційного минулого. Свідомо це зробили саме сьогодні", — сказав у коментарі Новачок.

Що відомо

  • Танк Т-34, який було встановлено у Хмельницькому як пам'ятник, був виготовлений в Україні, на Харківському танковому заводі. Він воював в Україні під час Другої Світової війни. Після неї панцирник віднайшли у річці Південний Буг. Дістали звідти та встановили у тодішньому танковому училищі. Після зміни дислокації училища, танк з часом зазнав руйнації. У 1965 році до хмельничанина, ветерана Другої Світової війни Івана Бабака звернувся генерал з проханням прибрати його залишки. Тоді Іван Бабак запропонував відремонтувати танк і подарувати його місту.
  • Встановили відремонтований танк у 1967 році поруч з колишнім Будинком офіцерів у середмісті Хмельницького. Потім його перенесли на вулицю Кам’янецьку.
  • Розмови про демонтаж пам'ятника-танка точилися давно, утім думки хмельничан як тоді, так і зараз, розходяться - одні підтримували та підтримують його демонтаж, інші вважають танк-пам'ятник цікавим історичним та туристичним об'єктом міста.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок